Ukrainan konflikti/sota

Kun tässä on annettu ennusteita taas niin annampa minäkin taas epäsuositun ennusteeni, jotka ovat ...kröhöm... olleet aika paikkansa pitäviä jos vaikka kurkkaa vuoden taakse kun odoteltiin Ukrainen kesän vastahyökkäystä. Tämä on ennuste eikä mikään toive miten asioiden pitäisi mennä tai mitä Ukrainan kannattaisi virallisesti tavoitella!

Mielestäni on selvää, että länsimaat eivät tule osallistumaan sotaan muuta kuin materiaalisella avulla ja sitäkään ei tule olemaan niin juhlavasti, että Ukraina voisi suorittaa jotain valtavaa pitkäkestoista hyökkäystä, missä käytettäisiin paljon kalliita aseita ja ilmavoimia. Toisaalta putellakin tuntuu ukkoa ja jonkinlaista kalustoa riittävän odotuksia paremmin. En usko että rintama tulee enää merkittävästi liikkumaan kumpaankaan suuntaan kuten ei ole siirtynytkään vähään aikaan.

Joten loppumisvaihtoehtoja on kaksi, joista 1. todennäköisempi:
1) Sodan loppuminen molempien sotaväsymykseen ja turhautumiseen kun ei ole näköpiirissä ratkaisua sotimalla.
2) Putinin hallinnon romahdus.

Tapauksessa 1 hieman optimistinen skenaario olisi, että ennen yhteistä "väsymistä" Ukraina olisi päässyt sen verran niskan päälle, että Putinkin tajuaa, ettei mitään ratkaisua taistelukentällä ole tulossa ja toisaalta ei venäjä pysty sotatilassa ikuisesti olemaan, joten putinin olisi vähitellen pakko alkaa hakea paluuta normaaliin. Jos Ukraina tässä tilanteessa jaksaa näytellä, ettei homma paina ja jos ollaan edes hieman niskan päällä, niin lopputulos neuvotteluista olisi jotenkin näin:
-Krim, Luhansk, Donetsk melkein kokonaan venäjälle rintaman mukaan
-Ukrainalle takaisin muut venäjän hallussa olevat alueet (ja ehkä nimellisesti ukraina antaisi jotain Donetskista niin että raja olisi järkevä)
-Ukraina NATOon ja EU:hun
-Venäjän pakotteet poistetaan
-(Ja tietysti jotain hyökkäämättömyyslöpinöitä Ukrainan ja venäjänvälillä)

Tapaus 2 antaisi tietysti sitten paremmat mahdollisuudet saada alueita takaisin.

Kokonaisuutena tilanne alkaa olla kuten Iran-Irak sota jota jauhettiin kauan ilman että mitään tapahtui ja lopulta tajusivat lopettaa.
Kannattaa sijoittaa vähän laadukkaampaan kristallipalloon, ne aliexpressiläiset on syystä halpoja...
 
Kannattaa sijoittaa vähän laadukkaampaan kristallipalloon, ne aliexpressiläiset on syystä halpoja...
En ole tänne hirveästi kirjoitellut, seurannut vain keskustelua kun täältä parhaat ajankohtaiset faktat saa, kiitoksia siitä. Nyt on pakko kommentoida, kyllä itsekkin näen ihan faktana sen että Ukraina tulee häviämään alueitaan, kiitos lännen ja jenkkien pelkuruuden, tähän väliin voitte haukkua ryssäksi, noniin antaa tulla vaan ihan rohkeasti. Mikä helvetin defenssi täällä tulee jengille päälle kun puhutaan miten asiat on? Ukraina häviää ja on häviämässä, näin, sanoin sen, oih, antakaa tulla, haukkukaa ryssäksi, en tiedä kuinka kestän, itken itseni uneen. Länsi on pelkuri, jenkit on pelkureita, kaikki itsensä kusettajat on pelkureita. Slava Ukraini!! Toivon edelleen että ryssä pistetään nippuun, mutta valitettavasti pahalta näyttää.
 
