Täytyy sanoa että IL teki hienoa työtä kun vaihtoivat Tommi Parkkosen ukraina reportterin paikalta, näitä juttuja on mielenkiintoista lukea.
Oletteko venäläisiä? Sotilailta irtosi suora vastaus tiesululla
Maanantai 10.11.2014 klo 20.58
Sotakalustoa on virrannut viime päivinä Itä-Ukrainaan. (AP)
Kiovan tapahtumat Maidanilla viime talvena olivat jälleen kerran yksi lähtölaukaus valtataistelussa Venäjän ja länsimaiden välillä.
Ukrainalaiset ovat tyytymättömiä hallintoonsa, ja etenkin pääkaupungissa Kiovassa ja Länsi-Ukrainassa on voimakas tahto lähentyä Euroopan unionia. Alkuvuodesta tapahtumat kärjistyivät veriseen kahakkaan Kiovassa. Ihmiset halusivat muutosta: uuden hallituksen, uuden presidentin, eroon rehottavasta korruptiosta.
III
Vaan kuinka kävi? Kuin varkain Venäjä ujuttautui Krimille välittömästi Kiovan kahakan jälkeen. Paikalle saapui vihreitä miehiä ja armeijan ajoneuvoja, kaikki tunnuksettomia. Venäjän presidentti Vladimir Putin vakuutti kirkkain silmin, ettei Venäjällä kertakaikkiaan olen mitään tekemistä Krimin tapahtumien kanssa. Kunnes yhtäkkiä olikin. Kyllä, olemme Krimillä ja se on osa Venäjää, oli Putinin viesti.
Ukraina ja länsimaat kavahtivat: kaikki tapahtui vastoin kansainvälisen oikeuden periaatteita. Länsimaissa heristeltiin sormia, paheksuttiin, asetettiin pakotteita Venäjää vastaan, mutta Ukraina jätettiin käytännössä yksin tilanteen kanssa.
Varmasti neuvotteluja käytiin puolin ja toisin, mutta Krimin tilanne sai hiljaisen hyväksynnän. Kyse ei ole mistään muusta kuin hyväksynnästä, koska asia on nyt lähes täysin vaiettu. Hajanaisia tietoja Krimin tataarien vainosta, alueen heikosta taloudellisesta tilanteesta ja Venäjän joukkojen liikehdinnästä Krimin pohjoisosissa Ukrainaa vasten raportoidaan silloin tällöin, mutta vaikuttaa siltä, että Krimin valloitus on hiljaa hyväksytty.
III
Olen saanut runsaasti palautetta raporteistani Itä-Ukrainassa. Jukka kiteyttää kysymyksillään hyvin tämän hetkisen tilanteen. Mikä on oikeasti Venäjän rooli Itä-Ukrainassa? Mitä Itä-Ukrainan kansa itse haluaa? Suostuuko Ukrainan toimiva johto tähän mitenkään? Mikä on se temppu, jolla tämä ratkaistaan?
Putin edelleen kieltää, kuten aiemmin Krimin suhteen, Venäjän osallisuuden Itä-Ukrainan sodassa. Itä-Ukrainassa, siis Donbassissa eli Luhanskin ja Donestkin alueilla on kuitenkin merkkejä siitä, että Krimin tapahtumat ovat parhaillaan toistumassa.
Viime viikolla näin monena päivänä tunnuksettomia sotilasajoneuvoja matkalla idästä kohti Donetskin kaupunkia ja edelleen taistelujen keskipisteenä olevaa lentokenttää. Myös tiesuluilla ja sairaalassa kaupungin sisällä tapasin venäläisiä sotilaita. Tiesululla sain suoraan kysymykseen "oletteko venäläisiä ja sotilaita" suoran vastauksen "kyllä". Sairaalassa käydessäni jututin Donetskin kansantasavallan tiedustelun hihamerkillä varustettua miestä. Hän kertoi tulleensa Murmanskista (jo toinen murmanskilainen, jonka tapasin Donetskissa), mutta ei antanut suoraa vastausta, kuuluuko Venäjän armeijaan vai onko niin sanottu vapaaehtoinen.
Jo keväällä Venäjän läsnäolo Itä-Ukrainassa oli havaittavissa. Kaupunkien hallintorakennuksia vallattiin useissa paikoissa samaan aikaan, uusien "valtioiden" liput olivat valmiina, kapinalliset kertoivat saavansa aseet Venäjältä, ja että heidän komentajansa ovat venäläisiä.
III
Haastasttelin Donetskin ja Luhanskin alueilla lukuisia siviilejä ja kapinallissotilaita. Kysyin lähes kaikilta, mitä he haluavat. Moni ei ensin ymmärtänyt kysymystä. Kysyin haluavatko he itsenäistä valtiota, liittymistä Venäjään vai autonomista asemaa osana Ukrainaa? Mihin asioihin he odottavat muutosta? Uskovatko he, että asiat muuttuvat parempaan suuntaan sodan jälkeen?
Yhdet haikailivat Neuvostoliiton perään, toiset uskoivat Putinin olevan pelastaja, mutta suurin osa halusi vain eroon korruptoituneesta hallinnosta Kiovassa ja elää rauhassa. Etenkin eläkeläismummoilta tuli tiukkaa manifestia Länsi-Ukrainan fasisteista ja kaikesta hyvästä Venäjällä. Moni babushkoista uskoo, että Donetskin kansantasavalta itsenäisenä valtiona on ainoa oikea vaihtoehto. He todella uskovat, että epämääräisillä vaaleilla valittu päämies Alexander Zahartsenko saa asiat kuntoon. He uskovat, että pian eläkkeet taas juoksevat, kaikille on työtä, ruokaa riittää ja alueelle tulee rauha.
Kun kysyin, mistä rahat tähän kaikkeen heidän mielestään tulevat, oli vastaus "Venäjältä". Eli itsenäinen valtio, jota rahoittaa Venäjä?
III
Ukrainan virallinen hallitus on jollakin tasolla neuvotellut tilanteesta myös Itä-Ukrainan kapinallisjohtajien sekä Putinin kanssa. Minskin rauhansopimukselle asetettiin suuria odotuksia. Joiltakin osin sopimusta on noudatettu, mutta tulitauko ei ole pitänyt.
Itä-Ukrainan niin sanottujen vaalien jälkeen tulitauko petti jälleen rajusti. Edelliskerran taistelut yltyivät tämän päivän tasolle syys-lokakuun vaihteessa. Zahartsenko on ilmoittanut, ettei tulitauko pidä. Myös Ukrainan hallituksen suunnalta on epäilty tilanteen eskaloituvan täysimittaiseksi sodaksi idässä. Pelkona myös on, että sota laajenee kohti pohjoista ja länttä eli Harkovan ja Dnipropetrovskin alueita.
III
Entä mikä on se temppu, jolla tämä kaikki ratkaistaan? Sen kun tietäisi. Putinin siirtoja pystyy arvioimaan tuskin kukaan. Myös Ukrainan hallituksen toimet sodan suhteen ovat jos nyt eivät epämääräisiä, niin ainakin sekavia. Ukrainan armeija on sekavassa tilassa: huolto ei toimi, aseet ovat suurelta osin vanhanaikaisia, johto on vaikeaselkoista ja sekavaa.
Kuka siis tahtipuikkoa heiluttaa? Sanoisin, että tällä hetkellä Putin.
NINA LEINONEN
[email protected]