Ukrainan konflikti/sota

Siksi suhtaudun hieman skeptisesti esim väitteisiin Venäjän tekoälyosaamisesta. Se mikä ei ole copy-paste varastettu lännestä on 10 vuotta kehitystä jäljessä.
Enemmänkin. 10v viittaisi että heillä olisi kykyä itsenäisesti edetä.

Arvioisin että ei ole, päinvastoin, nyt tulee raakaa takapakkia jo ihan perusjärjestelmiin kun Taiwanista ei tule enää mikrosirua.

Vakoojilla voi saavuttaa vain asteen n. Kyse tekniikasta jonka tuotanto vaatii tekijöiltä osaamista josta Venäläisillä ei ole hajuakaan.
 
Venäjä haluaa edelleen Harkovan suunnalle. Tällä kertaa kaakosta, jossa ovat jämähtäneet Chuhuivin/Tsuhuivin taajaman edustalle Siversky Donets -joelle, jonka ylittävän rautatiesillan ukrainalaiset räjäyttivät viikko sitten. Osa Twitteristä sanop, että venäläiset on ottaneet kaupungin hallintaansa.

Tsuhuiv.jpg
Aika traaginen tarina löytyi Twitteristä; Tsuhuivin siviilikohteiden tykistöpommittamisesta määräsi siellä syntynyt venäläiskenraali:

Näköjään Tsuhuissa päästy yhdestä ryssän everstiluutnantista:

Tsuhuiv on yksi venäläisimmistä paikoista Ukrainassa. Mielenkiintoinen on tuo ryssän sinnnikäs pätkä Tsuhuivin ja Rohanin välillä. Ne jampat on hengailleet siellä kohta kolme viikkoa ja makkaranpaistajat ahkerasti viikko pari sitten tuhosivat huoltokolonnia Staryi Saltiville vievän tien varressa. Staryi Saltivin siltakin räjäytettiin. Kai ne ryssät jostain saavat huoltoa ja hellyyttä..
 
Mitäs Versailles’n sopimuksessa päätettiinkään? Reininmaa demilitarisoidaan. Saksa menettää Elsass-Lothringenin, Eupen-Malmedyn, Schlesswig-Holsteinin, Länsi-Preussin ja oliko Memelin alueen. Samoin siirtomaansa ja ”hyökkäysaseensa” (ml. lentokoneet ja panssarivaunut). Se saa pitää 100 000 sotilaan armeijan. Se joutuu maksamaan valtavat sotakorvaukset ja tunnustamaan olleensa ainoa syyllinen sotaan.

Mitkä rauhanehdot näistä uskotte pystyttävän pakottamaan Venäjän kurkusta alas? Jos Venäjä tämän sodan jälkeen uskoo Saksan tavoin tulleensa kaltoin kohdelluksi ja aloittaa jotain revanssipaskaa, niin sitten vain pitää tapella uudelleen. Jos tässä joku jotain nöyryyttää, niin se on Venäjä itse itseään.

Ukraine says it will not give up its EU membership bid as a compromise to Russia
 
On aivan selvää, että suurelta osin ovat. Mieti Saksan budjettia ja suorituskykyä. Muistutan siitä, että jo 2014 jälkeen Saksassa piti ryhdistäytyä ja puheet "Wehrmacht v2.0" olivat kovia. Lopputuloksena oli se, että kaiketi ainoa kyvykäs upseeri koko maassa tuhlasi elämänsä trollaamalla sikäläisiä vokkeja muka syyrialaisena jantterina.

Toki Euroopassa on aitoa kyvykkyyttäkin. Englanti+Ranska jos yhdistäisivät voimiaan vaikka Krimin sodan malliin, niin turpaan antaisivat ryssälle.

(Ilman ydinaseita.)
Niin. En kuitenkaan vielä katsoisi Saksaa täysin menetetyksi tapaukseksi. Aikaa menee, mutta jotenkin pieni toivo vielä elää, että tulevat järkiinsä ...
 
