Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Selvennyksessänä täytyy sanoa ettei etäisyysalivoima johdu talebanien 7.62x39:stä vaan PKM-konekivääreistä, jotka ampuvat täyspitkää patruunaa. Käytännössä 5.56x45 kiväärillä ampuu aina kauemmas tarkemmin kuin 7.62x39:llä. Eipä missään maassa 7.62x39:stä olekkaan tehty"DMR:ää" paitsi Suomessa ja uudessa taistelutavassa.
Ei keikka tai kaksi Irakissa tai Afganistanissa tee kenestäkään ballistiikan tuntijaa tai ampujaa. Maailman armeijat on täynnä sotilaita, joilla on taistelukokemustakin, mutta ei oikein kunnollisia ampumataitoja tai perusteita ballistiikasta.
Kas, aikaisemmin taisit kovasti hehkuttaa amerikkalaisten joukkojen käytännön taistelukokemuksen arvoa?
Olen kuullut puhuttavan testitilanteesta jossa oli ammuttu suomirynkyllä 3000 patruunaa jonka jälkeen rihloista oli vain pienet muistot jäljellä. Kiinarynkyllä oli taas ammuttu 9000 patruunaa ja rihloissa oli havaittu vain pientä kulumaa.
Testin toistaminen AR-sukuisilla (suorakaasu & mäntäkone) olisi varmasti mielenkiintoista, mutta halukkaita aseen lainaajia ei yllättäen ole löytynyt.
rk95 huonous on siinä että on tähtäimet tossa laatikon kannessa. Jos haluaa vv2000 niin pitää laittaa sidemountti- härveliin kiinni mikä tuo lisäpainoa.
Pointti kai taisi olla enemmän se ettei M4 lyhyine piippuineen ole muista hyvistä ominaisuuksista huolimatta ideaali ase Afganistanin olosuhteissa. M16 ampuu kauemmas ja tarkemmin. Irakissa, jossa sodankuva oli melkein täysin päinvastainen, joukot halusivat M4:ää, ja M16:tta pidettiin pitkänä ja kolhona.
Kauemmas kyllä koska pitempi piippu tuo lisää lähtönopeutta tiettyyn rajaan asti, tarkemmin se ei ammu. Tarkkuus ei ole kiinni piipun pituudesta yhtään.
Aivan. Tämän takia tarkkuusaseet ovat usein lyhytpiippuisia.
No, wait...
Niin. Se on se lähtönopeus. Tarkkuudesta ei ole pitkälle iloa, jos se vastaanottava pää saa luodin pysäytettyä avokämmenellä, vähän matrix-tyyliin. Siksi tarkkuusaseet ovat usein myös suuren lähtönopeuden aseita. Lähelle ampuessa kun riittää vähempikin tarkkuus, niin lyhyen matkan tarkkuusaseita ei juuri valmisteta.Aivan. Tämän takia tarkkuusaseet ovat usein lyhytpiippuisia.
No, wait...
Ihan pakko
No pitkäpiippuisuuden kannalta on kaksi tekijää, suurempi lähtönopeus ja toisaalta etenkin tarkkuuskiväärille tärkeä mahdollisimman pieni piipunsuun leimahdus. Varsinaiseen mekaaniseen tarkuuteen pitkällä piipulla siis ei ole vaikutusta, eikä välttämättä kovin paljoa siihen lähtönopeuteenkaan.
http://www.thetruthaboutguns.com/20...t-barrel-length-muzzle-velocity-and-accuracy/
Eli jos ei tekstiä jaksa lukea niin loppupuolella on grafiikkaa jossa verrataan eri tyyppisiä latinkeja eri piipunpituuksiin, käyntiä ja lähtönopeuksia.
Niin, teoreettisesti pidempi piippu ei vaikuta tarkkuuteen, mutta se nostaa luodin lähtönopeutta. Tämä taas vaikuttaa siihen miten pitkälle luoti ylipäätään lentää, sekä luodin läpäisykykyyn maalissa. Mitä korkeampi luodin lähtönopeus, sitä vähemmän luoti on altis myös esimerkiksi tuulen vaikutukselle lentäessään ilman halki. Luodin lähtönopeuden kasvaessa luodin lentorata on myös laakeampi, jolloin ampujan ei tarvitse tähdätä niin paljoa "maalin yli" pitkillä etäisyyksillä, käytännössä siis maaliin osuminen pitkillä etäisyyksillä on helpompaa pitkäpiippuisella aseella eli arkikielellä voidaan sanoa aseen olevan "tarkempi". Liikkuvaan maaliin ammuttaessa täytyy myös pitkäpiippuisella aseella ammuttaessa ottaa vähemmän ennakkoa luodin korkeamman lentonopeuden ansiosta eli siihen on helpompi osua.
Mitä hemmetin väliä sillä on, jos ruuvipenkkiin ruuvattuna tyynellä sisäradalla lyhyillä etäisyyksillä ammuttaessa lyhyt- ja pitkäpiippuiset aseet ovat yhtä tarkkoja, kun käytännön taistelutilanteessa pitkäpiippuisella aseella osuu kuitenkin paremmin maaliin pitkillä etäisyyksillä, ja myös vaikutus maalissa on tehokkaampi?
Tuskin kaikki tarkka-ammuntakiväärit ihan huvin vuoksi kuitenkaan ovat pitkäpiippuisia, ja siten hankalia käsitellä, sekä raskaita kantaa mukanaan?
Pitempi piippu lisää piipun massaa ja pienentää sen värähtelyjä. Sitäkautta parantuu myös tarkkuus, ei niinkään sen rihlauksen pituus siihen teoriatarkkuuteen vaikuta. Mitä vähemmän värähtelyä sitä vähemmän epävarmuustekijöitä ja sitä tarkempi piippu noin yhdeltä osa-alueelta mietittynä. Käytännön tarkkuuttahan korkeamman lähtönopeuden pitkä piippu sitten edesauttaa. Mutta väittäisin kuitenkin, että tarkkuuskiväärien piiput ovat pitkiä ja massakkaita juuri tuon värähtelyn heikentämiseksi.
Aivan. Tämän takia tarkkuusaseet ovat usein lyhytpiippuisia.
No, wait...
Massa merkitsee tässä yhtälössä enemmän kuin pituus: Lyhyt piippu voi olla yhtä massiivinen kuin pidempi. Ja itseasiassa tällöin värähtely on vähäisempää ja jopa lämpölaajeneminen piipussa taitaapi olla vähäisempää lyhyessä mutta massaltaan samassa piipussa..