Paavo ei petä koskaan (Venäjää)!
http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/76...m-tunnustettava-osaksi-venajaa#comment-625640
Paavo Väyryseltä ehdotus: Krim tunnustettava osaksi Venäjää
Jaa artikkeli:
FacebookTwitter
Uusi Suomi
Luotu:
31.12.2014 11:52
- Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
Arkistokuvassa Paavo Väyrynen (kesk.).
Ulkomaat
|
Ukrainan kriisi
Keskustaveteraani Paavo Väyrynen etsii
tuoreessa blogissaan ratkaisua Ukrainan kriisiin. Väyrysen mukaan yksi tapa ratkaista Itä-Ukrainan sekava tilanne olisi kopioida hallinnollinen malli Puerto Ricosta.
- Esikuvana voisi toimia Puerto Rico, joka on Yhdysvaltoihin kuuluva itsehallintoalue (The Commonwealth of Puerto Rico). Sillä on omat valtiolliset toimielimet. Puerto Ricon edustaja osallistuu Yhdysvaltain kongressin toimintaan, mutta hänellä ei ole päätösvaltaa, Väyrynen kirjoittaa blogissaan.
Käytännössä itsehallintomalli tarkoittaisi sitä, että länsimaat tunnustaisivat Krimin niemimaan osaksi Venäjän liittovaltiota. Donbassin maakuntaa Itä-Ukrainassa Väyrynen ei kuitenkaan erottaisi Ukrainasta.
Venäjä liitti Krimin itseensä sen jälkeen, kun niemimaan aluehallinto ilmoitti itsenäistyneensä Ukrainasta. Pian itsenäistymisen jälkeen hallinto pyysi saada liittyä Venäjän liittovaltioon.
Tapahtumien arvioidaan tulleen junailluksi Venäjältä. Venäjä on tukenut sotilaallisesti myös Itä-Ukrainan separatisteja, vaikka virallisesti maa kiistää muun kuin humanitaarisen tuen.
Paavo Väyrynen kertoo pohtivansa mahdollista ratkaisua kansainvälisten suhteiden dosenttina ja tutkijana, ei poliitikkona.
- Jotta Ukrainan valtiollinen yhtenäisyys voisi palautua, sen tulisi säilyä sotilaallisesti liittoutumattomana maana, Väyrynen kirjoittaa, mutta muistuttaa mahdollisen liittoutumisen olevan ukrainalaisten omissa käsissä.
- Krimin alueella voisi olla Puerto Ricon mallin mukainen oma ”kansalliskaarti”, mutta sen ulkoisesta turvallisuudesta vastaisi Venäjä.
Ukrainan kriisi sai alkunsa tulliliittoneuvotteluista EU:n ja Venäjän johtaman Euraasian tulliliiton kanssa. Neuvottelut kärjistyivät pian joko tai –kysymykseksi. Länsi-Ukrainan mielipide suosi kääntymistä EU:n puoleen, idässä kannatettiin Venäjää.
Kun Ukrainan hallinto katkaisi neuvottelut EU:n kanssa ja ilmoitti sopimuksesta Venäjän kanssa, Kiovassa euromieliset käynnistivät helmikuussa vallankumoukseen johtaneet mielenosoitukset, joiden seurauksena presidentti Viktor Janukovytš joutui eroamaan.
Joulukuussa Ukrainan parlamentti päätti, että se aikoo hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä.