Ukrainan kriisin seuraukset Suomessa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja skärdis
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Eagles fly singly

keskiviikko 5. maaliskuuta 2014
Venäjän kulloistakin johtajaa ei tarvitse ymmärtää. Tarvitsee vain varautua....

....kaikkeen.
On hämmästyttävää - no ei ehkä sittenkään - että niin monet suomalaiset uskovat turvallisuutemme perustuvan liittolaisiin ja liittolaisuuteen. Jos ei NATOon niin sitten Saksaan tai ainakin Pohjoismaihin, siis Ruotsiin. Joidenkin mukaan paras turva tuntuu löytyvän lyöttäytymisestä karhun syliin. Kansallista itsetuntoa parhaimmillaan?
Koko ajatus kansallisesta itsenäisyydestä perustuu kansalaisten vakaumukseen ja uskoon, oman halun ja kyvyn riittävyyteen vastaamaan kansakunnan kohtaloista. Kaikissa olosuhteissa. Niistä ja erityisesti niissä onnistumisesta meillä on myös näyttöä noin sadalta vuodelta.
Johtuuko itseluottamuksemme puute meidän suomalaisten, tai ainakin suomalaisten poliitikkojen ilmeisestä haluttomuudesta pitää yllä uskottavaa materiaalista puolustustasoa? Ja kuka väittää, että puolustuksemme ei ole uskottava? Kenen siihen pitää uskoa?
Miksi meidän on niin vaikeaa hyväksyä, että varsinkin vaikeassa tilanteessa suomalaisten etua ajavat yksin suomalaiset? Että liittoutumisilla aina on hintansa, jotka todellisuuden testissä saattavat sitoa osapuolten käsiä ja rajoittaa toimintavapauksia ja - vaihtoehtoja? Varsinkin pienten ja eniten suojaa etsivien osapuolten käsiä? Meidän kätemme. Kohtalokkaasti.
Uhitella ja loukkaantua kyllä osaamme, jos kaikki ei mene juuri siten, kun mielestämme pitäisi. Onneksi uhitelemmetasapuolisesti sekä toisilleemme että muille. Niitä erilaisia mieliäkin taitaa olla vähintäin asukasluvun verran?
Eikö kannaltamme parhaaksi turvallisuus- ja puolustuspolitiikan strategiaksi ole osoittautunut halu pitää yllä hyviä, rauhanomaisia suhteita kaikkiin maihin ja erityisesti naapureihimme? Ja toimia tilanteen mukaan? Itsenäisesti. Kaikin kulloinkin käytettävissä olevin välinein ja keinoin?

Sen sijaan on varmasti syytä jo nyt, eikä vasta nykyisen kriisin pölyn laskettua arvioida puolustusresurssiemme riittävyys ja tehdä tarvittavat ratkaisut. Ei pidä jättää huomiseen asioita, jotka tulee tehdä nyt. Emmeköhän tätä tilanteen arviointia ja erityisesti päätöksentekoa ole jo riittävän kauan siirtäneet? Nykyinen kriisi osoittaa kouriintuntuvasti erityisesti sen, että yllättäen alkava sota Euroopassa on edelleen valitettava mahdollisuus.

Mistä tämä on? Lähteet kiitos.
 
Last edited by a moderator:
Presidentti Halosen mielestä Venäjää ei saisi rangaista eristämällä

Presidentti Tarja Halonen kommentoi Ukrainan kiristynyttä tilannetta.

: 5.3.2014 12:17

Presidentti Tarja Halonen toivoi kansainvälisen yhteisön panevan Venäjälle rajat, mutta varoitti eristämisen olevan huono vaihtoehto kaikille.

Keskiviikkoaamuna MTV:n Studio55-ohjelmassa vieraillut presidentti Tarja Halonen ilmaisi avoimesti huolensa Ukrainan kriisin ja Venäjän toimien vaikutuksista.

Venäjän eristäminen kansainvälisestä yhteisöstä ja sen toimijoista, kuten G8-ryhmästä, olisi Halosen mukaan huono vaihtoehto.

- Yleensä ihmiset eivät tule sen paremmin koululuokassa kuin kansainvälisessäkään yhteisössä sen paremmiksi siitä, että heidät eristetään. Vaan heidät pitää pitää mukana tässä yhteisössä ja muistuttaa yhteisistä pelisäännöistä.

- Meitä monia huolestuttanut asia on tällainen isännyys-ajattelu, kaikkien missä tahansa olevien venäläisten puolesta, tällaisena aikana, jolloin ihmiset muuttavat paikoista toiseen ja suuria venäläisvähemmistöjä muodostuu myöskin meidän lähialueillemme, Halonen sanoi.