Jaaha, tuomiopäivän postaajat ovat taas aktivoituneet väheksymään USA:n apupaketin vaikutuksia. Oli odotettavissa tämäkin. Doomsday posting on sinällään helppoa, että kun paiskoo kaikkea negatiivista kuin paskaa Junttilan tuvan seinään niin lopulta jotain pysyy ja voi tulla sanomaan, että "Hei, olin oikeassa".

Isossa kuvassa muutokset tapahtuvat niin hitaasti, että niihin ei yksittäiset tapahtumat juuri vaikuta vaan tapahtumaketjujen sekä voimasuhteiden muutokset ovat se tekijä joka pitkän ja kuluttavan sodan kääntää. Siinä mielessä Ukrainalla on nyt parempi tilanne kuin kokonaiseen vuoteen ja ryssillä koko sodan ajan heikoin tilanne. Kehityssuunnat säilyvät samana etenkin jos USA pysyy Ukrainan tukena myös vuonna 2025 ja siitä eteenpäin.

Yksi raskaan sarjan Tulppaani taas terroristivaltiolta vähemmän.

 
Päätin laatia MT Andersonin twitterissä jakamista satelliittikuvista taulukon, johon on merkitty mitä sota-aluksia on ollut Novorossiyskin satamassa mihinkin aikaan. Näistä on siis taulukossa tarkempi jaottelu, mutta ennen kaikkea kiinnosti pidemmän aikavälin trendi (jos sellainen on nähtävissä).

MT Anderson on julkaissut satelliittikuvia aikavälillä 21.8.2023 - 20.4.2024, tässä niistä koostettu data:

1713702170559.png

On väärin vetää pisteiden välille viivat, koska tässä on kyseessä lista yksittäisiä datapisteitä. Mitä tapahtuu pisteiden välillä, se ei ole tiedossa.

Esimerkiksi 17.1.2024 on päivä jolloin satamassa ei ole kuin 10 kpl aluksia. Kenties satelliitti otti kuvat juuri sellaisena aikana jolloin aluksia oli merkittävä määrä merellä tai muissa satamissa? Kenties osa aluksista palasi Novorossiyskin satamaan myöhemmin saman päivän aikana? Tätä ei voida tietää. Kyseessä voi olla myös useita päiviä jatkunut tilanne. Huomaa myös että MT Anderson ei ole julkaissut kuvia yhtä tiuhaan kuin syksyllä 2023, joten vaihtelu voi kätkeytyä harvan otannan taakse.

Mutta tarkoitus ei ollutkaan katsoa, miten suuresti alusten määrä vaihtelee eri päivien kesken vaan ennemminkin nähdä, onko kokonaismäärä muuttunut ajan myötä.

Kieltämättä tämän perusteella näyttää siltä että ryssä on vetänyt valtaosan Mustallamerellä olevista (merkittävistä ja suurista) sotalaivoistaan ja sukellusveneistään Novorossiyskin satamaan.

MT Anderson on julkaissut vastaavia kuvia myös Sevastopolin sataman osalta ja toisinaan muistakin, mutta en koostanut niiden dataa taulukoksi (ainakaan toistaiseksi).

Tässä malliksi tuorein MT Andersonin twiitti Novorossiyskin sataman osalta (julkaistu 20.4.2024):

 
Hyvin mielenkiintoinen kommentti satelliittikuvista ryssän varastotukikohtien (ja BTRZ pajojen) ajoneuvoja laskevalta Jompy-nimimerkiltä:

I just finished counting @Vishun_military 's footage of all major storage bases they bought to help them with AFVs. Without revealing anything, Russian storage situation is a lot more dire than I thought. Many bases are close to depletion and other still hold hundreds of armored vehicles, but they have been thoroughly cannibalized.

I always feared I was a bit optimistic with my 1,5-2 years until depletion of Russian stored equipment estimate, but now I think I'm being a bit conservative.



-

Hän on tehnyt laskelmia high_marsed -nimimerkin kanssa ja heidän data on yleensä julkaistu Covert Cabal -nimen youtube-kanavan videoissa.

