Vapaaehtoisen reservin sodanajan tehtävät

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Platypi
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Mun vahva veikkaus on että nuo kyseiset kunto vaatimukset koskevat lähinnä kapiaisia. Heiltä voidaan vaatia. Ovat myöskin meidän reserviläisten, saatikka varusmiesten esimerkkejä.

Sitten myös, jos/ koska näin vaaditaan kapiaisilta ei ne tyhjästä tule tai vidduilakseen. Vaan asiaa on tutkittu ja noilla rajoilla olevat ukot ainakin pärjäävät suunnitellussa tehtävässä. Eli myös aktiivi sijoitusta janoavien reserviläisten tulee suhtautua rajoihin tosissaan, ainakin tiedostettava mitä ammatti ukoilta vaaditaan.


Olisikin mielenkiintoista nähdä kotiutumis cooppereiden keskiarvoja komppanioittain.
 
Peräänkuuluttaisin, että lähtökohtaisesti ei ole olemassa oikeastaan mitään hikoilevien läskien nakkisuojaa. About tehtävässä kuin tehtävässä pitää pystyä valvomaan ja toimimaan ajoittain puutteellisella huollolla, jolloin fyysinen suorituskyky tulee keskiöön. Ei se raskas ajoneuvo pysy tiellä jos kaveri sippaa rattiin, sopat tule keitetyksi jos jengi on aivan seis tai viestiyhteydet pysy kunnossa jos viestimuumit muumioituvat. Näiltä osin ne taistelevat/tukevat kuntovaatimusjaot ovat mielestäni fiksuja.
Mielestäni tuollaiset jos ovat vapaaehtoisia voisi laittaa valemaali asemiin lämittämään kamiinoja, huoltamaan valemaaleja ja aiheuttamaan liikettä. Lumikinoksen alle hukkunut MSP500 ei ole uskottava.
Jos joutuvat taisteluun niin se tarkoittaa että vihollinen on jo mennyt halpaan ja tehtävä on onnistunut. Eivätkä ne jää jähimään kun tajuavat että ovat joutuneet huijatuiksi.

Harmaan vaiheen muistilista vihollisen tiedustelu-upseerille.

-Onko reserviläisten kutsuminen palvelukseen aloitettu. Minkä ikäisiä, missä tehtävissä ja mitkä yksiköt?
-Onko autojen, alusten ja lentokoneiden otot aloitetettu. Kuinka paljon, mitä ja missä?
-Missä lkp-paikat sijaitsevat ja minkälaisia yksiköitä perustetaan?
-Onko varusmiehiä kotiutettu ja onko varuskuntien rutiineissa muutoksia.
-Mitä tapahtuu esikunnissa? Onko siirrytty poikkeusolojen johtopaikkoihin? Niiden sijainti, laatu ja turvatoimenpiteet. Asuvatko upseerit vielä kotona ja missä ovat upseerien perheet?

- Mitä tapahtuu varikoilla? Kuinka paljon liikennettä eri varikoille. Varikoiden suojaus ja ketkä sitä suorittavat.
-Mitä tapahtuu varuskunnissa ja tukikohdissa. Ketkä niitä suojaavat ja mikä on heidän varustuksensa.
-Mihin eri yksiköt on sijoitettu henkilöstön ja kaluston määrä sekä laatu. Minkälainen henki yksiköissä vallitsee.

-Millä lentokentillä ja varakentillä on ilmavoimien koneita ja kuinka paljon?
-Minkälaisia yksiköitä ja minkälaiset varusteet kentillä on? Onko esimerkiksi kentän korjaukseen sopivia työkoneita. Onko pioneereja tai sotilaspoliiseja. Vahvuus ja varustus. Mitä aseita tai välineitä koneita varten on varattu? Asemien tarkat sijainnit ja tieto siitä mitkä rakennukset ovat sotilaskäytössä ja mitä niissä tehdään. Vartio-osastojen määrä, laatu sekä varustus.
-Minkälaisia määräyksiä on annettu siviili-ilmailijoille.
-Ilmoitetaan ilmaan nousevien ja laskeutuvien koneiden laatu, määrä ja suunta. Minkälainen aseistus tai varustus siipien alla?