Yleensä ihmiset eivät tule sen paremmin koululuokassa kuin kansainvälisessäkään yhteisössä sen paremmiksi siitä, että heidät eristetään.



- Se ei ole hirveän, sanoisinko, rentouttava kanta.

Studio55-ohjelmassa haastateltavana olleen Halosen mielestä on ollut oikein EU-mailta, YK:lta ja Yhdysvalloilta muistuttaa aseellisella väliintulolla Ukrainaa uhkailleelle Venäjälle kansainvälisen oikeuden periaatteista ja siitä, että niiden mukaan väkivalta tai väkivallalla uhkaaminen on sääntöjen vastaista.

Halonen otti yllättäen kantaa myös presidentti Vladimir Putinin toimintaan.

- Ehkä hän haluaa todistaa, että hän on tässä maailmassa. Toivottavasti hän ymmärtää sen, ettei sanelupolitiikkaa kannata tehdä, Halonen sanoi.

Halosen mukaan Kreml ja sen ylin johto eivät välttämättä haikaile niinkään Neuvostoliiton aikaa vaan haluaisivat lännen tunnustavan Venäjän suurvalta-aseman kuten Neuvostoliiton aikanaan.

- Elämähän jatkuu myös Ukrainan jälkeen, ja silloin on tärkeää, että minkälaisena voimatekijänä ne muut pitävät Venäjää. Luulisin kyllä, että USA on vähintään yhtä tärkeä, Halonen sanoi MTV:n.

Presidentti näkee Venäjän ja lännen välien jäähtymisen huonona asiana myös Suomen kannalta.

- Jos Venäjältä viilenevät suhteet Euroopan unionin kanssa, niin kuin näyttää nyt tapahtuvan, niin se on meille hyvin ikävä asia. (Venäjä) on meidän kolmanneksi suuri kauppakumppanimme.

Halonen toivoo Ukrainan kriisiin nopeaa ratkaisua ja toivoo maan pysyvän yhtenäisenä Krimin kysymyksestä huolimatta.

- Yksi yhtenäinen Ukraina olisi kyllä parempi kuin jakautuminen. Meillähän on näitä rauhanomaisiakin jakautumisia, Tshekkoslovakia jakautui hyvin rauhanomaisesti, hän sanoi.

IS
 
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/yle--venaja-tarjoaa-kansalaisuutta-suomalaisille/3056464
Nyt se on alkanut täälläkin:

Venäjän hallitus on valmistellut lakiesitystä, joka helpottaa Venäjän kansalaisuuden saamista.

Esityksen mukaan Venäjän kansalaisuuden voivat saada kaikki ihmiset, jotka asuvat entisen Venäjän imperiumin tai Neuvostoliiton alueilla.
Suomi oli osa Venäjän imperiumia ennen itsenäistymistään, joten myös Suomessa asuvat ihmiset voivat saada Venäjän kansalaisuuden

Näin se menee, paluu Haminan rauhan rajoihin 1809 on kohta edessä. Pitäisiköhän ilmoittautua työväenopiston venäjän kurssille. Olisi sitten muita askeleen edellä, kun osaisi jo kielen.
 
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/yle--venaja-tarjoaa-kansalaisuutta-suomalaisille/3056464
Nyt se on alkanut täälläkin:

Venäjän hallitus on valmistellut lakiesitystä, joka helpottaa Venäjän kansalaisuuden saamista.

Esityksen mukaan Venäjän kansalaisuuden voivat saada kaikki ihmiset, jotka asuvat entisen Venäjän imperiumin tai Neuvostoliiton alueilla.
Suomi oli osa Venäjän imperiumia ennen itsenäistymistään, joten myös Suomessa asuvat ihmiset voivat saada Venäjän kansalaisuuden

Näin se menee, paluu Haminan rauhan rajoihin 1809 on kohta edessä. Pitäisiköhän ilmoittautua työväenopiston venäjän kurssille. Olisi sitten muita askeleen edellä, kun osaisi jo kielen.

Nyt paljastuu sitten ne ketkä sinne päin kumartavat, desantti ekana jonossa.
 
Tutkijan kova syytös: Ylen kirjeenvaihtaja levitti venäläistä propagandaa

is: 5.3.2014 21:52
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak kritisoi ankarasti Yleisradion A-studiossa maanantai-iltana esitettyä raporttia, jonka Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen teki Krimiltä.