Mutta ilmastotoimista ei tingitä :mad:
Ehkä (taas) vähän OT mutta oikein toteutettuna ilmastotoimet (luetaan: kiertotalous biojalostamojen kautta) vähentävät ratkaisevasti riippuvuutta esimerkiksi venäjän fossiilisista polttoaineista ja muiden maiden raaka-aineista. Näin ne siis parantavat omavaraisuutta ja muuttavat geopoliittista tilannetta Euroopan ja pienten maiden osalta positiiviseen suuntaan. Tämäkin aspekti on kuitenkin osa venäjän sotaa Ukrainassa. Ukrainalla on merkittävät luonnonvarat globaalistikin.
 
Vaikka UA:n armeija saavuttaisi lisää voittoja, Venäjä pystyy terroripommituksilla ja siviilien tappamisella pakottamaan Ukrainan jonkinlaiseen itselleen miellyttävään rauhaan. Venäjähän yleensä saa rauhanneuvotteluissa ne suurimmat voittonsa.

Aluksi selvennys: En halua vaikuttaa välinpitämättömältä ukrainalaisten siviilien kärsimyksien suhteen ja pidän tärkeänä, että siviilien kärsimykset tuodaan mahdollisimman karulla tavalla esiin osana informaatiosodankäyntiä. Taistelua käydään kaikissa domaineissa ja vihollinen pitää tuhota niissä kaikissa täydellisesti.

Mutta en ymmärrä lausetta: "Venäjä pystyy terroripommituksilla ja siviilien tappamisella pakottamaan Ukrainan jonkinlaiseen itselleen miellyttävään rauhaan". Kun asiaa analysoi strategisesti niin mitään terroripommituksia ei edes tapahdu. Siviilien tappiot eivät ole mitenkään tavattomat; riippuen mitä lähteitä katsoo, niin siviilejä on kuollut alle 1000 henkilöä ja haavoittuneita siviilejä on alle 1500. Ryssä ei ole saanut menestystä edes lasten ja naisten tappamisessa !

Vertauksena; kun Twin Tower:it luhistuivat siviilejä kuoli 3000, kiina-virus on tappanut Suomessa n. 3 -kertaisen määrän (2800) verrattuna Ukrainan siviileihin.

Ukrainasta ei miehet lopu ja:

- jos ukrainalaisten halu taistella pysyy korkealla
- Puola sallii jatkossakin aselähetykset
- USA jatkaa runsaita asetoimituksia

....niin tämä "rauhanturvaoperaatio" ei todennäköisesti pääty ryssien kannalta hyvin. Yhdysvallat on tuotannollinen jättiläinen, talouden tuotantokyky on 5-kertainen verrattuna ryssiin. Kulutussodassa tämä ei lupaa hyvää ryssille.
 

First person footage of the work of the foreign legion - Ukraine War​


 

Vladimir Putin ei ole hullu, ja asialla spekulointi vie huomion olennaiselta​

Ukrainalaisten määrittely nationalisteiksi on Putinin Venäjälle tärkeää, koska sanalla on venäläisille yhtä negatiivinen kaiku kuin uusnatsilla Pohjoismaissa, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen. Hänen mukaansa Stalin on kohonnut maassa supertähdeksi, ja tämän ihmisoikeusrikoksia pitää Venäjällä ongelmana koko ajan pienenevä vähemmistö.

Naši-järjestö osoitti mieltään Sofi Oksasen ja Imbi Pajun Kaiken takana oli pelko -kirjan julkistamistilaisuudessa Helsingissä vuonna 2009.

Naši-järjestö osoitti mieltään Sofi Oksasen ja Imbi Pajun Kaiken takana oli pelko -kirjan julkistamistilaisuudessa Helsingissä vuonna 2009. KUVA: MIKA RANTA / HS
Sofi Oksanen

2:00 | Päivitetty 7:37

VLADIMIR PUTIN ei ole seonnut. Hänellä tuskin on aivosyöpää, vaikka sitäkin on viime aikoina epäilty, ja lehdistössä on nähty psykiatreja ja nojatuolipsykologeja kommentoimassa diktaattorin mielentilaa.

Spekulointi vie huomion olennaiselta: tyrannin toiminta on Venäjän näkökulmasta katsottuna osa loogista jatkumoa.


Venäjän mediassa Ukrainan tapahtumat näyttäytyvät yleisölleen järkevinä. Joukot ovat uutisten mukaan vapauttamassa Ukrainaa natsihallinnon ikeestä ja pelastamassa Donbassin asukkaita ukrainalaisten suorittamalta kansanmurhalta.