Koska Jompy ei kerro suoraan numeroita, oletan että nämä on tarkoitus julkaista lähiviikkojen aikana uudella Covert Cabal -videolla (ehkä).

Näyttää siltä että varastotukikohtien tilanne olisi huomattavasti vaikeampi kuin mitä on aikaisemmin oletettu. HUOM: jaoin aikaisemmin vishun_military OSINT-ryhmän numerot eli heidän laskelmansa joka perustuu samoihin tuoreisiin satelliittikuviin, jotka jakoivat Jompylle. Tässä linkki aikaisempaan viestiin josta ko. artikkeli löytyy: LINKKI

ELI näiden uusien kuvien perusteella nähdään että tilanne on vaikeampi, mutta ei vielä kriittinen. Mielenkiintoista silti nähdä, millainen laskelma saadaan (sitten jossain vaiheessa).

-

Kommenteista muutama poiminta:

Kysymys: Is the footage recent? Hopefully Russia is pulling out everything given the newly approved aid

Johon Jompy vastasi näin: Footage is either from January, February or March 2024. LÄHDE

-

Kysymys: Do you plan to do the same with the other types of equipment?

Johon Jompy vastasi näin: I don't know, don't think so. Counting AFVs is already a titanic task, and I don't see the point trying to count other types of equipment that I can't identify. LÄHDE

-

Kysymys: If you can say, what is your revised estimate of how much longer they have? Thanks for all the work you do!

Johon Jompy vastasi näin: 1-1,5 years, without accounting for external factors such as buying foreign equipment from friendly countries or managing to increase domestic production, and also considering Russia staying kinda close to their current attrition rate. LÄHDE

-

Kysymys: Where will this info be revealed in the future?

Johon Jompy vastasi näin: Please just stop asking this every time, I DO NOT buy the satellite footage, so it's the owner who decides that based on his potential revenue gains. I just help count AFVs. LÄHDE

-

MUOKKAUS: aikaisemmin jakamani vishun_military numerot olivat panssarivaunujen määriä, mutta Jompy kirjoittaa AFV ajoneuvoista (eli tarkoittanee myös IFV + APC vaunuja). Kommentti kuulostaa siltä että hän on avustanut vishun_military ryhmää näiden laskemisessa ELI on mahdollista että numerot julkaistaan lähitulevaisuudessa vishun_military artikkelissa.

Olipa satelliittikuvien ostaja kuka tahansa, voitaneen olettaa että kuvista ei lasketa ajoneuvojen määriä huvin vuoksi ja jätetä niitä julkaisematta. ELI jossain vaiheessa saataneen kuulla tarkat numerot, joko videon tai artikkelin muodossa.

Jompyn arvio varastojen riittämisen osalta on 1 - 1,5 vuotta mikä tarkoittaisi kevät 2025 tai syksy 2025. Näin siis tietysti olettaen varastojen tyhjeneminen nykyisellä tahdilla. Jos lisätään aavistus "konservatiivisuutta", voidaan myös puhua "vuoden 2025 lopusta".

Hän kirjoittaa AFV eli armoured fighting vehicle joka voi tarkoittaa pelkästään IFV + APC tai (tulkinnasta riippuen) myös panssarivaunuja.

-

MUOKKAUS 2: hän täsmensi mitä tarkoittaa, koska häneltä kysyttiin näin: You once wrote that you plan to update tank calculations in bases. With the new photos, do you still plan to do this?

Johon Jompy vastasi näin: I don't count tanks, only APCs and IFVs. LÄHDE

Jatkokysymys: Yes, I know, but do you have tanks in your plans for the future?

Johon Jompy vastasi näin: Probably not, and if I do it'll be just counting them without identifying them by variants. But @HighMarsed is the right man for that. LÄHDE

ELI tuleeko tästä tehdä sellainen tulkinta että hänen arvionsa varastotukikohtien riittävyydestä 1 - 1,5 vuodeksi tarkoittaa pelkästään IFV + APC vaunuja (varastotukikohdissa). Panssarivaunujen sekä tykistö + SPG:t osalta tilanne voi olla erilainen.
 
