Lyhyt sivuhuomautus lentotukialuksista:
- Ne ovat kalliita ja niiden suorituskykyä / hintaa on sekä jenkeissä että Englannissa kovasti pohdittu. Asiaan vahvasti vaikuttaa se, että sekä Queen Elisabeth että Gerald Ford ovat kohdanneet merkittäviä teknillisoperatiivisia ongelmia.
http://foxtrotalpha.jalopnik.com/navy-comes-to-its-senses-and-orders-shock-trials-on-uss-1724160099
Sitten asiaan. Ehkä on hyvä tuoda esiin, että vaikka sinänsä jenkit "tarvitsevat" uuden pommikoneen noin yleisellä tasolla:
http://breakingdefense.com/2015/10/...imperative-6-generals-make-the-case-for-lrsb/ - on käsittääkseni LRS-B:ssä isolta osin kyse nimenomaan tyynestä valtamerestä = Kiinasta.
Euroopassa on lyhyet etäisyydet ja valtavasti lentotukikohtia, joihin järjestää arsenaali, ja joita on hankala lamauttaa.
Tyyni valtameri on lähinnä vettä. Se johtaa siihen, että joudutaan käyttämään harvalukuisia kiinteälle maalle sijoitettuja kenttiä ja toisaalta lentotukialuksia, joita on vähän, jotka ovat kalliita, ja joilta esim. raskaat ilmatankkauskoneet eivät pysty operoimaan. Lisäksi etäisyydet ovat nopeasti aika pitkiä.
Jenkeillä on Kiinan kanssa ongelma. Vielä 10 vuotta sitten jenkit pystyivät operoimaan verrattain turvallisesti lähelläkin Kiinaa. Tilanne on kuitenkin muuttunut, kun Kiina on rakentanut aktiivisesti vasta-strategiaa mm. ballististen ja risteilyohjusten muodossa. On tultu tilanteeseen, jossa Kiina pystyy tuhoamaan / häiritsemään vakavasti kaikkia lähellä ja aika kaukanakin sijaitsevia tukikohtia.
Siksi tarvitaan uusi Long Range Strike Bomber - iskemään Kiinaa vastaan Kiinan vaikutusalueen ulkopuolelta.
Ohessa havainnollistava kuvasarja yhdestä tutkimuksesta.
https://www.rand.org/pubs/research_briefs/RB9858z2.html