Sisäministeri Kai Mykkänen puuttuu suojelupoliisin laillisuustarkastuksiin: Suposta virkavapaalla olevat eivät enää valvo Supoa
Mykkänen pitää merkittävänä kysymyksenä sitä, onko ministeriöiden virkojen määräaikaistuminen johtanut epävarmuuteen riippumattomuudesta muuallakin kuin laillisuusvalvonnassa.
Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) eduskunnassa Helsingissä 13. helmikuuta tänä vuonna. (KUVA:ANTTI AIMO-KOIVISTO)
Tuomo Pietiläinen HS
Julkaistu: 25.2. 15:33
SISÄMINISTERI
Kai Mykkänen (kok) puuttui maanantaina suojelupoliisin laillisuustarkastuksiin, joita tekevät suojelupoliisista virkavapaalla olevat sisäministeriön virkamiehet. Mykkänen kantaa poliittisen vastuun suojelupoliisin toiminnasta.
”Jatkossa on syytä tarkemmin toimia niin, ettei laillisuusvalvontaan osallistu henkilöitä, jotka ovat kohteesta virkavapaalla”, Mykkänen katsoo Helsingin Sanomille lähettämässään sähköpostissa.
Käytännössä Suposta virkavapaalla olevat eivät enää enää valvo Supoa.
HELSINGIN Sanomat
kertoi viikonloppuna, että kaksi virkavapaalla olevaa suojelupoliisin (Supo) päällikkövirkailijaa on tarkastanut vakinaisen työnantajansa toimintaa sisäministeriössä.
Helsingin Sanomien pyytämien laillisuustarkastusraporttien mukaan Supon virkavapaalla oleva apulaispäällikkö
Petri Knape sekä hänen alaisensa, virkavapaalla oleva ylitarkastaja
Heli Heikkola olivat viimeksi marraskuussa 2018 tarkastamassa Supoa.
Molemmilla on Supossa vakituinen virka. Heillä on siis oikeus palata Supoon, kun tehtävät sisäministeriössä päättyvät muutaman vuoden kuluttua.
HELSINGIN Sanomien haastattelema Knape ei nähnyt ongelmaa siinä, että hän virkavapaalla olevana Supon apulaispäällikkönä tarkastaa, onko Supo toiminut laillisesti.
Poliisijohtaja Knape ja sisäministeriön poliisiosaston päällikkö
Risto Lammi katsoivat vielä viikonloppuna, että Suposta virkavapaalla olevat arvioivat ”tapauskohtaisesti oman mahdollisen esteellisyytensä”.
Sisäministeriön kansliapäällikkö
Ilkka Salmi taas perusteli asiantilaa twiitissään sillä, että Suposta virkavapaalla olevilla on tarvittavaa osaamista.
MYKKÄNEN katsoo, että sisäministeriön valvonta on joka tapauksessa hallinnonalan sisäistä. Supon laillisuusvalvonnasta on vastannut poliisiylitarkastaja
Stefan Gerkman, ”jolla ei ole riippuvuuksia sinne”.
”Keskeistä on Supon ulkoinen valvonta, jonka on määrä vielä vahvistua merkittävästi tiedustelulainsäädännön myötä.”
Ministeri näkee Supon valvontaa merkittävämpänä kysymyksenä sen, onko ministeriöiden virkojen määräaikaistuminen johtanut virkavapauksien lisääntymiseen tavalla, joka synnyttäisi kysymyksiä riippumattomuudesta muutenkin kuin laillisuusvalvonnassa.
”TÄMÄ koskee kaikkia ministeriöitä, joilla on ohjattavanaan virastoja. Tähän asti virkavapauksien ei ole hallintolaissa nähty synnyttävän esteellisyyttä tai vaarantavan riippumattomuutta ja poliisiosasto on toiminut lain mukaisesti”, Mykkänen katsoo.
Mykkäsen mukaan voisikin olla tarpeen arvioida, pitäisikö käytäntöjä virkavapauksiin liittyen tiettyjen tehtävien osalta muuttaa.
”Miten sen voisi Suomen kokoisessa maassa toteuttaa niin, että saadaan parhaat ihmiset hakemaan keskeisiin tehtäviin”, Mykkänen kysyy.
HELSINGIN yliopiston hallinto-oikeuden emeritusprofessori
Olli Mäenpää pitää Supon valvonnassa syntynyttä tilannetta ”hyvin ongelmallisena”.
”Tällaista asetelmaa ei olisi saanut päästä syntymään. Kysymys on hyvinkin olennaisesta vallankäyttäjästä, jonka asemasta on ollut julkisuudessa paljon keskustelua tiedustelulakien säätämisen vuoksi”, Mäenpää sanoo.
HS haastatteli Mäenpäätä maanantaina ennen ministeri Mykkäsen julkista kannanottoa.
”Uskottava ja tehokas valvonta on sellaista, että se myös näyttää puolueettomalta. On hyvin ongelmallista puolueettomuuskuvan kannalta, että virkamiehet valvovat omaa virastoaan”, Mäenpää sanoo.
MÄENPÄÄN mukaan ongelmallisinta asetelmassa on se, että Supon valvojilla on mahdollisuus palata muutaman vuoden kuluttua korkeisiin tehtäviin Supoon.
”Virkamiehet eivät ehkä halua hoitaa valvontaa niin, että se aiheuttaa kitkaa heidän palatessaan suojelupoliisiin. He saattavat ymmärtää ja hyväksyä sellaista, mitä eivät Supon ulkopuolisina tekisi.”
Mäenpää pitää astetta parempana sitä, että entiset supolaiset luopuvat virkavapaudesta eli kytkennästään Supoon ja alkavat sitten Supon laillisuusvalvojiksi.
”Silloinkin vanhan tehtävän ja uuden tehtävän välillä pitää olla riittävän pitkä aika eli karenssi”, Mäenpää sanoo.
MÄENPÄÄ ei ymmärrä sisäministeriön johdon perusteluja, että virkavapaalla olevilla supolaisilla on ainutlaatuista tietämystä Suposta, mikä auttaa valvonnassa.
”Tuossa tapauksessa paras valvoja tulisi aina valvottavasta. Eivät kaksi virkavapaalla olevaa Supon korkeaa virkamiestä varmasti ole ainoita sisäministeriössä, joilla on kyky valvoa suojelupoliisia”, Mäenpää sanoo.