Viimeksi muokattu:
En ole tänne hirveästi kirjoitellut, seurannut vain keskustelua kun täältä parhaat ajankohtaiset faktat saa, kiitoksia siitä. Nyt on pakko kommentoida, kyllä itsekkin näen ihan faktana sen että Ukraina tulee häviämään alueitaan, kiitos lännen ja jenkkien pelkuruuden, tähän väliin voitte haukkua ryssäksi, noniin antaa tulla vaan ihan rohkeasti. Mikä helvetin defenssi täällä tulee jengille päälle kun puhutaan miten asiat on? Ukraina häviää ja on häviämässä, näin, sanoin sen, oih, antakaa tulla, haukkukaa ryssäksi, en tiedä kuinka kestän, itken itseni uneen. Länsi on pelkuri, jenkit on pelkureita, kaikki itsensä kusettajat on pelkureita. Slava Ukraini!! Toivon edelleen että ryssä pistetään nippuun, mutta valitettavasti pahalta näyttää.
Täh? Miksi luulet, että Ukraina antaisi alueitaan? Se on selvää, että sota tulee jatkumaan "ikuisesti" tai zyzzälän naziregiimi kaatuu. En vain pysty ymmärtämään, miksi Ukraina häviäisi mitään, varsinkaan juuri nyt, kun F16 on kulman takana, USA antaa pitkän kantaman tykistöohjuksia ja pöhinä on kovaa. Onko teillä tuomiopäivän povaajilla tiedossa jotain sellaista, mitä meillä muilla ei? Meinaatko, että zyzzällä on ikuisesti tykkejä ja kranaatteja tuhota kaikki edestään? Olethan tietoinen, että zyzzä menettää enemmän tykkejä per päivä, kuin saa uusia rintamalle kuukaudessa? Lihahyökkäykset eivät ole toimineet lainkaan, kaikki rintaman liikuttelu tapahtuu kymmenillä tuhansilla kranaateilla ja eteneminen on etanamaista. Vai pohjaatteko olettamuksenne zyzzän ilmoittamiin Ukrainan tappioihin? Olen kysynyt useita useita kertoja, että miten Ukraina pitää pintansa, kun koko armeija on tuhottu useita kertoja kokonaisuudessaan?

Miksi juuri nyt näyttää erityisen pahalta? Loppuvuosi ja vuosi tähän asti olivat lähes yhtä kurjia kuin 2022 kevät. Miten tilanne nyt olisi huonompi? Miinoitteet eivät ole mitään, jos huolto on poikki ja tykistö hiljennetty, ilman valvontaa miinoite on turha.
 
Rantarataa vastaan myös liikkuvan junan osalta toimii GLSDB, olenkin tässä pohtinut että paljonko niitä alkaa tulemaan.

Edullinen vaihtoehto GLMRS raketeille, pidempi kantama, muualla kuin Ukrainassa ei ole käyttöä, osuu liikkuvaan maaliinkin mikäli saa ohjaustietoa.

Nyt pidemmän hiljaiselon jälkeen jenkeillä voi olla mahdollisuus toimittaa noitakin merkittäviä määriä. Alkaa se 150 km kaistale ryssillä käymään todella vaaralliseksi.
Kuka valaisee? Dronet ei noin syvällä vihollisen alueella selviä. Partisaanit ehkä mutta pitäisi onnistua koordinoimaan junan aikataulu, hyökkäyspiste, laukaisu, valaisupaikka ja vihollisjoukkojen väistäminen täydellisesti. Siinä on melkoinen riski, kun yksikin väärään paikkaan sattunut ryssäpartio tai muutos kohdejunan aikataulussa voi sotkea koko operaation pommien ollessa jo ilmassa. Pahimmillaan menetetään vielä ne partisaanit.

GLSDB:n pommi on GBU-39 eli SDB1. Siinä on vain GPS/INS ja haluttaessa laserhakupää. Ne kivat herkut, eli datalinkki, IP-kamera, ja millimetrialueen tutka, löytyvät vain SDB2:sta eli GBU-53 StormBreakerista. Sellaisella tuo liikkuvaan junaan osuminen olisi verrattain triviaali temppu. Mutta sitä ei ole raketin nokkaan integroitu, joten no go.

