Juuri näin..Aikastansa paljon on vielä pelivaraa. Seuraavat askelet on sitten vaan rujompia ja vaatii aina hiukan varautumista takapotkuihin, ettei mee oma solisluu samalla.
Venäjän hallinnon ja talouden ongelmat ovat käytännössä itseaiheutettuja. Pakotteeksi riittää jo se että länsimaat lopettavat Venäjälle suunnatut investoinnit. Käytännössä juuri näin on myös toimittu mutta pakotteita voisi toki lisätä/laajentaa. Todennäkäisesti myös Venäjän hallinnon omat/uudet toimet ja päätökset tulevat vähentämään länsimaisten yritysten halukkuutta yhteistyöhön yhä tiukentuvaan kontrollin ja rikollisuutta myötäilevän hallinnon kanssa. Samaa tiukentuvaa linjaa edustaa myös internetin katkaisu ja kaikenlainen tiedonvälityksen monopolisointi. Venäläiset pääsevät kaiken kurjuuden keskellä näkemään ihan ikiomasta televisiosta kuinka paljon surkeimmissa oloissa ihmiset elävät länsimaissa. Verrattuna reilun kymmenen vuoden takaisen kasvun aikaan venäläinen yhteiskunta on romahtanut sekä taloudellisesti että poliittisesti. Ruplan notkuminen kertoo siitä että "painokoneet laulaa letkajenkkaa". Uuden järjestyskaartien perustaminen puolestaan siitä että diktatuurihallinto varautuu yhä raa'emmilla keinoilla vähentämään kansalaisoikeuksia. Eläkeikää nostettiin ja mitä todennäköisimmin löydetään keinot myös odotettavissa olevan eliniän lyhentämiseen.
Toki länsimaat ja erityisesti entiset Neuvostoliiton satelliittivaltiot joutuvat jatkuvasti puolustautumaan Venäjän erilaisten vakoilu ja tiedustelupalveluorganisaatioiden(FSB, GRU jne.) suorittamia sekä Putinin diktatuurihallinnon tukemia vihamielistä toimia vastaan. Kaikkeen tällaiseen toimintaan tulee länsimaissa varautua yhtä tiukemmin. Tämä koskee myös Suomea vaikka meillä tullaan todennäköisesti ottamaan ns. "jarrumiehen rooli" kansainväliset yhteisön (mukaan lukien myös brittien ja EU:n) tiukkeneviin toimiin.
Suomen suhteeen Venäjä noudattaa jossain määrin peitellympää painostusta. Venäläisten oligarkkien (lue rikollisten) johtamat yritykset ovat jo pitkään kasvattaneet Venäjän hallinnon taloudellista vaikutusvaltaa Suomessa. Erityisesti energiasektorilla Suomi on sitoutunut pysyvästi taloudellisesti sekä poliittisesti yhteistyöhön Putinin hallinnon kanssa. Tämän sidonnaisuuden hiljaiseen hyväksymiseen meidän poliittiset johtajamme ovat ikään kuin koulutettu jo YYA-aikojen perintönä. Eli summa summarum, Putinilla on omat selkeät syynsä toimia Suomen suhteen hieman suopeammin.
Suomalaisten yritysten aikaisempi innokkuus Venäjän suuntaan on kokemuksien myötä muuttunut realismiksi. Taustalla on varmasti sellaistakin tietoa jota kyseiset yritykset eivät edes halua tuoda julkisuuteen..
https://www.talouselama.fi/uutiset/pako-itanaapurista-jatkuu/ed893fcc-7b2b-35ac-ad3b-a033294dd0ea
- tuossa mainitut yritykset ovat kuitenkin pieniä tekijöitä..Esim. Fortum on investoinnut Venäjälle reilut 5 miljardia mikä osaltaan toimii ikäänkuin "panttina" suomalaisten kuntien sekä julkishallinnon organisaatioiden Fennovoima-hankkeelle. Ennustan että tästä "kuviosta" tulemme näkemään seuraavien 15-20 vuoden aikana monenlaisia episodeja.Ukrainan kriisin, talouspakotteiden ja Venäjän taantuman myötä toimintojaan ovat Venäjällä vähentäneet, myyneet tai tyysti lopettaneet muun muassa Sanoma, Stockmann, Tikkurila, YIT ja Kesko.
- toki Venäjällä on vielä monta muutakin "ässää hihassaan" joiden osalta suomalaiset joutuvat todellakin varomaan "solisluitaan".
Mutta näin maailman asiat muuttuu..tuskin Venäjä sen ihmeemmin "romahtaa". Pieni, Putinin hallinnon taustalla oleva, eliitti porskuttaa kuin aikoinaan kommunistisen puolueen jäsenet. Siihen kaasu-/öljytulot varmasti riittävät tulevaisuudessakin. Venäjällä riittää myös kilpailua ja innokasta pyrkyä päästä osaksi/mukaan em. yhteiskunnan etuoikeutettuun "eliitin" piiriin.. Siihen pääsee kiinni samalla tavalla kuin jäseneksi rikolliseen moottoripyöräjengiin. Siitä ei kenenkään tarvitse olla huolissaan kuinka tavallinen kansa, "musikat" pärjää..He ovat vuosisatojen aikana jo oppineet tulemaan toimeen omillaan.