-Mitä tapahtuu merivoimien tukikohdissa ja varikoilla.
-Missä alukset sijaitsevat tai toimivat.
-Miten tukikohtia ja varikoita suojataan. Vartiointi ja ilmatorjunta.
-Mitä määräyksiä on merenkulkijoille.
-Minkälaista tavaraa tuodaan maahan ja kuinka paljon?

Onko merkkejä ulkomaisista joukoista?
-Mitä, missä, laatu ja määrä?

-Mitä tapahtuu lentokentillä, satamissa ja rajanylityspaikoilla.
-Mitkä ovat väestön mielialat.
-Kyseellänkö sosiaalisessa mediassa esimerkiksi sotilasavustuksista ja muista sotilaspalvelukseen liittyvistä asioista. Mitkä on väestön mielialat ja suhtautuminen kriisiin?
-Onko ihmisiä pidätetty tai otettu säilöön.
-Mitä tapahtuu Suomeen sijoitetuissa suurlähetystöissä ja konsulaateissa.
-Mitä tapahtuu Ahvenanmaalla?

Rautatieliikenne ja tieliikenne
-Onko sotilaskuljetuksia. Mihin, missä, laatu ja määrä.
-Onko tiehallinto, ratahallinto ja VR aloittanut poikkeusoloihin varautumisen. Mitä ja missä.
-Onko korjaamoja tai varikoita otettu sotilaskäyttöön.
-Öljynjalostamot ja öljykuljetukset.

Mitä tekee poliisi, pelastuslaitokset ja rajavartiosto
-Onko reserviläisiä kutsuttu palvelukseen?
-Onko rutiineissa muutoksia?
-Onko pelastusyksiköitä hajasijoitettu?
-Onko väestönsuojelun toimenpiteitä aloitettu. Esimerkiksi onko kalliosuojia otettu käyttöön ja VSS-henkilöstöä koulutettu.

Moniin noista kysymyksistä saa vastauksen kun kiertelee ympäri Suomea tai tähystää mitä sotilastukikohdissa tapahtuu. Erilaiset tarkkailupisteet liikenteen solmukohdissa sekä sotilaskohteiden lähellä auttavat kummasti. Monet asiat selviävät myös julkisista lähteistä tai vaikka netin keskustlupalstoilta sekä facebookista.
Mutta hämmentäminen ei ole venäläisten yksinoikeus ja heillä saattaa olla edelleen liian herkkä innokkuus ilmoittaa asioita ilam kunnon varmistusta osoittaakseen oman pätevyytensä.

Kun nyt näistä kuntovaatimuksista puhutaan,
niin onko @CV9030FIN tai @kertakenttään taikka jollain muulla asioiden äärellä olevalla tietoa mitkä ovat kunto vaatimukset paikallisjoukoille? Coopper+lihaskunto. Käsittääkseni lihaskuntotestiinkin on jotain muutosta taas tulossa? Vai onko vielä tullut uutta tietoa?
Seuraavat on ollut jossaon lehtijutussa tms.
coopper rajat
Erikoisjoukot 3000m
Operatiivisen 2800m
Alueelliset 2600m
Huolto 2400m

Vai onko tulossa vielä tarkempia tehtävätehtäväkohtaisia rajoja?

Sitten MPK:n/paikP:n kehittämisestä:

Otin luvun alle jalkaväen vuosikirjan 2017-2018:n tässä oli ev.ltn Niemen artikkeli MPK:n roolista paikallisjoukkojen kouluttamisessa ja rekrytoinnissa (s. 52-53)

Artikkelissa kerrottiin lyhyesti sotilaspoliisi koulutuksen koulutusohjelman laatimisesta jalkaväentarkastajan ohjauksessa. Tälläinen kehitys on mun mielestä hienoa ja olisi suotavaa jos kaikista tärkeimmistä jalkaväen rooleista saataisiin vastaavat. Lisäksi roimasti koulutuksen tasoa valtakunnallisesti.
Uudellamaalla on ilmeisesti rajana 2300 metriä.
https://m.facebook.com/Uudenmaan-Maakuntakomppania-961787457247904/

Kuntotestauksessakin voi tulla vähän logistiikka vastaan jos on tyyliin kaksi hallintopäivää vuodessa koko pataljoonalle ja vain toisessa Cooper ja toisessa lihaskuntotesti.
 