Mutta on se pysähtyneeseenkin junaan osuminen ihan hyvä kyky. Siihen riittää kun partisaani sanoo radioon koodisanan junan saavuttua määräasemalleen, ja patteri pistää ohjukset matkaan. Mahdollisia valvontapaikkoja on moninkertaisesti, kun ei tarvitse huolehtia avoimesta linjasta lasersädettä varten. Operaation suurin uhka on aikataulumuutokset, kun HIMARSit eivät voi odottaa pellon laidalla kovin pitkään dronevaaran vuoksi.
 
Täällä on moni puhunut, pohtinut ja päivitellyt kiinteiden linnoitusten paluuta. Olivatko läntiset asiantuntijat ja kenraalit väärässä liikkuvine sodankäynteineen? Tässä hieman siviili sikopaimenen mietteitä. Mielelläni kuulisin pätevämpien kommentteja.

Se kai on tullut Uktainassa selväksi, että jos voimasuhteet ovat riittävän tasaväkiset, niin rintamat jämähtävät ja kaivautuminen kannattaa. Miten siis kylmänsodan aikana linnoitteet oli tarkoitus murtaa? Ymmärtääkseni Neuvostoratkaisu oli jumalaton tyhmän raudan ja räjähteen määrä. Läntinen ratkaisu oli korkean teknologian mahdollistama jumalallinen tarkkuus. Ukrainan ongelma on, että molemmat ratkaisut ovat hirvittävän hintaisia, ensimmäinen myös omilla ihmistappioilla mitattuna. Ilman lännen apua kumpikaan ei oikein onnistu ja hinta pistää lännenkin nikottelemaan.

Mikä ratkaisuksi? Miltä kuulostaisi seuraava hahmotelma. Lännestä liitopommit ja ohjukset raskaimpien bunkerien murtamiseen sekä keveämmät täsmäaseet hieman keveimmille asumuksille. Näiden määrä ei taida ihan heti riittää kaikkiin kevyemmin katettuihin poteroihin saatikka juoksuhautoihin. Näidenkin tuhoaminen taitaa tarvita lähes suoran osuman. Riittäneekö lännessä tyhmän murkulan määrä? Tarvittaneen edullista täsmäasetta. Kuulostaa dronehommilta.

Kuluttajadroneista modatut kamikazedronet ovat toimineet loistavasti panssarintorjunnassa, mutta puolustuslinjojen murtamiseen taitaa toimintamatka jäädä auttamatta liian lyhyeksi akun- ja häirinnänkeston rajallisuuden vuoksi. Tarvitaan jotain järeämpää.

Toimintamatkaa saadaan jatkettua kasvattamalla kokoa, vaihtamalla sähkö bensaan tai dieseliin ja laittamalla kiinteät siivet. Hintaa tulee vääjäämättä lisää joten kannataisiko luopua kertakäytöisyydestä? Kai sitä voisi takaisin kotiin lentää, jos polttoainetta riittää. Miltä kuulostaisi sarja syöksypommittajadroneja kokoluokissa Lancetista Mersuun?

Vielä pitäisi keksiä ratkaisu ilmatorjuntaan ja elsoon. Ilmatorjunnan voisi hoitaa saturaatiolla ja ottamalla ilmatorjunnan korkeimman proriteetin kohteiksi. Elson pyrkisin voittamaan iskemällä kiinteän aseman suurinpaan heikkouteen: hitauteen. Kiinteä asema liikahtaa vasta sitten, kun mobikki on kaivanut uuden. Tämä staattisuus tekee siitä liikkuvaa kohdetta huomattavasti helpomman kohteen kuvantunnistukseen perustuvaan paikannukseen johon elso ei oikein pure. Eiköhän tämä rasti ole jo aika monessa länsifirmassa ratkaistu.

Mitä sinne asemiin kannattaa sitten tiputtaa? No paukku valitaan kohteen mukaan, mutta katettuuun juoksuhautaan käyttäisin termobaarista. Siinä vaiheessa kun muutama sata dronea on päästänyt yhtä aikaa kipinää odottavan kaasunsa juoksuhautaan hiipimään saa mobikki tehdä pikaisen valinnan: pakenisiko sitä vai paistuisiko.
 