Salonius-Pasternak syytti myöhään maanantaina lähettämässään Twitter-viestissä Mannisen esittävän ohjelmassa venäjämielistä propagandaa.

- Marja Manninen toistaa RT-propagandaa kuin uudelleen syntynyt, Salonius-Pasternak kirjoitti twiitissään.

Salonius-Pasternak viittaa Venäjän valtion rahoittamaan uutiskanavaan RT:hen (aiemmin Russia Today), jonka länsimaiden tutkijat ja tiedotusvälineet ovat syyttäneet toimineen niin Krimin kriisin aikana kuin aiemminkin Venäjän valtiojohdon äänitorvena ja propagandan levittäjänä.

Ilta-Sanomat kysyi Salonius-Pasternakilta tämän Twitter-viestistä, mutta Salonius-Pasternak kertoi, ettei hän halua kommentoida asiaa.

Maanantain A-studiossa toimittaja Annukka Roininen kysyi Krimiltä raportoineelta Manniselta, miten kaukana Venäjä on tavoitteestaan.
KUVA: Ari Nakari

Marja Manninen.


- Sitä on erittäin vaikea sanoa, mitä Venäjä on tavoitellut, koska Venäjähän ei ole tällä alueella omaehtoisesti, vaan nimenomaan kutsuttuna. Krimin venäjänkieliset kutsuivat Venäjän apuun ja Venäjä tuli, Manninen vastasi.

Haavisto kommentoi studiossa

Roininen kysyi myös Manniselta mistä kertoo, että tilanne Krimillä on ollut rauhallinen.

- No se kertoo tietenkin siitä, että nämä venäjänkieliset, jotka ovat täällä enemmistönä ovat halunneet, että tänne tullaan apuun ja näytetään tukea näille venäjänkielisille, jotka ovat nimenomaan Ukrainan uutta nykyhallintoa vastaan. Eli he saavat sekä moraalista että sotilaallista tukea.

Kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr) kuunteli samassa A-studion lähetyksessä Mannisen raportin.

- On tavattoman vaikea tilanne, jos vähemmistö pyytää toisen valtion itsensä apuun. Se on itse asiassa kansainvälisen oikeuden vastaista, Haavisto kommentoi asiaa.

Ilta-Sanomat kysyi Yleisradion ulkomaantoimituksen päälliköltä Reijo Lindroosilta, ollaanko Yleisradiossa varmoja, ettei Venäjä mennyt Krimille omaehtoisesti ja että Venäjä meni Krimille yksinomaan venäjänkielisten kutsumana.

Lindroos ei halunnut kommentoida asiaa eikä myöskään Salonius-Pasternakin esittämää syytöstä propagandan levittämisestä.

Venäjän junailema tekosyy?

Asiantuntijoiden piirissä on esitetty lukuisia arvioita, joiden mukaan venäjänkielisten suojelu olisi Venäjän junailema tekosyy Krimin haltuunotolle.
Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen dosentti Stefan Forss vertasi venäjämielistä ja Putinilta apua pyytänyttä Krimin paikallista hallintoa Otto Wille Kuusisen johtamaan Terijoen hallitukseen, jota Neuvostoliitto käytti keppihevosena talvisodan aloittamiseksi Suomea vastaan.


On selvää, että nämä väitteet on sepitetty vain Venäjän sotilaallisten toimien oikeuttamiseksi.



- Stalin ja Molotov niin sanotusti neuvottelivat Kuusisen Terijoen hallituksen kanssa ja katkaisivat yhteydet Suomen hallitukseen. Näin näyttää nyt tilanne olevan Ukrainassa, Forss sanoi Ilta-Sanomille maanantaina.

- Vaikka Venäjä on esitellyt moraalisia oikeutuksia Krimin valloitukselle, presidentti Vladimir Putinin siirrossa on kyse pelkästä geopolitiikasta, saksalaisen Spiegel-lehden Moskovan-kirjeenvaihtaja Benjamin Bidder kirjoitti maanantaina.

Bidderin mukaan vaikuttaa siltä, että Venäjä on myös hakenut oikeutusta invaasiolle lavastamalla hyökkäyksen Krimin sisäministeriöön. Myös muun muassa Britannian YK-lähettiläs Mark Lyall Grant on sanonut, ettei hän usko Venäjän perusteluihin Ukrainan venäläisvähemmistöä kohdistuvasta vaarasta.