Yksi minua monesti ihmetyttänyt asia on se, etteikö tosiaan ymmärretä etteivät läheskään kaikki pingo cooperissa sitä parastaan. Kun ollaan käskettynä paikalla, ollaan käsketyn motivaatiolla. Onhan se vähän eri esimerkiksi pyrkiä Sotakouluun, erikoisjoukkoihin tms. omasta tahdostaan ja juosta nyt vähintään sen karsivan rajan yli ja useimmat varmaan luonteenpiirteiden mukaan myös parasta mahdollista vauhtia.

Tätä asiaa on toki todella monimutkaista, ellei jopa mahdotonta kvantifioida vertailukelpoiseen muotoon, mutta tämä on pakko myöskin ottaa huomioon edes ajatuksen tasolla. Aikojen saatossa tietty pakonomainen kilpailuhenkisyys on ehkä karissut osasta miespuolista väestöä, joten näillä ei ole edes mitään tarvetta näyttää urheilullisempien mukana. Kotiutumiscooperia tarkasteltaessa asia asettuu vielä huomattavasti absurdimpiin mittasuhteisiin. Kun hommaa pyörittävät todella korkealla motivaatiolla palvelevat ammattisotilaat, niin on ihan sanomattakin selvää, etteivät he yksinkertaisesti välttämättä ymmärrä asettua kotiutuvan varusolennon saappaisiin ja tajua, että osaa ei voisi vähempää kiinnostaa, montako sataa metriä siinä loppucooperissa lonnii.

Jos VM-palvelukseen mennessä ei ole sen kummempia ambitioita, niin uskaltaisin väittää, että käytännössä kylmiltään palveluksen ensimmäisellä (?) viikolla vedelty Cooper ei välttämättä anna tulokseksi just sitä kyseisen yksilön suorituskyvyn huippua. Toki se on suuntaa-antava, mutta epäilen, että tässä saattaa olla virhettä jopa 1-200m.

Tämä ei siis mitenkään argumenttina mitään sellaista vastaan, mitä tässä ketjussa on tuotu ilmi, vaan yksi pohtimisenarvoinen asia lisää.
 
Viimeksi muokattu:
Yksi minua monesti ihmetyttänyt asia on se, etteikö tosiaan ymmärretä etteivät läheskään kaikki pingo cooperissa sitä parastaan. Kun ollaan käskettynä paikalla, ollaan käsketyn motivaatiolla. Onhan se vähän eri esimerkiksi pyrkiä Sotakouluun, erikoisjoukkoihin tms. omasta tahdostaan ja juosta nyt vähintään sen karsivan rajan yli ja useimmat varmaan luonteenpiirteiden mukaan myös parasta mahdollista vauhtia.
Tätä asiaa on toki todella monimutkaista, ellei jopa mahdotonta muuttaa kvantifioida vertailukelpoiseen muotoon, mutta tämä on pakko myöskin ottaa huomioon edes ajatuksen tasolla. Aikojen saatossa tietty pakonomainen kilpailuhenkisyys on ehkä karissut osasta miespuolista väestöä, joten näillä ei ole edes mitään tarvetta näyttää urheilullisempien mukana. Kotiutumiscooperia tarkasteltaessa asia asettuu vielä huomattavasti absurdimpiin mittasuhteisiin. Kun hommaa pyörittävät todella korkealla motivaatiolla palvelevat ammattisotilaat, niin on ihan sanomattakin selvää, etteivät he yksinkertaisesti välttämättä ymmärrä asettua kotiutuvan varusolennon saappaisiin ja tajua, että osaa ei voisi vähempää kiinnostaa, montako sataa metriä siinä loppucooperissa lonnii.