Riippumattoman Levada-tutkimuslaitoksen mukaan 68 prosenttia venäläisistä suhtautuu operaation positiivisesti, ja kukapa ei tekisi niin, jos uskoo omien poikien olevan näin hienolla asialla. Valtaosa kansasta saa tietonsa valtion kontrollissa olevasta mediasta.


Länsimaissa sotaperustelut kuulostavat irrationaalisilta, sillä Ukrainassa ei kyseistä kansanmurhaa ole tapahtunut ja maan vapailla vaaleilla valittu presidentti Volodymyr Zelenskyi on itse juutalainen. Hyökkäykselle ei ollut kansainvälisen oikeuden kannalta mitään oikeutettua syytä.


KOSKA äitini ja isovanhempieni sukupolvet elivät Neuvostoliitossa vastaavien satujen keskellä, ne ovat minulle tuttuja. Sukuni kannalta ne olivat ongelmallisia siksi, että he ovat ja olivat virolaisia.

Kun neuvostomiehitys toi maahan väkeä Venäjältä, virolaiset saivat huomata, että tulijat haukkuivat ketä tahansa paikallista fasistiksi – se oli synonyymi virolaiselle. Neuvostomaailmassa heidät luokiteltiin bandiiteiksi ja nationalisteiksi aivan kuten nyt ukrainalaiset Venäjän mediassa.


Jos viranomaiset, opetus, media ja oikeuslaitos toistavat samoja valheita sukupolvesta toiseen, niistä tulee yleisesti hyväksytty totuus. Neuvostoliiton romahdettua Venäjä ei koskaan tehnyt samanlaista tilintekoa menneisyytensä kanssa kuin Saksa, ja niinpä vanhat käsitykset jäivät elämään. Ne oli helppo aktivoida Putinin sotien tarvitsemien viholliskuvien tukevoittamiseen. Tehtävään sopi myös holokaustin muiston manipulointi.


ITSE kohtasin kyseisen strategian, kun Virosta tuli Venäjän hybridioperaatioiden kohde vuonna 2007.

Me, jotka kirjoitimme Viron miehityshistoriasta, saimme tottua siihen, että verkossa kierteli kuvia, joissa liikanimiksemme oli annettu natsi tai fasisti, ja mielenosoituksissa putinistit kantoivat plakaatteja, joissa kuviemme päälle oli piirretty SS-merkkejä ja hakaristejä. Suomessa putinistit julistivat Viron itsenäisyyden loppua, kielsivät neuvostoajan massakyyditykset ja järjestivät Viron vastaisia mellakoita. Aktiivisen sosiaalisen median käytön lisäksi he julkaisivat kirjoja, järjestivät keskustelutilaisuuksia ja käyttivät kuvastossaan yltäkylläisesti holokaustiviittauksia piikkilanka-aidoin ja parakein.


Kampanjoinnin seurauksena valheet Viron apartheid-politiikasta levisivät kansainvälisesti. Putinistien jokaisella foorumilla toistui viesti siitä, että Virossa rakennettiin keskitysleirejä venäjänkielisille.


Kun Viron ja Suomen toimittajat alkoivat pitää näiden kansankiihottajien väitteitä liian kummallisina, he jatkoivat haastattelujen antamista Venäjän mediassa. Aluksi valheet kuitenkin saivat tilaa myös meidän joukkotiedotusvälineissämme, sillä länsimaissa Venäjän disinformaatiokampanjoita ei vielä sellaisiksi tunnistettu ja 2000-luvulle päivitetty neuvostonarraatio oli suomalaisille vieras. Putinistien toimintaa ei myöskään tuomittu, vaikka virolaisten tosiasiallisen kansanmurhan, kyyditysten, kiistäminen on verrattavissa holokaustin kieltämiseen eikä natsius kuulu virolaisten perimään. Ensimmäisen Viron tasavallan aikana juutalaisten asema maassa oli hyvä, mutta neuvostonyrkin kausien välissä Viro kärsi toki myös kansallissosialistisen Saksan miehityksen.


Norja, Tanska ja Ranska lienevät ainoita Hitlerin Saksan miehityshistorian omaavia valtioita, joiden kansalaisia ei Putinin Venäjällä leimata fasistinatseiksi.


Baltian maihin kohdistetuilla koepalloillaan Venäjä testasi länsimaiden reaktioita ja havaitsi, että kansanmurhien hyväksikäytöstä poliittisiin tarkoitusperiin olivat huolissaan lännessä vain ne, joiden juuret olivat Itä-Euroopassa. Onko siis ihme, että Putin oletti vastaavien valheiden menevän läpi Ukrainan kohdalla vuonna 2022?

Välinpitämättömyydellään länsimaat antoivat Putinin ymmärtää, että hänen Venäjänsä retoriikka oli hyväksyttävää. Ukraina luovutti helmikuun lopulla kansainväliselle tuomioistuimelle hakemuksen, jotta Venäjä saataisiin vastuuseen holokaustin muiston manipuloinnista ja sen käytöstä sotilaallisen hyökkäyksen oikeutuksena.


VAIKKA lännessä voidaan naureskella Venäjän johdon harhaisille väitteille, minun sukulaiseni eivät voineet tehdä niin, sillä valtion valheiden oikaiseminen oli Neuvostoliitossa rikollista, aivan kuten nyt Putinin Venäjällä. Nationalismi oli Neuvostoliitossa vastavallankumouksellista ja näin ollen kriminalisoitua. Kiinni jäänyt saatettiin myös toimittaa psykiatriseen pakkohoitoon ja diagnosoida tämän sairastavan hiipivää skitsofreniaa. Hoitomääräyksen perusteiksi kelpasivat likvidoitujen valtioiden itsenäisyyden kannattaminen tai niiden symbolien, kuten lipun käyttö, neuvostomiehityksen oikeutuksen kyseenalaistaminen tai tiedon levittäminen Molotov-Ribbentropin salaisesta lisäpöytäkirjasta.

Ainoa normaaliksi katsottu patriotismin muoto oli rakkaus Neuvostoliittoa kohtaan.


Putinin propagandassa ukrainalaisten kansallistunne omaa valtiota, kieltä ja itsenäisyyttä kohtaan on jotain, mistä Putin-messiaan on heidät parannettava, jotta he voisivat liittyä terveiksi slaavilaisen perheen jäseniksi.


Ukrainalaisten määrittely nationalisteiksi on Putinin Venäjälle tärkeää, koska sanalla on venäläisille yhtä negatiivinen kaiku kuin uusnatsilla Pohjoismaissa. Mustamaalaavalla kielellä riisutaan kohteena olevan kansan ihmisyys, mikä tekee tappamisesta helpompaa eikä kotien tuhoaminen tai maan miehittäminen ole moraalinen ongelma, vaan kohde oikeastaan ansaitsee kohtelunsa. Vainon siemen itää aina tietyn ihmisryhmän epäinhimillistämisessä ali-ihmiseksi.


KAIKUPOHJAA ukrainalaisten etniselle syrjinnälle löytyy myös imperiumin menneisyydestä. Ukrainankieliseen perheeseen syntyneen kirjailija Nikolai Gogolin oli aikanaan kamppailtava saadakseen venäläisten kollegoidensa arvostus. Pari sataa vuotta myöhemmin ukrainankielinen toimittajaystäväni kysymyksiin suhtauduttiin venäjänkielisissä lehdistötilaisuuksissa kuin ne olisi esittänyt typerys, vaikka samat lauseet länsimaalaisen suusta saivat kehuja.

Rasismin kitkeminen ei ole koskaan ollut Venäjän tehtävä eikä sille ole perinnettä. Neuvostoliitto puolestaan oli virallisesti antirasistinen – rasismi oli varattu Yhdysvalloille. Herrakansan alentuva asennoituminen ukrainalaisiin saattoi silti olla sodassa Ukrainalle eduksi; heidän ei uskottu kykenevän riittävään vastarintaan. Toisin kävi.


Venäjän Bysantin ajoilta juontuva messiaaninen pelastustehtävä periytyi Neuvostoliitolle, joka oikeutti Baltian maiden miehityksen väittämällä vapauttavansa ne fasistien pauloista, vaikka alueen kohtalo oli jo sinetöity Molotov-Ribbentropin sopimuksessa. Vapautuksen mytologialla vahvistettiin sotilaiden hyökkäysintoa niin ikään vuonna 1939 Suomen rajalla. Talvisodassa Suomi oli tarkoitus ”vapauttaa valkofasistianastajien” vallasta.


Samaa vapautuksen liturgiaa hyödyntää myös Stalinin sotaoppeja noudattava Putinin Venäjä. Stalinin mukaan oikeutettu sota ei pyri valloituksiin, vaan vapautukseen. Neuvostoliitossa kouluopetus varmisti, että sukupolvi toisensa jälkeen kasvatettiin pitämään maansa aggressioita ja miehityksiä oikeutettuina. 1990-luvulla opetus moniäänistyi hetkeksi, mutta Putinin aikakaudella se palautettiin isänmaalliseen ruotuun ja historiapolitiikka kiristyi. Suuren isänmaallisen sodan virallisen version kyseenalaistaminen kriminalisoitiin.


Maaliskuun alussa Venäjän duuma päätti siitä, miten sotatoimista Ukrainassa saa kirjoittaa. Sota tai hyökkäys-sanojen käytöstä voi seurata viidentoista vuoden vankilatuomio. Median on käytettävä lähteinä vain virallisia tahoja.


Neuvostoliitossa opetusohjelma ja menneisyydenhallinta olivat johdonmukaisen yksiäänisiä koko liittovaltiossa. Uutta propagandakuvastoa tuotettiin jatkuvasti ja lapset kukittivat kiitollisina neuvostoarmeijan edustajia vuosikymmenestä toiseen. Kun Venäjä anasti Ukrainalta Krimin niemimaan, Venäjä täyttyi samaan genreen kuuluvista valokuvista. Ei ihme, että Putin odotti vastaavanlaista vastaanottoa Ukrainalta, ja siinä hän astui oman koneistonsa kokoamaan miinaan: hänen omista valheistaan oli tullut hänelle totta. Juuri näin käy, kun niitä kuuntelee riittävän kauan eikä perehdy muihin uutislähteisiin.


TIEDONKULKU verkossa oli melko vapaata ennen sotaa. Se ei silti vaikuttanut venäläisten käsityksiin Ukrainasta. Nuorempi sukupolvi käytti internettiä ensisijaisena uutislähteenä, mutta Levada-tutkimuslaitoksen mukaan sanavalinnat avovastauksissa olivat samoja vastaajan iästä riippumatta. Miksi nuori polvi, jolla oli ennen sotaa pääsy vapaaseen tietoon, ei tuntunut kyseenalaistavan valtion propagandaa?

Jos tiedon etsiminen on vaarallista ja vallalla olevien käsitysten kyseenalaistaminen johtaa ongelmiin, vanhemmista vain rohkeimmat rohkaisevat lapsiaan kysymyksien esittämiseen epäsopivista aiheista. Kun kouluopetus noudattaa valtion linjaa, tämä tehtävä on jäänyt yksin kodille.


Länsimainen käsitys totuudesta ei ole itsestäänselvyys maassa, jossa valtio on adoptoinut neuvostokäsitykset faktoista. Marxismi-leninismin opit eivät tunnustaneet objektiivista tai absoluuttista totuutta. Kirjaimellisesti kaikki tiesivät, etteivät Neuvostoliiton vaalit olleet vapaita. Siitä huolimatta vaalituloksiin suhtauduttiin kuin ne olisivat faktoja.


Niinpä valtaosalle kansasta riittää se, että sodan oikeutus kuulostaa tutulta ja vastaa sitä, mitä yleisö haluaa kuulla: Putin palauttaa Venäjän menneen loiston ja pelastaa samalla jonkun onnettoman lännen pahiksilta.


Venäjä on toistanut tätä suurta tarinaa eri muodoissa siitä lähtien, kun Putin alkoi ottaa joukkotiedotusvälineitä haltuunsa valtansa alkukaudella. 1990-luvun vapaampi lehdistö ja kouluopetus ovat Venäjän historiassa anomalia, poikkeavuus, sillä maata on johdettu autoritäärisesti vuosisadasta toiseen. Tsaari on aina oikeassa ja oppositio joko leireillä tai maanpaossa.


