Ukrainan konflikti/sota

Sanokaas tyhmälle, että eikö Ukrainan luulisi kykenevän valmistamaan tykistön kranaatteja ihan riittävästi jos asiaan paneutuu? Sitä kun koko ajan valittavat julkisuudessa kranupulasta ja kuitenkin puhutaan maasta jossa on aika paljon terästeollisuutta ja todennäköisesti osaamista joka nurkalla? Kranut kun eivät ole muuta kuin sorvattua terästä jossa sisällä tenua ja kärjessä sytytin joka sekään ei ole mikään Sveitsin kelloseppien erikoisluomus?

Voi tietysti olla vain mun mutuilua, mutta jos jossain luulisi olevan omavaraisia, niin noissa?

Kyllä heillä valmistusta on ollut, ainakin https://ukroboronprom.com.ua/ on tehnyt kaikenlaista, myös tykistökranaatteja ja aika edistyneitäkin sellaisia, esim. laserohjattuja. Muitakin valmistajia siellä varmasti on, mutta eiköhän suurin ongelma ole se, että heidän tuotantotilansa ovat hyvin pitkälti tuhoutuneet sodassa.

En tosin osaa sanoa pystyisivätkö he 5000- 6000 laukausta päivässä valmistamaan täysin ehjilläkään linjoilla (tuskin), mutta paskaksi pommitetuilla eivät ainakaan. Mutta on kyllä ryssänkin kulutus sellaista jos 60000 laukausta päivässä menee, että ihan varmasti syö varastoja kovaa.

Erinomainen ketju juuri sopivasti kun täälläkin on mietitty tykistöä ja ammustenkulutusta. Paljon hyviä yksityiskohtia ja tietoja, suosittelen lukemaan:


Ketjussa viitataan tähän Forbesin artikkeliin viime vuoden marraskuulta, lainaan siitä pätkän:

https://www.forbes.com/sites/davida...-artillery-but-it-lacks-ammo/?sh=4784932d8037

The most important development came in 2018, when Artem, an arm of Ukrainian state weapons firm Ukroboronprom, announced it was beginning testing of new 152-millimeter shells.

But Artem’s capacity is limited. The firm can produce only 14,000 rounds a year, according to Grant. “This is a small number if the war becomes serious again.”

Tuossa hieman lisää mausteita Ukrainan 152 mm ammustuotantoon ja sen starttiin.
Ukrainassa käynnistyi ammustuotantolinja (ainakin puristamo/koneistamo) v. 2018 Poroshenkon napin painalluksella Kiovassa (videolla). 152 mm ammuksen osien "prototyyppejä" valmistui linjalta tuolloin.
Ohessa linkit videoon ja pariin artikkeliin:

Videon ja uutisviitteiden kuvien ammuksista kannattaa huomata se, että ammuksissa näyttäisi olevan kaksi kapeaa ja korkeaa johtorengasta, joten ne lienevät uutislinkkien mukaisesti tarkoitettu erityisesti pitkä- ja lujaputkiselle 152 mm 2A36 (Giatzint B vedettävä) ja 152 mm 2S5 Giatzint S (152 TelaK 89 kaiketi meillä) aseelle, joille luvataan ammuksen lähtönopeudeksi 945 m/s. Nopeus vastaa länsimaisten 155 mm/ 52 kal aseiden suorituskykyä suunopeutena ja siten "Hyasintilla" pitäisi päästä pidempiin kantamiin kuin 155 kal 39 tuliputkilla (esim. M777), jos on sopivaa a-tarviketta käytössä.

Oheisen "uutisen" (?) mukaan Ukrainassa ko. ammuksen testauksessa olisi tullut ongelmia. Koeammunnassa 4 / 5 kranaatista räjähtivät 70 m:n etäisyydellä aseesta, syynä ehkä epäkelpo räjähdysaine, joka ei kestä käsitelyä/varastointia:
Linkki uutiseen (2020 / 1) videoineen (2019/ 5) ohessa, mutta onkohan kyseessä Venäjän dis-informaatiosta / valeuutisista?

Jos uutinen testituloksesta on totta, niiin se osoittaa, että ammustuotanto ei käynnistynyt helposti / onnistuneesti, vaikka olikin kokemusta pienemmistä kaliipereista ja niiden ammuksien teosta.
[Eikä se helppoa ole, vaikka tuo uutinen olisikin venäläistä puppua.] Ja jos ovat rakenneteräksestä tehneet kuoren, niin uutisen huono sirpaloituvuuskin on totta. Ei voi olla noin asiat?