Jos VM-palvelukseen mennessä ei ole sen kummempia ambitioita, niin uskaltaisin väittää, että käytännössä kylmiltään palveluksen ensimmäisellä (?) viikolla vedelty Cooper ei välttämättä anna tulokseksi just sitä kyseisen yksilön suorituskyvyn huippua. Toki se on suuntaa-antava, mutta epäilen, että tässä saattaa olla virhettä jopa 1-200m.

Tämä ei siis mitenkään argumenttina mitään sellaista vastaan, mitä tässä ketjussa on tuotu ilmi, vaan yksi pohtimisenarvoinen asia lisää.

Alkuperäisessä cooperissa testi suoritettiin kaksi kertaa ja vain parempi tulos huomioitiin.

Käytännössä cooperin testiin kannattaa alkaa valmistautua jo useita viikkoja aikaisemmin. Ensiksi juostaan cooper yhden kerran ja sen jälkeen aletaan testailemaan erilaisia kellotuksia kierrosajoille. Jo pelkästään nämä parantavat tulosta jopa pari sataa metriä. Tavallisen sekkarin lisäksi apuvälineenä voi käyttää myös juoksuvalmennukseen tarkoitettuja laitteita. Testiin mennään hyvin nukkuneena ja sitä ennen pidetään ainakin kaksi päivää jotka käytetään pelkkään lepoon.

Nykyisin on melko tavallista, että kuntotestiä vaativiin opintoihin treenataan personal trainerin kanssa. Pienemmät resurssit omaavat voivat hakea apua vaikka juoksuseuroista.

Postasin muutama päivä takaperin niitä kuntovaatimuksia mitä britti armeijaan värväytyviltä vaaditaan. Suomalaiset nuoret eivät ole sen kummempia, kuin muissakaan länsimaissa kasvavat nuoret. Keskimääräistä nuorta auttaa huomattavasti enemmän se, että hän panostaa opintoihinsa kaksi tuntia päivässä, kuin se että hän käyttää sen nousujohtoiseen kuntoharjoitteluun. Kuntotasolla on todellista merkitystä vain sellaisille henkilöille, jotka pyrkivät pelastusopistoon, poliisikouluun tai puolustusvoimien palvelukseen.

Kylmä tosiasia on se, että yleisesti ottaen ihmisten kannattaa keskittyä omiin vahvuusalueisiinsa, kuin treenaamaan niitä osa-alueita jotka ovat heikkoja. Jos nuori mies on huonokuntoinen ja hän juoksee cooperissa vain 2100 metriä. Kovalla harjoittelulla hän voi parantaa kuntonsa vaikka puolessa vuodessa 2500 tasolle. Kysymys kuulu, että mitä sitten? Tulos on edelleen heikko. Tai sitten kyseisen ajan olisi voinut käyttää vaikka siihen, että valmistautuu paremmin vaikka ylioppilaskirjoituksiin. Kyseisillä arvosanoilla kun on todellista merkitystä jatko-opinnoissa, sen sijaan se 2500 metriä alokas cooperissa ei hetkauta kyseisen herran kohtaloa suuntaan tai toiseen.
 
Viimeksi muokattu:
Koska arvostan sinua @CV9030FIN kovasti kirjoittajana niin toivoisin että avaisit sitä miten me toisena osapuolena voitaisiin määritellä konfliktin kesto jos sen venyminen on meille epäedullista?
Kiitos vaan. Pitkään pohdin vastausta, mutta päätin pitäytyä periaatteessa jossa en kommentoi Venäjää koskevia asioita.
 
Yritän kohteliaimmin vielä: selittely, kiertely, yleistäminen ja kaartelu eivät auta, kun vastassa ovat taistelukentän ehdottomat vaatimukset. En ole tietenkään varma, mutta kurantti jv-taistelija harvoin on liian hyvässä kunnossa.
 