- On selvää, että nämä väitteet on sepitetty vain Venäjän sotilaallisten toimien oikeuttamiseksi.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Samantha Powers taas arvioi Venäjän toimien olevan vastaus ”mielikuvituksen luomaan uhkaan”.
 
HS: Suomen ilmavoimat asetti kaksi Hornetia ohjaamopäivystykseen - olisivat päässeet ilmaan parissa minuutissa

Kaksi ilmavoimien Hornet-hävittäjää oli ohjaamopäivystyksessä viime viikonloppuna. Kuvan kone valmistautui yölentoharjoitukseen marraskuussa 2012 Rissalassa.
Pentti Vänskä
is: 6.3.2014 9:13
Puolustusvoimat reagoi viikonloppuna Krimin tilanteeseen tehostamalla Hornet-hävittäjien päivystysta. Kahden Hornet-hävittäjän ohjaamopäivystyksestä on nyttemmin luovuttu.

Helsingin Sanomien haastatteleman pääesikunnan valmiuspäällikön, prikaatinkenraali Markku Myllykankaan mukaan Puolustusvoimat ei kuitenkaan ole kohottanut valmiuttaan.

Ohjaamopäivystykseen asetetut Hornet-hävittäjät olisivat tarpeen vaatiessa päässeet ilmaan muutamassa minuutissa.

Ohjaamopäivystyksestä on viikonlopun jälkeen luovuttu.

- Viestini on se, että kaikki voivat nukkua yönsä hyvin, eikä lasten tarvitse äideiltään kysellä, olemmeko lähempänä sotaa, Myllykangas rauhoittelee HS:n haastattelussa.

Puolustusvoimat on kuitenkin Ukrainan tilanteen synnyttämän tietotulvan takia joutunut lisäämään analyytikkojensa määrää. Analyytikkojen toimintaa johtaa tiedustelupäällikkö, prikaatinkenraali Harri Ohra-aho.

Myllykangas korostaa, ettei Suomi halua ylireagoida tavalla, joka tulkittaisiin väärin.

- Emme halua omilla toimillamme provosoida tai eskaloida tilannetta, jos ja kun siihen ei ole mitään syytä, Myllykangas korostaa.
 
Ukrainan tilanne kyllä kieltämättä saa ainakin minut miettimään sitä entistä varmemmin että jotenkin tähän samaan suuntaan se varmasti menisi mikäli me joutuisimme Venäjän kanssa orastavaan konfliktiin. Varmasti jonkinlaisilla erikoisjoukkojen operaatioilla otettaisiin haltuun tärkeitä kohtia ja kohteita alkaen vaikkapa aluevaatimuksilla samaan tapaan kuin Krimin kanssa tässä tapauksessa. Lisäksi meiltäkin löytyy alati kasvava venäläisvähemmistö, jota olisi aivan varmasti hyvä käyttää perusteena maahan tunkeutumiselle ja muutenkin yleisenä propaganda-aseena epäselvyyksien keskellä. Vaikka emme olekaan sisäpoliittisesti yhtä riekaleina kuin Ukraina, niin aivan varmasti vähemmistölle löytyisi perustetta ja käyttöä kun näitä Venäjän propaganda- ja sotatoimia seuraa.

Kyllä itäinen naapuri on edelleen arvaamaton ja tarvittaessa röyhkeä teoissaan. En nyt tiedä että kuinka pitkäksi ajaksi tästä saadaan jonkinlaista aihetta ja keskustelua maanpuolustuksemme tilasta ja etenkin mahdollisista optioista erinäisiin liittoutumisiin niin poliittisella tasolla kuin ihan PV:nkin virkamiesten keskuudessa. Paljon kuitenkin mietitytti tätä kriisiä seuratessa median kautta että "jotenkin tähän tapaan se kai menisi jos meidän kohdalle osuisi" kaikenlaisine lentokenttien kaappauksineen sun muineen. En tosiaankaan tiedä että haluttaisiinko tai kyettäisiinkö Ukrainassa nähtyihin operaatioihin reagoimaan paremmin kuin Ukrainassa mikäli nämä tapahtumat tulisivat maamme kohdalle, mutta kieltämättä päällimmäisin ajatus edelleen on että pelottavan mahdollistahan se voisi olla.
 