Jaaha, tuomiopäivän postaajat ovat taas aktivoituneet väheksymään USA:n apupaketin vaikutuksia. Oli odotettavissa tämäkin. Doomsday posting on sinällään helppoa, että kun paiskoo kaikkea negatiivista kuin paskaa Junttilan tuvan seinään niin lopulta jotain pysyy ja voi tulla sanomaan, että "Hei, olin oikeassa".

Lähtökohtaisesti USAn avun jatkuminen on vasta paluu (ainakin joksikin aikaa) tilanteeseen, jossa jo oltiin ennen avun loppumista. Silloin tilanne ei muuttunut juuri mitenkään (Robotynen hyökkäyksen saavutukset pyöristyy nollaan isossa kuvassa). Joten nyt kun apu palaa niin miksi tilanne alkaisi sujua jotenkin merkittävästi paremmin kuin se sujui aiemmin avustusten pyöriessä? venäjä näyttää tällä hetkellä jopa sitä aikaa vahvemmalta ja on taas kaivautunut puoli vuotta lisää.
 
Lähtökohtaisesti USAn avun jatkuminen on vasta paluu (ainakin joksikin aikaa) tilanteeseen, jossa jo oltiin ennen avun loppumista. Silloin tilanne ei muuttunut juuri mitenkään (Robotynen hyökkäyksen saavutukset pyöristyy nollaan isossa kuvassa). Joten nyt kun apu palaa niin miksi tilanne alkaisi sujua jotenkin merkittävästi paremmin kuin se sujui aiemmin avustusten pyöriessä? venäjä näyttää tällä hetkellä jopa sitä aikaa vahvemmalta ja on taas kaivautunut puoli vuotta lisää.
Mitä sieltä tulee rintamalle? T90siä uusimmilla kilkkeillä? Vai mobikkeja ja T62 peltikatolla? Miten zenäjä on vahvempi? Ohjukset on ammuskeltu, mennään täysin uustuotannolla. Lentokoneet eivät uskalla kovin likikään, paitsi toki nyt, kun it on lamassa ohjuspulan takia. Kyllä siellä on vastassa erittäin kulunut armeija, joka edelleen jääräpäisesti kuluttaa itseään. Ukrainan taktiikka on ollut loistava, eikä vieläkään ole tuhannen hoppua hyökkäämään, vaikka sekin nähdään kyllä.
 
Pari päivää vanha Deutsche Wellen analyysi ryssän sotatalouden nykytilasta.

Ennen katsomista kommentoisin että päivää ennen ryssän höökin aloittamista, 150k ryssää ja monta tuhatta tankkia rajan pinnassa, Die Watnik oli sitä mieltä ettei hyökkäystä ikinä ole tulossa eikä mitään syytä pelkoon.
 
Epätodennäköistä, että rintamalla Ukraina alkaa saamaan alueitaan takaisin oleellisesti ja koko Mustanmeren laivaston voi upottaa ilman sen isompia vaikutuksia.. Risteilyohjuksilla jalostamoinfraa ja sähköntuottoa/jakelua rikki, niin alkaa tuntumaan.
...josta tuli mieleen, että toivottavasti Ukraina ei ole joutunut lupaamaan apupakettia vastaan, ettei iske jalostamoihin...
 
Ennen katsomista kommentoisin että päivää ennen ryssän höökin aloittamista, 150k ryssää ja monta tuhatta tankkia rajan pinnassa, Die Watnik oli sitä mieltä ettei hyökkäystä ikinä ole tulossa eikä mitään syytä pelkoon.

Tuo haastateltava ryssän keskuspankin ex-työntekijä toteaa, että pitkässä juoksussa Putlerin yhtälö on mahdoton. Sodan rahoittamista ja kansalaisten elintason säilyttämistä ennallaan ei voi tehdä yhtäaikaisesti.
 