Tämä keskustelu muistuttaa liike-elämän missio-visio-strategia-bullshittiä, jossa kukaan kokouksessa istuva ei ole kiinnostunut varsinaisista tosiseikoista, esimerkiksi siitä, mitä pitää tehdä todella ja kiireesti: miten yksinkertaisesti saadaan liikevaihtoa.
 
Yritän kohteliaimmin vielä: selittely, kiertely, yleistäminen ja kaartelu eivät auta, kun vastassa ovat taistelukentän ehdottomat vaatimukset. En ole tietenkään varma, mutta kurantti jv-taistelija harvoin on liian hyvässä kunnossa.

Laitetaanpa tänne sama linkki kun toiseenkin keskusteluun. Voi vaan olla, että joku ei sitä 2800m juokse vaikka pistäis paljonkin eforttia aiheeseen. Liikunta kuitenkin on hyvästä jokaiselle.
https://yle.fi/uutiset/3-9935828
 
Puolet varusmiesikäluokista ei siis tavoita huollon kuntorajaa.

Tämähän se kiinnosti eniten itseäni.

Ja siltä pohjalta että 15 vuotta sitten operatiivisiin joukkoihin sijoitetusta ryhmästä 75% ei täyttänyt täällä esitettyjä vaatimuksia operatiivisille ja 50% ei alueellisille. Silloin taisi sentään n. yhtä vaille kaikki ylittää 2400m.

Joo, hyvä olisi, ja taistelukentän vaatimukset eivät vähene selittämällä tai kriteerejä laskemalla. Mutta entäs todellisuus, mikä neuvoksi kun miehillä ei vain ole kestävyyskuntoa? Parempi kohdistaminen eri hommiin, mutta entäs jos ei silti riitä? Tuntuu ettei tuokaan ole JOS, vaan KUN.
 
Tämä keskustelu muistuttaa liike-elämän missio-visio-strategia-bullshittiä, jossa kukaan kokouksessa istuva ei ole kiinnostunut varsinaisista tosiseikoista, esimerkiksi siitä, mitä pitää tehdä todella ja kiireesti: miten yksinkertaisesti saadaan liikevaihtoa.

Tämä ongelma ei ole reservin, se on yhteiskunnan. Yhteiskunnan monen tason läpileikkaava ongelma eikä vähiten kansanterveydellinen. Myös sotaväen kannalta yksittäisen taistelijan suorituskykyvaje on yksi osa tätä ongelmaa. Jos asiassa saadaan tehtyä yhteiskunnallinen muutos, hyötyy siitä myös sotaväki. Sotaväki edellä siis tässä asiassa on turha edetä mihinkään.

Teinipoikien läskistymisessä ja velttoutumisessa saattaisi auttaa yhden asian toitottaminen, joka on kyllä niin vahvassa pannassa että sen ääneensanominen on täysin verboten. Someen ja nuorisomedioihin pitäisi saada kampanja joka kertoo asian niin kuten se on, ja iskisi suoraan siihen vahvimpaan tervettä nuorta miestä motivoivaan tekijään. Pillun saamiseen. :D

"Hei sinä siellä! Sinä joka ahdat roskaruokaa naamasta alas, pelaat tietokonepelejä ja ajelet mopoautolla lyhyetkin matkat. Ryhdistäydy ja nosta selluliittiperseesi ylös säkkituolista! Luuletko että tytöt haluavat harrastaa seksiä kaltaisesi velton riippatissin kanssa, joka näyttää kasalta hikistä, kuollutta valkoista lihaa ollessaan alasti? Vai valitsevatko mielummin liikunnallisen, atleettivartaloisen urheilijanuorukaisen? Mieti, haluatko olla urheilullinen pelimies vai läski runkkari peräkammarinpoika? Päätös on yksin sinun."
 
Tämä ongelma ei ole reservin, se on yhteiskunnan. Yhteiskunnan monen tason läpileikkaava ongelma eikä vähiten kansanterveydellinen. Myös sotaväen kannalta yksittäisen taistelijan suorituskykyvaje on yksi osa tätä ongelmaa. Jos asiassa saadaan tehtyä yhteiskunnallinen muutos, hyötyy siitä myös sotaväki. Sotaväki edellä siis tässä asiassa on turha edetä mihinkään.