Ukrainan tilanne kyllä kieltämättä saa ainakin minut miettimään sitä entistä varmemmin että jotenkin tähän samaan suuntaan se varmasti menisi mikäli me joutuisimme Venäjän kanssa orastavaan konfliktiin. Varmasti jonkinlaisilla erikoisjoukkojen operaatioilla otettaisiin haltuun tärkeitä kohtia ja kohteita alkaen vaikkapa aluevaatimuksilla samaan tapaan kuin Krimin kanssa tässä tapauksessa. Lisäksi meiltäkin löytyy alati kasvava venäläisvähemmistö, jota olisi aivan varmasti hyvä käyttää perusteena maahan tunkeutumiselle ja muutenkin yleisenä propaganda-aseena epäselvyyksien keskellä. Vaikka emme olekaan sisäpoliittisesti yhtä riekaleina kuin Ukraina, niin aivan varmasti vähemmistölle löytyisi perustetta ja käyttöä kun näitä Venäjän propaganda- ja sotatoimia seuraa.

Kyllä itäinen naapuri on edelleen arvaamaton ja tarvittaessa röyhkeä teoissaan. En nyt tiedä että kuinka pitkäksi ajaksi tästä saadaan jonkinlaista aihetta ja keskustelua maanpuolustuksemme tilasta ja etenkin mahdollisista optioista erinäisiin liittoutumisiin niin poliittisella tasolla kuin ihan PV:nkin virkamiesten keskuudessa. Paljon kuitenkin mietitytti tätä kriisiä seuratessa median kautta että "jotenkin tähän tapaan se kai menisi jos meidän kohdalle osuisi" kaikenlaisine lentokenttien kaappauksineen sun muineen. En tosiaankaan tiedä että haluttaisiinko tai kyettäisiinkö Ukrainassa nähtyihin operaatioihin reagoimaan paremmin kuin Ukrainassa mikäli nämä tapahtumat tulisivat maamme kohdalle, mutta kieltämättä päällimmäisin ajatus edelleen on että pelottavan mahdollistahan se voisi olla.

En tiedä poliittisten päättäjien valmiuksista, mutta olen satavarma siitä. että jos joukoille olisi ehditty jakaa aseet, niin ryssä vastustaja ei lentelisi koptereillaan ja valtaisi lentokenttiä. Lyijymyrkytys nääs on saatanan vaarallinen tauti.
 
En tiedä poliittisten päättäjien valmiuksista, mutta olen satavarma siitä. että jos joukoille olisi ehditty jakaa aseet, niin ryssä vastustaja ei lentelisi koptereillaan ja valtaisi lentokenttiä. Lyijymyrkytys nääs on saatanan vaarallinen tauti.

Juuri näin, se mitä vaaditaan oon päättäjien rohkeus puhaltaa pilliin ajoissa, sittten lähtee pyörimään koneisto jota ei sitten ihan vain peruta ja pysäytetä.
 
Näyttää siltä, että Tuomioja, Haavisto ja Halonenkin pitävät järkilinjan, mutta tämä Manninen ja Aleksanteri-Instituutin Kivinen pitää otta jonkinlaiseen tutkintaan.
 
Eagles fly singly

keskiviikko 5. maaliskuuta 2014
Venäjän kulloistakin johtajaa ei tarvitse ymmärtää. Tarvitsee vain varautua....

....kaikkeen.
On hämmästyttävää - no ei ehkä sittenkään - että niin monet suomalaiset uskovat turvallisuutemme perustuvan liittolaisiin ja liittolaisuuteen. Jos ei NATOon niin sitten Saksaan tai ainakin Pohjoismaihin, siis Ruotsiin. Joidenkin mukaan paras turva tuntuu löytyvän lyöttäytymisestä karhun syliin. Kansallista itsetuntoa parhaimmillaan?
Koko ajatus kansallisesta itsenäisyydestä perustuu kansalaisten vakaumukseen ja uskoon, oman halun ja kyvyn riittävyyteen vastaamaan kansakunnan kohtaloista. Kaikissa olosuhteissa. Niistä ja erityisesti niissä onnistumisesta meillä on myös näyttöä noin sadalta vuodelta.
Johtuuko itseluottamuksemme puute meidän suomalaisten, tai ainakin suomalaisten poliitikkojen ilmeisestä haluttomuudesta pitää yllä uskottavaa materiaalista puolustustasoa? Ja kuka väittää, että puolustuksemme ei ole uskottava? Kenen siihen pitää uskoa?
Miksi meidän on niin vaikeaa hyväksyä, että varsinkin vaikeassa tilanteessa suomalaisten etua ajavat yksin suomalaiset? Että liittoutumisilla aina on hintansa, jotka todellisuuden testissä saattavat sitoa osapuolten käsiä ja rajoittaa toimintavapauksia ja - vaihtoehtoja? Varsinkin pienten ja eniten suojaa etsivien osapuolten käsiä? Meidän kätemme. Kohtalokkaasti.
Uhitella ja loukkaantua kyllä osaamme, jos kaikki ei mene juuri siten, kun mielestämme pitäisi. Onneksi uhitelemmetasapuolisesti sekä toisilleemme että muille. Niitä erilaisia mieliäkin taitaa olla vähintäin asukasluvun verran?
Eikö kannaltamme parhaaksi turvallisuus- ja puolustuspolitiikan strategiaksi ole osoittautunut halu pitää yllä hyviä, rauhanomaisia suhteita kaikkiin maihin ja erityisesti naapureihimme? Ja toimia tilanteen mukaan? Itsenäisesti. Kaikin kulloinkin käytettävissä olevin välinein ja keinoin?

