Ukrainan konflikti/sota

JSTARS saattaa pystyä silti tunnistamaan nämä. Tallentavat autojen reitit ja huollon autojen liikenne suuntautuu huoltokeskuksiin ja takaisin. Jos tämä onnistuu ja JOS tämä tieto sattuisi jostain syystä päätymään Ukrainalaisille, sillä saattaisi olla kohtalainen arvo puolustajalle...

Törmäsin Internetissä aikanaan videoon, jossa tieduselupuolen siviilimies piti luentoa jossain yhdysvaltain sotilasoppilaitoksessa (en löydä tähän hätään linkkiä, pahoittelut todella epämääräisestä viittauksesta). Luennon keskeisenä aiheena oli kaksi pääkohtaa: 1. Venäläisillä oli tiedustelumiehen mukaan ainakin aikomuksena varustaa jokainen jalkaväen taisteluajoneuvo omalla dronella ja 2. US Army säteilee radiospektriä aivan turhaan (mm. WiFi pistetään tukikohdassa ekana päälle), aivan valtavia määriä ja tämä tultaisiin luultavasti käyttämään dronejen avulla maalittamiseen.

Olemme saaneet todistaa, ettei Vanjan suunnitelma ole ehkä aivan toteutunut... Erilaisten dronejen merkitys on silti käynyt kiistattomasti selväksi ja niiden tietynlainen koskemattomuus jatkuu, kunnes niille keksitään tehokas vastalääke. Tässä ei sinällään ole mitään uutta, näin sotakaluston ja taktiikan kehitys on aina mennyt. Noiden joukkue-/ komppaniatason taktisten dronejen osalta välitön vaikutus pitäisi olla tarkka-ampujien maalihierarkiaa koskeva muutos ja dronekuskit pitäisi erikoismiehinä saada pois pelistä mahdollisimman aikaisin.

Minäkin muistan tämä. Hirveä huuto ja nyt käytännössä venäläiset juoksee itse tinder tulilla sotimassa harkovassa. Opimme tästä taas että kohkaaminen menee aina todellisen tason yläpuolelle venäläisten tapauksessa.
 

Ja tässä vangittu lentäjä.



lnzeemmmokl81.jpg
 

UKRAINAN SOTA – ENTÄ KIINA?​

2.03.2022

Kirjoittaja Jouko Ahvenainen
Kiinan rooli Ukrainan sodassa on ollut monien arvioiden ja arvailujen kohteena. Kiinaa on pidetty Venäjän tukijana ja toisaalta Kiinan on nähty ottavan etäisyyttä Venäjään ja jopa vastustavan Venäjän toimia. Kiinalla ei ole ollut erityistä syytä valita selkeää puolta, mutta kun tilanne eskaloituu, Kiinalla voi olla intressit löytää ratkaisu. Ja erityisesti Kiina on taitava löytämään tilanteesta tavan hyötyä ja nyt tilanne on Kiinalle herkullinen.

Pekingin olympialaisten aikaan Presidentit Putin ja Xi tapasivat ja kritisoivat Natoa yhdessä. Tämä nähtiin kannanottona Venäjän puolesta. Pari viikkoa sitten Münchenin turvallisuuskonferenssissa Kiinan ulkoministeri Wang Yi totesi, että jokaisen maan itsemääräämisoikeus, itsenäisyys ja alueellinen koskemattomuus tulee turvata ja tämä koskee myös Ukrainaa. Tämä oli puolestaan hyvin selkeä kannanotto Ukrainaan hyökkäämistä vastaan. Se on ollut myös Kiinalle looginen jatkumo, se kun ei halua muiden sekaantuvan sen suvereniteettiin kuuluvilla alueilla tapahtuviin asioihin. Nyt Kiinalla on hyvä sauma ostaa jomman kumman tai jopa molempien kiitollisuus.

Miksi Kiina ei sitten ole ottanut selkeästi kantaa? Miksi se ei äänestänyt YK:n turvallisuusneuvostossa, kun Venäjän hyökkäys haluttiin tuomita? Oleellisempi kysymys voi olla, miksi se ottaisi.. Kiina voi hyödyntää tilannetta. Kiinasta tulee Venäjän läntisen eristyksen myötä Venäjälle entistä tärkeämpi. Tämä myös tarkoittaa, että Kiina voi paremmin hyväksikäyttää Venäjää. Venäjän toimet tuntuvat hyvin lyhyen tähtäimen taktiikalta, tai viime aikoina lähinnä pakkomielteeltä. Se on kiinalaisille herkullinen paikka.



Kiina kykenee pitkän aikavälin strategiseen ajatteluun. Katsotaan vain kylmän sodan jälkeistä kehitystä Venäjällä ja Kiinassa. Kiinasta on tullut talouden ja teknologian suurvalta. Venäjän talous perustuu lähes täysin energian myyntiin. Valtavan eron näkee helposti jo siinä, että käy Pekingissä ja Moskovassa ja katsoo ympärilleen, miten kaupungit ovat kehittyneet. Kiina ymmärtää myös hyvin sen, että vaikka kaveeraisi Venäjän kanssa, talouden osalta sen on pakko toimia lännen kanssa, ja niitä suhteita ei saa liikaa vaarantaa. Kiinan mahti kasvaa ja aika ajoin se on lähes taloussodassa Yhdysvaltojen kanssa, mutta totuus on se, että kaksi maailman mahtia ovat riippuvaisia toisistaan.