Teinipoikien läskistymisessä ja velttoutumisessa saattaisi auttaa yhden asian toitottaminen, joka on kyllä niin vahvassa pannassa että sen ääneensanominen on täysin verboten. Someen ja nuorisomedioihin pitäisi saada kampanja joka kertoo asian niin kuten se on, ja iskisi suoraan siihen vahvimpaan tervettä nuorta miestä motivoivaan tekijään. Pillun saamiseen. :D

"Hei sinä siellä! Sinä joka ahdat roskaruokaa naamasta alas, pelaat tietokonepelejä ja ajelet mopoautolla lyhyetkin matkat. Ryhdistäydy ja nosta selluliittiperseesi ylös säkkituolista! Luuletko että tytöt haluavat harrastaa seksiä kaltaisesi velton riippatissin kanssa, joka näyttää kasalta hikistä, kuollutta valkoista lihaa ollessaan alasti? Vai valitsevatko mielummin liikunnallisen, atleettivartaloisen urheilijanuorukaisen? Mieti, haluatko olla urheilullinen pelimies vai läski runkkari peräkammarinpoika? Päätös on yksin sinun."

Se on juurikin noin että tosiasioiltakin pitää vaieta nykyisin ettei vaan vahingossakaan kukaan voi loukkaantua henkisesti... Victor Mike Papa! Vaikka itselläni naivi uskomus että nuorta miestäkin voi motivoida muutkin suureet kuin pillunsaanti niin ei se ole ollenkaan huono motivaattori sekään. Tämä yleinen "kuin kasa ylikypsäksi keitettyä räkää"-nuoriso peilaa ennen kaikkea mentaliteetista että oletuksena kärjistäen että pahaa mieltä ei tarvitse kokea, mitään ei vaadita tai että aina voi valita sen mikä itseä kiinnostavin. Ei voi, joskus pitää valita se kivisempi tie että asiat etenee ja tämän ääneensanominen tuntuu menettävän volyymiään vuosi vuodelta. Kiva huomata että tällä forkalla sentään pyörii muutkin saman henkiset tässäkin asiassa! :)
 
Se on juurikin noin että tosiasioiltakin pitää vaieta nykyisin ettei vaan vahingossakaan kukaan voi loukkaantua henkisesti... Victor Mike Papa! Vaikka itselläni naivi uskomus että nuorta miestäkin voi motivoida muutkin suureet kuin pillunsaanti niin ei se ole ollenkaan huono motivaattori sekään. Tämä yleinen "kuin kasa ylikypsäksi keitettyä räkää"-nuoriso peilaa ennen kaikkea mentaliteetista että oletuksena kärjistäen että pahaa mieltä ei tarvitse kokea, mitään ei vaadita tai että aina voi valita sen mikä itseä kiinnostavin. Ei voi, joskus pitää valita se kivisempi tie että asiat etenee ja tämän ääneensanominen tuntuu menettävän volyymiään vuosi vuodelta. Kiva huomata että tällä forkalla sentään pyörii muutkin saman henkiset tässäkin asiassa! :)

Veikkaan että osittain tässä omassa tuhinassa kyse on siitä ikiaikaisesta ilmiöstä, että kun mies saavuttaa tietyn iän niin seuraava sukupolvi näyttää jokseenkin degeneroituneelta, veltolta ja saamattomalta. Sinällänsä tuskin mitään uutta tässä olettamassa.

Toisaalta, me olemme varmasti ensimmäinen neljääkymppiä tavoittava sukupolvi, joka voi uimahallissa yleisellä vuorolla todeta läskeillä teinipojilla olevan raskausarpia melko yleisesti! :eek:
 
Veikkaan että osittain tässä omassa tuhinassa kyse on siitä ikiaikaisesta ilmiöstä, että kun mies saavuttaa tietyn iän niin seuraava sukupolvi näyttää jokseenkin degeneroituneelta, veltolta ja saamattomalta. Sinällänsä tuskin mitään uutta tässä olettamassa.