Sen sijaan on varmasti syytä jo nyt, eikä vasta nykyisen kriisin pölyn laskettua arvioida puolustusresurssiemme riittävyys ja tehdä tarvittavat ratkaisut. Ei pidä jättää huomiseen asioita, jotka tulee tehdä nyt. Emmeköhän tätä tilanteen arviointia ja erityisesti päätöksentekoa ole jo riittävän kauan siirtäneet? Nykyinen kriisi osoittaa kouriintuntuvasti erityisesti sen, että yllättäen alkava sota Euroopassa on edelleen valitettava mahdollisuus.

Mistä tämä on? Lähteet kiitos.

Muuta viisautta näihin asioihin ei valitettavasti ole. Luonnollisesti aloitamme keskuudessamme toistemme syyttelyn, moitimme toistemme mielipiteitä ja käsityksiä, arvioimme toimittajien poliittisia tarkoitusperiä ja seuraamme fanittamamme tutqijan mielipiteitä, silmät vesissä koroitamme katseemme uuteen puolustusvoimajohtajaan. Kansalaisina meidän velvollisuutemme ja oikeutemme on vaatia sitä, että turvallisuusasiaa avataan avoimesti yleisölle ja jos tai kun näemme tarpeelliseksi, resurssoimme puolustustarpeemme oikein. Ja vahdimme haukkoina, että tuo lisäresurssi myös kohdentuu siihen, mihin se pitikin. Muuten tässä kustaan taas kinttuja pitkin....

Miten vastata esimerkinomaisesti esim. siihen, että Alakurttiin tulee hekorykmentti 3000 tuhansine sotilaineen? Korkean valmiuden joukkoja, hyvin varustettuja ja koulutettuja....mihin operatiivisiin liikkeisiin tuo joukko tosiasiassa de facto kykenee? Onko Helsinki päämaali....paskat on. "elintärkeiden toimintojen ja alueiden puolllustaminen"......meni jo.

Keskinäinen jäsentenvälinen naputtaminen tulee aiheuttamaan sen, että nähty konflikti unohtuu.....mikä lienee tarkoituskin. Älkää fanittako ketään silmät kiinni, vapaan aikuisen miehen oikeus ja velvollisuus on olla jykevästi Asioiden takana.

edit. ei sentään 3000 tuhansine....
 
Viimeksi muokattu:
Juhani Kaskeala: ”Suomelle tämä kriisi on todella paha juttu”
Mirva Heiskanen


Juhani Kaskeala Ukrainan kriisistä.

Kaskealan mielestä Suomen pitää olla mukana EU:n periaatepäätöksissä, ”mutta myös taloudellisten intressien pitää ohjata Suomen politiikkaa. Tässä tarvitaan kaikki pehmentävät toimenpiteet.”


Puolustusvoimain komentajana vuosina 2001–2009 toiminut Kaskeala on nykyisin konsultti ja hallitusammattilainen. Hän konsultoi ydinvoimayhtiö Toshiba-Westinghousea sen kilpaillessa Olkiluodon seuraavan ydinvoimalan tilauksesta. Kaskeala toimii pörssiyhtiö Koneen, räjähdeyhtiö Forcitin ja tietoturvayhtiö Nixun hallituksissa sekä East Office of Finnish Industriesin hallituksessa. Hän on myös Geneva Center for Security Policyn neuvonantaja.

Juhani Kaskeala, pitäisikö Suomen puolustuspolitiikkaa muuttaa nykyisessä tilanteessa?

”Meillä on hyvät linjaukset. Jos tarkoitat että pitääkö Suomen liittyä Natoon, niin ei ainakaan tällaisessa tilanteessa, jolloin sillä on jännitystä eskaloiva vaikutus. Kun ei meillä ole mitään akuuttia uhkaa.”