Venäjän identiteettitarinoiden taustalla vaikuttavat monien historiallisten aikakausien kerrostumat. Niiden dekonstruointiin ei riitä Putinin otteen irtoaminen vallan kahvasta, sillä kokonaisen valtion arvomaailma ja valtarakenteet eivät ole yhden johtajan varassa. Ilman niiden muutosta Venäjä jatkaa ekspansiivista toimintaansa. Se olisi vältettävissä, jos Venäjä voisi kohdata kolonialisminsa aiheuttamat rikokset. Mutta Stalin on kohonnut maassa supertähdeksi, ja tämän ihmisoikeusrikoksia pitää Venäjällä ongelmana koko ajan pienenevä vähemmistö.

Jos ajatellaan sitä, kuinka kauan ja missä mittakaavassa läntinen maailma on tehnyt tiliä siirtomaahistoriansa kanssa, on helpompi ymmärtää, minkä mittakaavan projektista olisi Venäjän kohdalla kyse. Todennäköisempää on, että Venäjän federaatio hajoaa itse ennen kuin tällainen tulevaisuus on mahdollinen.

HS
 
Miten he (venäläiset) sellaiseen Saksan kaltaiseen itsereflektioon pystyisivät?

Taitaa unohtua sellainen toinen analogia historiasta että toisen maailmansodan lopussa hävinnyt Saksa oli totaalisesti rauniona ja hävinnyt, kansallissosialistiset johtajat joutuivat oikeuteen ja varsin suuri osa heistä hirtettiin rikoksista ihmisyyttä vastaan ja hyökkäyssodan aloittamisesta. Monien Natsi-Saksan aikana siviilijohtotehtävissä tai esim yliopistoissa opettajina olleiden toimiminen sodan jälkeen julkisissa viroissa estettiin vuosiksi, esimerkkinä vaikka filosofi Martin Heidegger.

Ei rysyt siihen varmaan valitettavasti pystykään ja se tuottaa juuri sen ongelman.

Toivottavasti olen väärässä mutta luulen että vuoden päästä:

Venäjä miehittää osia Ukrainasta, aktiivinen sotiminen on päättynyt.
Putin on vallassa ja kansa kannattaa edelleen tukevasti Putleria.
Sananvapaus on venäjällä edelleen nollassa ja propaganda TV jauhaa samaa miten Nato, EU ja USA uhkaa Venäjää.
Venäjä on eristetty kaupankäynnistä länsimaiden kanssa, Kiina ja Intia paikkaavat tuosta vain 3-5%. Elintaso laskenut jyrkästi kansalla, mutta se on "uusi normaali"
Armeija yrittää paikata sodan menetyksiä mutta homma on hyvin hidasta pakotteiden vuoksi, mennee 5-10 vuotta?
Osa länsiyrityksistä jotka keskeyttivät kaupan sodan vuoksi, alkavat käydä aktiivisesti kauppaa Venäjällä.

Mun näkemyksen mukaan tuossa skenaariossa palataan vain lähtöruutuun, viiveellä mutta kuitenkin.
Samaten on mun mielestä turha haaveilla että Venäjä demilitarisoidaan tai laitetaan maksamaan sotakorvauksia.
Nämä on samalla tasolla kuin että Putin saatetaan Haagiin vastaamaan sotarikoksista.

Järkevin vaihtoehto olisi siis saada Venäjän yhteiskunta hajoamaan sisältäpäin.
Se vaatisi kaiken kaasun ja öljyn ostamisen lopettamista.
Kaikkien satamien blokkia venäläisille aluksille.
Kiinaa ja Intiaa mukaan saartoon.
Jne,jne...

Nytkin toi saarto on epätäydellinen.
Nestle, maailman isoin elintavikeyhtiö jatkaa kauppaa normaaliin tapaan(!)
Samaten Ranskalaiset Auchan, Leroy Merlin, Decathlon ketjut toimii edelleen.
Sveitsiläinen Globus elintarvikeketju jatkaa.
(Näitä lienee paljon enemmänkin, nämä nopeasti ulkomuistista ja nämä siis eurooppalaisia ketjuja.)

Kuten sanoin toivon että olen väärässä mutta kun katsoo noita tutkijoiden eri skenaarioita niin tuo lienee se todennäköisin.

 
Back
Top