Toisaalta, me olemme varmasti ensimmäinen neljääkymppiä tavoittava sukupolvi, joka voi uimahallissa yleisellä vuorolla todeta läskeillä teinipojilla olevan raskausarpia melko yleisesti! :eek:
Hyvin sanottu, Veliseni!
 
En usko, että tässä asiassa on mitään oikotietä onneen.

Mitä tässä asiassa vaaditaan on kova työ. Koululiikunta peruskouluissa, ammattikouluissa ja lukioissa on pantava uusiksi. Käytännössä jokaiselle oppilaalle tulee joka syksy omat henkilökohtaiset liikunta ohjelmat, joihin yhdessä sitten mietitään se tavoitetaso. Lisäksi on panostettava huomattavasti siihen, että jokaiselle oppilaalle löytyisi sellainen itselle sopiva liikuntamuoto.

Sitten pitäisi vielä jostain löytää rahaa nuorison liikuntaan. Kaiholla muistelen niitä aikoja kun liikunta ja urheiluharrastuksiin pääsi lapset ja nuoret pikkurahalla. Ei tarvinnut mennä kuin vetäjän puheille ja sait punaiset verkkarit ja kehotuksen osallistua talkoisiin. Maksettavaa oli kaudessa tai vuodessa 10-50 mk. Toisissa seuroissa taas sait siniset verkkarit ja 200 markan laskun ja lisäksi toisen laskupohjan rahan lahjoittamista varten.

Synkkää todellisuutta on se, että väestöstä vain 1% omaa riittävät lahjat kilpaurheiluun. Valtion tukeman liikuntatoiminnan painopisteeksi olisi ehdottomasti otettava ihmisten hyvinvointi ja terveys kilpaurheilun sijaan.

Maanpuolustuksen kannalta olisi myös syytä luoda lukioihin ja ammattikouluihin "kadettiohjelmat". Esisotilaallisen koulutuksen tulisi vieläpä olla oppiaine, eikä mitään harrastustoimintaa. Uskoisin, että tuo valinnaisaine kiinnostaisi opiskelijoita. Luonnollisesti homma toteutettaisiin yhteistyössä MPK:n ja puolustusvoimien kanssa.
 
Esisotilaallisen koulutuksen tulisi vieläpä olla oppiaine, eikä mitään harrastustoimintaa.

Nyt ollaan herkän aiheen äärellä, jos koknaismaanpuolustuksen käsite otetaan oppiaineeksi esim jonkinlainen turvakurssi+ niin siitä valuu kyllä kutsuntojen kautta hyötyä sotilaalliseen maanpuolustukseen, mutta koulujen kadettiohjelmat ovat enemmänkin ammattiarmeijoiden rekrytoinnin väline tai autoritaaristen valtioiden indoktrinaatiokeino kuin varsinaisa maanpuolustusta.

Olen aina inhonnut kaikenlaisia joukkuepelejä, ala-asteella sai jossain vaiheessa onneksi mennä kävelylenkille jumppatunnilla kun toiset pelasivat.
Minä olen pohtinut että viinanjuonnin pitäisi olla oppiaine peruskoulussa, jos sitä opetettaisiin samalla tavalla kuin liikuntaa, uskontoa tai musiikkia niin tämä kansa raitistuisi yhdessä sukupolvessa.
 
Maanpuolustuksen kannalta olisi myös syytä luoda lukioihin ja ammattikouluihin "kadettiohjelmat". Esisotilaallisen koulutuksen tulisi vieläpä olla oppiaine, eikä mitään harrastustoimintaa. Uskoisin, että tuo valinnaisaine kiinnostaisi opiskelijoita. Luonnollisesti homma toteutettaisiin yhteistyössä MPK:n ja puolustusvoimien kanssa.