Joakim Paasikivi toteaa, että mikäli ryssä mitään kesäoffensiivia nyt yrittää, niin vituiksi se tulee menemään.



– Venäjä yrittää turvata saavuttamaansa sinänsä rajallista menestystä, ennen kuin lisää aseita alkaa saapua. Luulen, että aseapu alkaa näkyä käytännössä joidenkin viikkojen kuluessa, Paasikivi sanoo.

Hän uskoo, että lisäapu sotkee Venäjän suunnitelmia. Sitä miten ja milloin sota loppuu on sen sijaan vaikea arvioida.

– Mielestäni on selvää, että Venäjä ei saa toivomaansa nopeaa ratkaisua sodassa. On puhuttu Venäjän kesähyökkäyksestä, mutta näyttää ilmeiseltä, että se ei tule onnistumaan, Paasikivi sanoo.

Hänen mukaansa kysymys kuuluu, voiko Ukraina vahvistaa joukkojaan niin paljon että se voisi tehdä vastahyökkäyksen vuonna 2025. Toinen asia on se mitä tapahtuu Venäjän taloudessa.
 
Kun tässä on annettu ennusteita taas niin annampa minäkin taas epäsuositun ennusteeni, jotka ovat ...kröhöm... olleet aika paikkansa pitäviä jos vaikka kurkkaa vuoden taakse kun odoteltiin Ukrainen kesän vastahyökkäystä. Tämä on ennuste eikä mikään toive miten asioiden pitäisi mennä tai mitä Ukrainan kannattaisi virallisesti tavoitella!

Mielestäni on selvää, että länsimaat eivät tule osallistumaan sotaan muuta kuin materiaalisella avulla ja sitäkään ei tule olemaan niin juhlavasti, että Ukraina voisi suorittaa jotain valtavaa pitkäkestoista hyökkäystä, missä käytettäisiin paljon kalliita aseita ja ilmavoimia. Toisaalta putellakin tuntuu ukkoa ja jonkinlaista kalustoa riittävän odotuksia paremmin. En usko että rintama tulee enää merkittävästi liikkumaan kumpaankaan suuntaan kuten ei ole siirtynytkään vähään aikaan.

Joten loppumisvaihtoehtoja on kaksi, joista 1. todennäköisempi:
1) Sodan loppuminen molempien sotaväsymykseen ja turhautumiseen kun ei ole näköpiirissä ratkaisua sotimalla.
2) Putinin hallinnon romahdus.

Tapauksessa 1 hieman optimistinen skenaario olisi, että ennen yhteistä "väsymistä" Ukraina olisi päässyt sen verran niskan päälle, että Putinkin tajuaa, ettei mitään ratkaisua taistelukentällä ole tulossa ja toisaalta ei venäjä pysty sotatilassa ikuisesti olemaan, joten putinin olisi vähitellen pakko alkaa hakea paluuta normaaliin. Jos Ukraina tässä tilanteessa jaksaa näytellä, ettei homma paina ja jos ollaan edes hieman niskan päällä, niin lopputulos neuvotteluista olisi jotenkin näin:
-Krim, Luhansk, Donetsk melkein kokonaan venäjälle rintaman mukaan
-Ukrainalle takaisin muut venäjän hallussa olevat alueet (ja ehkä nimellisesti ukraina antaisi jotain Donetskista niin että raja olisi järkevä)
-Ukraina NATOon ja EU:hun
-Venäjän pakotteet poistetaan
-(Ja tietysti jotain hyökkäämättömyyslöpinöitä Ukrainan ja venäjänvälillä)

Tapaus 2 antaisi tietysti sitten paremmat mahdollisuudet saada alueita takaisin.

Kokonaisuutena tilanne alkaa olla kuten Iran-Irak sota jota jauhettiin kauan ilman että mitään tapahtui ja lopulta tajusivat lopettaa.
Itse en pidä ollenkaan selvänä etteikö länsimaat osallistuisi jollain tavalla sotaan sen pitkittyessä. Ehkä nyt epätodennäköistä mutta kaikki on tulevaisuudessa mahdollista. Alkaa olemaan aika monta miljardia mennyt ja monia tulee vielä menemään. Arvovalta kysymys vain kasvaa ja kasvaa samalla ryssän perseillessä kokoajan törkeämmin.
 