Kiina voisi periaatteessa auttaa Venäjää rahoituksen, rahaliikenteen ja energiatoimitusten osalta. Tällä hetkellä on kuitenkin vaikea nähdä, että missään näissä Kiina ottaisi suurta roolia. Energian osalta ei ole edes kunnollista infrastruktuuria, jolla sitä voisi Kiinan suuntaan paljon enemmän toimittaa. Kiina voisi tarjota rahoitusta ja myös järjestelmiä, millä luottokortit ja pankit voisivat toimia Kiinan kautta, mutta ei vielä ole merkkejä, että tämä tapahtuisi isossa mittakaavassa. Ja sekin vaatii aikaa ja työtä.

Kiinalle on tärkeää, että maiden itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan. Se näkee itselleen enemmän riskejä, jos rajoja aletaan siirrellä, puhumattakaan siitä, että joku maakunta julistettaisiin itsenäiseksi ja oikeutetuksi liittymään toiseen maahan. Taiwanin Kiina katsoo olevan osa Kiinaa ja se on aivan oma keskustelunsa. Kiina on ollut Ukrainan tärkein kauppakumppani jo muutaman vuoden ajan. Ukraina on vienyt Kiinaan erityisesti kaivosalan ja maatalouden tuotteita ja tuonut koneita ja kuluttajatuotteita.

Tiistaina Kiina kertoi, että se olisi valmis ottamaan roolin tulitauon aikaansaamiseksi Ukrainassa. Ulkoministeri Wang Yi keskusteli Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban kanssa. Puhelun jälkeen Kiina kertoi, että Ukraina on halukas lisäämään keskusteluja Kiinan kanssa ja katsoo, että Kiinalla voisi olla rooli tulitauon saavuttamisessa. Kiina kertoi olevansa myös hyvin huolissaan sodan vaikutuksista siviileihin. Samalla Kiina toisti viestinsä, että ratkaisu tulee saavuttaa neuvottelemalla, ei laajentamalla sotilasliittoutumia.


Ukrainan ulkoministeri Kuleban kommentoi puhelun jälkeen, että olisi vedonnut Kiinan vaikutusvaltaan lopettaa Venäjän aggressiot ukrainalaisia ihmisiä kohtaan. Wang oli kiittänyt Ukrainaa avustaa järjestää kiinalaisten evakuointi maasta. Wang oli myös Ukrainan mukaan luvannut, että se käyttää diplomatiaa ja asemaansa YK:n turvallisuusneuvostossa sodan lopettamiseksi.

Kiinalla voi olla tärkeä rooli sodan lopettamisessa. Venäjä ei ole sitä oma-aloitteisesti lopettamassa ja myös keskusteluyhteys länteen on varsin poikki, vaikka Ranskan presidentin Macronin ja Putinin välillä on ollut jotain puheluita. Kiinalla ei ole ollut tarvetta valita puolta, mutta sillä voi olla tarve lopettaa tilanteen liiallinen eskaloituminen. Kiina ajattelee omaa pitkän aikavälin asemaansa. Sitä ei saa sotkea joku riehunnassaan liian pitkällä mennyt sekopää. Ja jos tarvitaan joku rauhoittamaan Putin, Kiina voi olla vahva vaihtoehto tekemään se.

Tämä on siis se sama Kiina joka pelkästään viimevuonna yritti vallata osan Intialaista solaa Kashmirissa ja valtasi kaistaleen Bhutanilta? Siis se jolla on rajakähinä jokaisen naapurinsa kanssa, lukuunottamatta venäjää ja pohjoiskoreaa. Myös Hongkongin siviilien raiskaukset ja heittäminen mm kerrostalosta alasti on hyvin muistissa, tätä suoritti people's armed police (Kiinalla on omaan siviiliväestöön kohdistuvaan väkivaltaan erikoistunut sotayhtymä) hongkongin poliisin "raptor joukoiksi" naamioituneena.

Nämä hemmetin sunnuntaituristit näyttelemässä jotain kiina-fakiiria suurissa lehdissä ottaa hiukka päähän, koska joku saattaa tätäkin juttua uskoa. Reaalimaailmassa USA:lla 5 lentotukialusta Taiwanin tienoilla parkissa odottamassa Kiinan mielipidettä itsemääräämisoikeudesta ja agressioista.
 
Mikä lentotila on sakkaus-kierre?, kysyy epätietoinen.
Lattakierre, siivet eivät tuota nostovoimaa ja kone pyörii painopisteensä ympäri. Uudemmissa hävittäjissä on painopisteasema nostovoimakeskiön takapuolella, joten FBW -ohjausjärjestelmän vikaantuessa (tai jos koneessa on mekaaninen varajärjestelmä, eikä kukaan ei ole pitämässä kiinni sauvasta/vastaohjaamassa), niin kone menee lattakierteeseen.
 
nyt joutui kyllä hymyilemään ääneen...

...eli venäläiset olivat päättäneet siirtyä hissilllä toimistorakennuksen katolle ja kuinka ollakaan ukrainalaiset käänsivät hissien virrat pois päältä ja sinnehän ne jäi haistelemaan toistensa kainaloita! 🙃


 
Lattakierre, siivet eivät tuota nostovoimaa ja kone pyörii painopisteensä ympäri. Uudemmissa hävittäjissä on painopisteasema nostovoimakeskiön takapuolella, joten FBW -ohjausjärjestelmän vikaantuessa (tai jos kukaan ei ole pitämässä kiinni sauvasta/vastaohjaamassa jos on mekaaninen varajärjestelmä), niin kone menee lattakierteeseen.
Kyllä, lattakierteen tiedän, mutta lentotilana sakkaus-kierre tuntui oudolle.
 
Back
Top