Yllä ammustuotantovideon ensimmäinen ammus koostuu kolmesta osasta? Tavallisen tyhmän HE-kranaatin valmistaminen kolmeosaisena ei liene taloudellis-teknisesti järkevää. Mutta jos niin on tehty, niin silloin lentorataräjähdysten syy voisi olla kuoren jako osiin ja osien väliset, teknisesti huonosti toteutut liitokset. Niiden konstruktiota on syytä pohtia hetki, varsinkin alin liitos (ammuksen perästä lukien) on putkivaiheessa lujilla, arvelen. Voi se tietysti olla joku erikoisviritys esim. rakettiavusteisen ammuksen peräosan rakettitila, hyötykuorma suipossa keskiosassa (aika pieni HE-tila?) ja sytyttimen runko huipussa.

Lopuksi alla olevan linkin mukaan Ukrainan ammustehtaat tuhoutuivat kahden ensimmäisen sotakuukauden kuluessa, joten länsiapuun on turvauduttava.
"After two months of activity and the systematic destruction of Ukraine’s ammunition manufacturing plants, Ukraine is running low on Eastern standard ammunition (152mm, 122mm, rockets). That is why obtaining long-range artillery from the West was the #1 priority for Ukraine."

[Hieman länsi-hapatusta suurikaliiperisten ammuksien osien valmistuksesta off-topicina:
Oheisesta linkeistä voi ladata MIL HDBK 756 (AR) , 1991. MILITARY HANDBOOK MANUFACTURE OF PROJECTILES, PROJECTILE COMPONENTS, AND CARTRIDGE CASES FOR ARTILLERY, TANK MAIN ARMAMENT, AND MORTARS. (Dokumentin lataamisen aloitus kestää ~1 min, joten älä hermostu.)
tai täältä, niin ei tarvitse odotella, jos linkki toimii:

Dokumentista löytyy valmistusteknisiä ohjeita USA:n tykistön ja krh:n ammusvalmistukseen sekä vaunukanuunan ampumatarvikkeille ja niiden materiaaleille. HE, KE, kuorma-ammus, onteloammus jne sekä niille hylsyt tarpeen mukaan.
Dokumentissa lienee lukemista ja pohtimista alan ammattilaisillekin, meistä amatööreistä puhumattakaan.
Ammusten sytyttimien tekniikka on sitten oma aiheensa ja siihen lienee omat oppaansa. Sytyttimet ovat yleensä eri tehtaiden tuotantoa kuin nuo raskaat ammusosat.
Lopuksi tarvitaan vielä räjähdysainetäyttö ja kokoonpano, joille on omat tuotantotilat ja erityisesti turvallisuusvaateet. Näistä on ollut keskustelua tykistö-ketjussa useaan kertaan.]

En jaksanut kahlata ketjuja läpi, joten anteeksi jälleen mahdollinen linkkien tuplaus/triplaus.
 
Pelkääkö ne että ryssät tulevat kaasuputkea pitkin Saksaan ja yllättää Scholzin housut nilkoissa, vai pitäisikö pikkuhiljaa alkaa saamaan halpaa kaasua talveksi? Aivan käsittämätöntä touhua ja pelleilyä jatkuvalla syötöllä EU:n talousmahdilta. Toivottavasti joku Saksassa on alkanut tutkimaan miten pahasti nuo ovat ajaneet itsensä Putinin pussiin.

Jos tämä viimeisin uutinen on totta, niin kyseessä ei ole enää kaasun saannin turvaaminen vaan tilanne, että tuo ukkohan on Putinin liittolainen.

Ei tällainen asenne voi mennä enää saksalaiselta äänestäjältäkään läpi. Ja millainen pulju se Nato oikeasti, on jos siellä on tällaistakin vehkeilyä. Ei oikein vaikuta tervehenkiseltä puolustusliitolta.
 
Jumalauta ootko hyvis pai pahis.

Kyllä on mpnetin kenttä oikeudessa tuomarin nuijja kopsahtanu korsun pöyvvän pintaan jo sen verta napakasti että tämmönen perseen reikä pitäs suoraan korvasta taluttaa pahnoille vähintään tutkittavaksi heti kun meille rakkaan isänmaan rajan tämä mulukku jalallaan häpäsee
No, "Kalkkunamaassa" noin toimittaisiinkin.
 
Ukrainan puolustusministeriö kertoo saaneensa vain kymmenesosan länsimailta pyytämästään aseavusta, kertoo uutistoimisto AFP.

Ukrainan varapuolustusministeri Anna Malyar kertoo toivovansa länsimaiden avustajien antavan selkeän aikataulun asetoimituksilleen ja myös pitävän näistä aikatauluista kiinni.

– Ei ole väliä, kuinka kovaa Ukraina taistelee tai kuinka ammattimainen armeijamme on, sillä ilman länsimaisten kumppaniemme apua me emme voi voittaa tätä sotaa, Malyar kommentoi tiistaina.
 
Back
Top