Pohjoisen laivaston merijalkaväkeä on taistellut Ukrainassa ja Syyriassa.
Julkaistu: 8.10. 17:26
PUOLUSTUSVOIMAT tekee tällä viikolla kolmipäiväisen arviointikäynnin Venäjälle. Tiistaina alkava yllätyskäynti perustuu Suomen ja Venäjän väliseen sopimukseen ja on Wienin asiakirjan mukainen, ja vierailun tarkoituksena on lisätä luottamusta ja turvallisuutta.
Arviointikäynnin kohteena on 61. merijalkaväkiprikaati, joka on sijoitettu Sputnikiin Kuolan niemimaan luoteisosaan.
ARVIOINTIKÄYNNIN tekee kolmihenkinen ryhmä, jota johtaa eversti
Pekka Turunen Pääesikunnasta. Suomalaisten tavoitteena on varmistaa, että Venäjän prikaatista Etyjille ilmoittamat tiedot pitävät paikkansa.
Suomalaiset pääsevät tutustumaan Sputnikin varuskuntaan, kuten sen esikuntaan, kasarmeihin, koulutustiloihin ja harjoitusalueisiin. Kuvatakin saa, mutta venäläisillä on oikeus kieltää kuvaaminen halutessaan joissain kohteissa.
”Merijalkaväkiprikaatin henkilöstömääräksi on ilmoitettu noin 2 700”, kertoo eversti Turunen.
”Siellä on moottoroidulle jalkaväelle tyypillistä miehistönkuljetukseen käytettävää ja panssaroitua kalustoa. Lisäksi on tykistöaseita ja viestikalustoa. Kaikkea pienintä kalustoa ei tarvitse ilmoittaa, vaan päätyypit ja niiden lukumäärä.”
Eri maiden yhteisesti sopima käytäntö on, että arvioitavan yksikön komentaja kertoo vieraille joukostaan ja sen tilasta. Hänelle voi myös esittää kysymyksiä.
”Sen jälkeen kierrämme kohdetta niin paljon kuin näemme tarpeelliseksi.”
Tarkastukset päättyvät juhlalliseen päivälliseen.
VENÄLÄINEN sotilaskylä Sputnik sijaitsee noin 80 kilometrin päässä Suomen rajasta.
”Meidän käsityksemme on, että 61. merijalkaväkiprikaati on Pohjoisen laivaston johdossa oleva joukko, joka on Pohjoisen laivaston suojaamistehtävässä”, Turunen sanoo.
Sputnikissa palvelee myös varusmiehiä. Turunen uskoo, että varusmiesten osuus kokonaisvahvuudesta selviää matkan aikana.
”Se on meillä nyt aavistuksen hämärän peitossa.”
VAIN JOIDENKIN kilometrien päässä Sputnikista sijaitsee myös toinen tärkeä sotilastukikohta. Sinne on sijoitettu Venäjän ensimmäinen arktinen prikaati eli 200. moottoroitu jalkaväkiprikaati. Toista tällaista arktista prikaatia ollaan luomassa paraikaa Suomen rajan tuntumaan Alakurttiin.
Mikä on 200. moottoroidun jalkaväkiprikaatin ja 61. merijalkaväkiprikaatin suhde?
”Sitä en tiedä. Toivottavasti matkalla valkenee, onko heillä jotain yhteistä. Varmasti siellä jonkinlaista yhteistoimintaa harrastetaan.”
Sputnikin merijalkaväkiprikaati on Venäjän asevoimien valiojoukko, jolla on taistelukokemusta viime vuosilta ja vuosikymmeniltä. Yksikön sotilaita on taistellut muun muassa molemmissa Tšetšenian sodissa.
Prikaatin joukkoja havaittiin vuonna 2014 myös Ukrainan sodassa ainakin Luhanskin alueella. Julkisuudessa on ollut tietoja, että 61. merijalkaväkiprikaatin sotilaita on ollut viime vuosina mukana Syyrian sodassa ja esimerkiksi Palmyran taisteluissa.
”Merijalkaväkiprikaati on erityisesti merellisiin olosuhteisiin koulutettu joukko, joka on liikkumiskykyinen ja sen vuoksi helpohko käyttää operaatioissa rajojen ulkopuolellakin. Erikoisjoukko-nimeä en ehkä siitä käyttäisi, mutta se on erikoistunut merellisiin olosuhteisiin ja maihinnousutyyppisiin operaatioihin”, Turunen arvioi.
EUROOPAN turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin osanottajavaltiot ovat kaikki mukana niin kutsutussa Wienin asiakirjassa. Sen avulla pyritään lisäämään sotilaallista avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.
Wienin asiakirjan mukaan valtiot jakavat toisilleen tietoa muun muassa joukkojensa ja kalustonsa sijainnista Euroopassa. Käytännössä maiden välillä järjestetään erilaista vuoropuhelua ja yhteydenpitoa, kuten tukikohtavierailuja, arviointi- ja tarkastuskäyntejä sekä vaihdetaan sotilaallisia tietoja.
Suomi on sitoutunut siihen, että se ottaa vastaan kolme tarkastusta vuosittain. Sen lisäksi Suomi on sopinut yhdestä ylimääräisestä arviointikäynnistä Venäjän kanssa. Suomella on vastavuoroisesti samanlaiset oikeudet.