Viimeksi muokattu:
Zaharovan mukaan USA:n kasvava osallistuminen Ukrainan sotaan päättyy samanlaiseen nöyryytykseen kuin Vietnamissa ja Afganistanissa. Hänen mukaansa USA ei enää yritä saavuttaa voittoa Ukrainassa vaan pyrkii pitkittämään sotaa vähintäänkin presidentinvaaleihin saakka jotta Bidenin imago ei kärsisi tappiosta.

Zakharova said that a deeper US plunge into the conflict in Ukraine will be rebuffed​

MOSCOW, April 21. /TASS/. The US's ever deeper immersion in the conflict in Ukraine will receive a decisive rebuff and turn into a loud and humiliating fiasco. This was stated by the official representative of the Russian Foreign Ministry Maria Zakharova, commenting on the adoption by the US House of Representatives of a bill on allocating funds to Ukraine for military needs.

“In this context, we confirm that the actions of the United States as the actual party to the conflict will receive an unconditional and decisive rebuff, and Washington’s ever deeper immersion in a hybrid war against Russia will result in the same loud and humiliating fiasco of the United States as it did in Vietnam and Afghanistan,” - noted Zakharova.

“In any case, feverish attempts aimed at saving the neo-Nazi regime of [Ukrainian President Vladimir] Zelensky are doomed to failure. The goals and objectives of the special military operation will be fully achieved,” the diplomat emphasized.

“The fuss in the House of Representatives of Congress over the approval of aid to Ukraine, as well as Israel and Taiwan, accompanied by a tug-of-war between the White House and the Republicans, who, with a projection of the presidential elections, also sought appropriations to suppress illegal migration across the border with Mexico, in itself is not interesting to us,” - Zakharova noted. - One thing is clear: the ruling elites in the United States, regardless of party affiliation, are ready to pump up the regime in Kyiv with weapons so that it is able to fight to the last Ukrainian, continuing, among other things, terrorist attacks on civilian targets on Russian territory, sabotage attacks. attacks and murders of journalists."

According to her, for this, “in Washington they are resorting to the banal theft of frozen Russian assets, for which the Joe Biden administration is giving the green light in Congress.”

“It is characteristic that in these internal squabbles, the White House is no longer relying on the mythical victory of the controlled Kyiv regime, but on the fact that the Armed Forces of Ukraine will hold out at least until the November vote, without spoiling the image of Joe Biden,” noted the official representative of the Russian Foreign Ministry. , for the sake of this, the agony of Zelensky and his entourage is prolonged, while ordinary Ukrainians are forcibly driven to slaughter like cannon fodder. Republicans lobbying in favor of the American military-industrial complex, which will receive the lion’s share of allocations for Ukraine, also have their own interest.”
https://tass.ru/politika/20607209
 
Mitä sieltä tulee rintamalle? T90siä uusimmilla kilkkeillä? Vai mobikkeja ja T62 peltikatolla? Miten zenäjä on vahvempi? Ohjukset on ammuskeltu, mennään täysin uustuotannolla. Lentokoneet eivät uskalla kovin likikään, paitsi toki nyt, kun it on lamassa ohjuspulan takia. Kyllä siellä on vastassa erittäin kulunut armeija, joka edelleen jääräpäisesti kuluttaa itseään. Ukrainan taktiikka on ollut loistava, eikä vieläkään ole tuhannen hoppua hyökkäämään, vaikka sekin nähdään kyllä.
No isossa kuvassa on ihan sama mitä T-koodeja sieltä tulee, mutta jotain on tullut niin, että venäjä on saanut otettua suuremman ja vaikeammin otettavia alueita (Avdiivkan kaupungin) kuin mihin Ukraina pystyi vastahyökkäyksessä. Tilanne varmasti nyt tasapainottuu, mutta on ikävän pitkä matka siihen, että Ukraina alkaisi saada merkittävästi takaisin alueita.
 
Back
Top