Ei tarvetta keksiä ainakaan kaikkialla maassa tässä asiassa pyörää uudestaan. Satuin kertaamaan samaan aikaan erääseen joukko-osastoon missä oli menossa Lukiolaisten Turvakurssi. Siellä oli hyvinkin runsas osallistuja kaarti ottamassa rautaisannoksen maanpuolustuksesta. Kuulin muita kanavia kautta että kurssille oli ollut enemmän tulijoita kuin kyetty ottamaan. MPK:lla siis tuo puoli jo hyvällä tolalla ja luinkin jostain julkaisusta että tätä konseptia ollaan lanseeraamassa myös ammattikoululaisille. Tällä saralla vaan lisää rahoitusta MPK:lle että kykenevät pyörittämään kaikille halukkaille tuota toimintaa. Jälkikasvulle kavereineen on vinkannut että "hirveän helppo tapa saada yksi kurssi läpi osallistumalla ilman että tarvitsee lukea suuremmin tentteihin, mene ihmeessä" ja vaikka tämä olisi motivaattori kurssille menoon niin siellä varmasti hyvällä meiningillä tarttuu muutakin kuin yksi suoritettu kurssi kävijän henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan.
 
Ei tarvetta keksiä ainakaan kaikkialla maassa tässä asiassa pyörää uudestaan. Satuin kertaamaan samaan aikaan erääseen joukko-osastoon missä oli menossa Lukiolaisten Turvakurssi. Siellä oli hyvinkin runsas osallistuja kaarti ottamassa rautaisannoksen maanpuolustuksesta. Kuulin muita kanavia kautta että kurssille oli ollut enemmän tulijoita kuin kyetty ottamaan. MPK:lla siis tuo puoli jo hyvällä tolalla ja luinkin jostain julkaisusta että tätä konseptia ollaan lanseeraamassa myös ammattikoululaisille. Tällä saralla vaan lisää rahoitusta MPK:lle että kykenevät pyörittämään kaikille halukkaille tuota toimintaa. Jälkikasvulle kavereineen on vinkannut että "hirveän helppo tapa saada yksi kurssi läpi osallistumalla ilman että tarvitsee lukea suuremmin tentteihin, mene ihmeessä" ja vaikka tämä olisi motivaattori kurssille menoon niin siellä varmasti hyvällä meiningillä tarttuu muutakin kuin yksi suoritettu kurssi kävijän henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan.

Kyllä olen itsekkin ollut tekemississä lukiolaisten turvakurssin kanssa.

Parin viikonlopun kurssi ei vaan pysty takomaan tarvittavaa tieto- ja taitotasoa kenellekkään.

Tässä yhteiskunnassa on enemmän kuin tarpeeksi epämääräistä turvallisuusmössöä turpo-luentoineen, sammutuspeitteineen yms.

Selkeä koulutusohjelma jonka jälkeen "kadetti" osaa ampua kiväärillä, suunnistaa, pystyttää teltan ja yöpyä maastossa sekä jalkaväen perustaitoja. Intissä saa sitten suoraan jääkärin, tykkimiehen tms. sotilasarvon.

Ja tosiaankin vapaaehtoinen oppiaine.

Nyt ollaan herkän aiheen äärellä, jos koknaismaanpuolustuksen käsite otetaan oppiaineeksi esim jonkinlainen turvakurssi+ niin siitä valuu kyllä kutsuntojen kautta hyötyä sotilaalliseen maanpuolustukseen, mutta koulujen kadettiohjelmat ovat enemmänkin ammattiarmeijoiden rekrytoinnin väline tai autoritaaristen valtioiden indoktrinaatiokeino kuin varsinaisa maanpuolustusta.

Ruotsissa ja Norjassa on pyörinyt vuosikymmeniä nuo nuoriso-ohjelmat jo asevelvollisuuden aikana. Ruotsin ilmavoimien vapaaehtoistoimintaan taisi alaikäraja olla 14 vuotta.

Opetusohjelmien sisällön tulisi olla julkista, niin ei tule turhaa sanomista.

Ja tosiaankin vapaaehtoinen oppiaine.
 
Back
Top