Kaskeala uskoo, että edessä on pitkä kriisi.

"Tästä tulee jäätynyt konflikti"
Juhani Kaskeala
”Tästä tulee erittäin pitkä kriisi, koska tässä ei lähdetä asevoimin höökimään niin kuin [Venäjä] Georgiassa ja saavuteta tavoitteita viidessä päivässä. Tästä tulee jäätynyt konflikti, ja lännen ja Venäjän suhteet heikentyvät pitkäksi aikaa.”

Hän ennustaa, että jossain vaiheessa kuitenkin Venäjän oligarkit alkavat painostaa presidentti Putinia, jos vaikutukset alkavat näkyä Venäjän taloudessa.


”Veikkaan että talouselämä vaikuttaa Putiniin. Siellä on hivenen kunnollisempia oligarkkeja kuin Ukrainassa. Oligarkkien poliittinen paine alkaa, kun markkinat ja raha alkavat mennä alta. Venäjä tarvitsee pääomia, osaamista ja investointeja.”

Kaskealan mielestä Venäjän johto ei ole koskaan ottanut Ukrainan suvereniteettia tosissaan.

”Venäjän todellisuus on toisenlainen. Putin on nimittänyt Neuvostoliiton hajoamista vuosisadan katastrofiksi. Se oli Venäjälle geopoliittinen tappio, jota Putin on yrittänyt viirata takaisin. Ukrainan poistuminen Venäjän etupiiristä romuttaisi tämän tavoitteen.”

Kaskeala ei puolustele Putinin tekoja, mutta toteaa, että länsimaissa ei oikein ymmärretä, miten tärkeä Ukraina ja etenkin Krimin alue Venäjälle on. Kyse ei ole vain siitä, että alueen läpi kulkevat Venäjän kaasuputket ja että alue on sotilaallisesti tärkeä.

Kyse on myös tunteista, Venäjän olemuksesta ja itsetunnosta. Venäjän tuhatvuotinen historia, kulttuuri ja uskonto lähtevät liikkeelle Kiovasta.

”Ja kun kun Nikolai I Krimin sodassa yli 150 vuotta sitten menetti Sevastopolin länsimaille, se oli niin suuri häpeä, että hän kuoli. Hän ei kestänyt sitä tappiota – miten sen kestäisivät tämän päivän tsaarit? He eivät edes halua joutua siihen tilanteeseen”, Kaskeala sanoo.


En ole mikään talousihminen, mutta tämän tilaston mukaan Venäjä näyttäisi olevan Suomen suurin kauppakumppani. http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/ulkomaankauppatilastot/grafiikkaa/liitteet/Kuviot_2013FI.pdf
 
Venäjä, Ruotsi ja Saksa ovat kolme suurinta ja aika tasavahvoja kun tuonti ja vienti lasketaan yhteen. 2013 Venäjä oli tuon mukaan tosiaan suurin.

Venäjän tuonti on pääasiassa öljyä (68,2%) ja kaasua (10,8%) joten pienetkin muutokset öljyn maailmanmarkkinahinnassa muuttavat Venäjän sijoitusta suuntaan tai toiseen.
 
yle 7.3.2014 klo 10:19
Puolustusvaliokunnan johto:
Ukrainan kriisi muistutti meitä aseellisen konfliktin mahdollisuudesta Euroopassa

Perussuomalaisten Jussi Niinistön ja keskustan Seppo Kääriäisen mukaan Suomella ei ole tarvetta turvallisuuspolitiikan uudelleenarviointiin Ruotsin tapaan. Molemmat painottivat oman uskottavan puolustuksen tärkeyttä.

Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa vierailleen eduskunnan puolustusvaliokunnan johtokaksikon mukaan Ukrainan ja Krimin tapahtumat ovat muistutus Suomelle ja muille Euroopan maille, että maanosassamme voi puhjeta aseellinen kriisi.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistön (ps.) mielestä viime aikoina puolustuskeskustelua ovat hallinneet uudet uhat, ja perinteisen voimakäytön mahdollisuus on jäänyt vähemmälle huomiolle.

– Uudet uhat eivät poista vanhoja uhkia.

Myös valiokunnan varapuheenjohtajan Seppo Kääriäisen (kesk.) mukaan Ukrainan selkkaus kertoo voimapolitiikan mahdollisuudesta Euroopassa. Kääriäisen mukaan Ukrainan kriisin myötä geopoliittinen ajattelu on tehnyt paluun turvallisuuspoliittiseen ajatteluun.

– Palautan mieleen, että Jugoslavian traagisista tapahtumista on parikymmentä vuotta. Historiattomuuteen ei pitäisi koskaan sortua. Pitää nähdä, että huonotkin vaihtoehdot ovat mahdollisia, eivät tietenkään toivottavia.

Ruotsissa Ukrainan tapahtumat ovat vaikuttaneet puolustuspoliittisiin päätöksiin. Ruotsin hallitus ilmoitti parin kuukauden lisäajasta maan puolustuspoliittiseen selonteon valmistumiseen, koska Ukrainan opetukset halutaan sisällyttämään raporttiin.

Julkisessa keskustelussa kannetaan myös huolta Ruotsin puolustuskyvystä ja vaaditaan lisää rahaa. On myös vaadittu koko Ruotsin puolustusdoktriinin muutosta; omien rajojen puolustaminen on nostettava selkeästi ykkösarvoksi. Käynnissä oleva puolustusuudistus on korostanut kansainvälistä toimintakykyä.

Niinistön ja Kääriäisen mukaan Suomen turvallisuuspolitiikan uudelleenarviointiin ei ole tällä hetkellä tarvetta Ukrainan takia. Molemmat ovat sen sijaan huolissaan Suomen puolustuskyvystä: Se ei ole opposition edustajien mukaan vaadittavalla tasolla armeijan ylisuurten määrärahaleikkausten takia.

Krimin kriisin turvallisuuspolittinen opetus Suomelle on Kääriäisen ja Niinistön mielestä oman puolustuksen tärkeys.

– Se on pidettävä koko ajan ajantasalla. Siinä ei voi olla arki- ja sunnuntaipäiviä. Toinen on neuvotteluiden tärkeys. Niillä pitää asiat ratkaista, totesi Kääriäinen.

Niinistö tiivisti: Jos haluaa rauhaa, pitää valmistautua sotaan. Niinistö nosti uskottavan puolustuksen yhdeksi takeeksi jalkaväkimiinat, joiden käytöstä Suomi on luopunut.

– Meillä pitää olla uskottava puolustus. Perussuomalaisten mielestä miinat pitäisi saada takaisin tai vähintään pitäisi olla valmius niiden massavalmistukseen.

Seppo Kääriäinen ei uskonut, että perussuomalaisten miinakannalle löytyy eduskunnasta kannatusta tällä hetkellä; puolueet ovat valtaosin kieltopäätöksen takana.

– Se on totta, että jos Suomi joutuisi kriisiin, niin silloin maamiinojen teollinen valmistaminen nousisi esille, painotti Kääriäinen.
 
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/yle--venaja-tarjoaa-kansalaisuutta-suomalaisille/3056464
Nyt se on alkanut täälläkin:

Venäjän hallitus on valmistellut lakiesitystä, joka helpottaa Venäjän kansalaisuuden saamista.

Esityksen mukaan Venäjän kansalaisuuden voivat saada kaikki ihmiset, jotka asuvat entisen Venäjän imperiumin tai Neuvostoliiton alueilla.
Suomi oli osa Venäjän imperiumia ennen itsenäistymistään, joten myös Suomessa asuvat ihmiset voivat saada Venäjän kansalaisuuden

Näin se menee, paluu Haminan rauhan rajoihin 1809 on kohta edessä. Pitäisiköhän ilmoittautua työväenopiston venäjän kurssille. Olisi sitten muita askeleen edellä, kun osaisi jo kielen.

Harmi kun tuo venäjän osaaminen jää sujuvaan korkkarivenäjään.

Säästäsi pitkän pennin vuosiviisumeissa ja voisi äänestää Venäjän vaaleissa aina Putinia vastaan..
 
Tässä on nyt monestakin suusta sanottu sen sorttisia, josta on luettavissa että ei saa liikaa kiusata pakotteilla ja muilla vennään kansaa kun ne on niin tärkeitä kauppakumppaneita. Että nämä pakotteet osuisivat omaan nilkkaan.

Näin varmasti onkin että osuisivat. Tätähän se on, että talouspolitiikka on ulkopolitiikkaa ja loppujen lopuksi taloudellinen kyky on sotilaallista kykyä.

Haluaisin kuitenkin uskoa että jossain kulkee raja, jonka ylittäminen on liikaa ja josta seuraa kaverille seuraamuksia.

Meinaan kun vaikuttaa siltä, että jos sitä rajaa ei piirretä nyt tähän, niin mihin hittoon ja milloin se sitten piirretään?
 
Back
Top