Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Parhaimmillamme olemme selkä seinää vasten, ja silloin tarvitaan kaikki.
Näissä asevelvollisuuskeskusteluissa usein unohtuu, että nykyjärjestelmä tuskin on pidemmällä aikavälillä kestävä. Kuten Samovarius kirjoittaa, meillä on de facto valikoiva järjestelmä, joka valikoi pitkälti synnynnäisten ominaisuuksien kuten sukupuolen, asuinpaikan, uskonnon ja fyysisen kyvyn mukaan. Nykyään myös henkinen toimintakyky, ml. motivaatio, alkaa olla merkittävä valikointiperuste. Jos ei nappaa, keksi tekosyy ja lähde kotiin. Kukaan ei jää kaipaamaan.
Tämä toimii toistaiseksi, koska vielä reilu vuosikymmen sitten lähes koko miespuolinen ikäluokka kävi intin, jonka seurauksena armeijan käymättä jättäminen tuottaa vieläkin jonkinlaisen sosiaalisen stigman. Ennen pitkää väestöstä alkaa olla kuitenkin vain selvä vähemmistö armeijan käyneitä, joka satavarmasti saa kutsuntaikäiset nuoret miehet miettimään osallistumisen järkevyyttä. Miksi minä, kun ei muutkaan?
Ulkoisen uhan kasvu voi toki muuttaa kaiken.
Ukrainasta opimme, että mikään sadantuhannen miehen tehoarmeija ei riitä. Pään pensaaseen laittaminen ja nykysysteemin toimivuuteen tuudittautuminen ei silti pidemmän päälle riitä.
Kukaan ei kanna kokonaisvastuuta asevelvollisena vammautuneista varusmiehistä.
Siis mitä yrität sanoa?Sen sijaan kun ajan noppa-Corollalla kännissä puuhun tai vedän über-vahvat jointit ja jään vihannekseksi niin kyseessä on oma valinta ja homma on ihan fine.
Viimeiset 3 vuotta eräällä pohjoisella terästehtaalla työskennelleenä väittäisin, että työturrvallisuus otettiin siellä suomalaisittain vakavasti.
Ehkä aiheen esillenostamiselle on tilausta. .
Kirjoittaja ei muuten ole tietääkseni Hesarin palkkalistoilla.
Noista Afgujen rauhanturvaajista: eikös tää Rovaniemellä 2008 kapakkajonossa pari tuntematonta ja itsensä ampunut häiskä ollut pari viikkoa aikaisemmin nakattu Afguista pystymetsään? Ainoa keskustelu, mikä aiheen ympäriltä käytiin, oli Kalevan pääkirjoitus, jossa julistettiin humalassa tappamisen olevan suomalainen geneettinen erityispiirre. KKO päätti, ettei tällaista linjaa saa kritisoida.
Asia jolla ei ole mitään merkitystä. Vieraskynässä kirjoittavat vain sellaiset ihmiset joiden kirjoitukset sopii hesarin agendaan.
Valtionkonttorin harrastama korvauspolitiikka sotilasvamma-asioissa joko on kusipäisyyttä tai ainakin näyttää pahasti siltä, tälleen ex-faitterin silmiin. Ei tosin ole omakohtaista kokemusta, onneksi.
...
Tuon hoito- ja vakuutusturvan saattaminen kuntoon ei nyt vaan voi olla rahasta kiinni nykyisillä korvausmäärillä. Asennekysymys se on, ja kertoo osaltaan siitä, miten paljon asevelvollista, reserviläistä ja sotilasta arvostetaan.
Asevoimien ylläpitämiseen on tasan kaksi realistista tapaa. A. raha = maksetaan riittävä korvaus palvelusta ja reservissä olosta. B. pakko = pakotetaan ihmiset lainsäädännön voimin varusmiespalvelukseen ja poikkeuoloissa taas kutsutaan pakon nojalla reservipalvelukseen.
Ensinnäkin sanoisin, että noiden lisäksi on nationalistinen elementti, eli ihmiset joko saavat siitä tyydytystä, että osallistuvat maanpuolustukseen tai vähintäänkin välttävät häpeän siitä, etteivät osallistu. Esimerkiksi käsittääkseni Ukrainassa on taisteluun osallistunut ns. vapaaehtoispataljoonia, joille ei ole touhusta maksettu mitenkään merkittävästi.
En kuitenkaan usko, että tuo nationalistinen (usein propagandalla luotu) hurmos riittää, vaan tarvitaan noita muitakin keinoja.
Minusta yksinkertaisinta on joka tapauksessa ajatella, että kaikki työ on mahdollista muuttaa rahaksi. Kun tarpeeksi maksetaan, kaikkiin töihin löytyy tekijöitä. Tai jos on kyse asioista, joihin ei millään rahasummalla saada tekijöitä (vaikkapa kamikaze-lentäjät), niin sitten on kysyttävä, voiko yksilönoikeuksia kunnioittava avoin liberaali yhteiskunta pakottaa jäseniään niitä tekemään. Esimerkkinä vaikka tuo kamikaze-lentäminen (tai itsemurhapommi-iskut). Sanotaan, että se olisi suht tehokas taistelukeino (kamikaze-iskut aiheuttivat käsittääkseni enemmän kuolonuhreja amerikkalaisille kuin mitä japanilaiset menettivät ja itsemurhapommi-iskut ovat olleet varsin tehokkaita Irakissa). Voiko ajatella, että yhteiskunta voisi pakottaa jonkun jäsenensä sellaiseen touhuun ja jos voisi, niin mikä olisi se peruste, millä siihen valittaisiin?
Rajoitutaan nyt joka tapauksessa asioihin, joihin on mahdollista saada ihmisiä lähtemään, kunhan tarpeeksi maksetaan, kuten tavallisiksi sotilaiksi, jotta voidaan välttyä tuolta yllä olevalta moraaliselta ongelmalta.
Sen jälkeen voidaan yhteiskunnan tasolla päättää, että uskottavan maanpuolustuksen tuottamiseen tarvitaan X sotilasta ja näille vermeitä Y eurolla. Pannaan tuo Y nyt sivuun, koska se pitää veroista maksaa hankittiin ne sotilaat sitten miten tahansa. Se, miten tuo X hankitaan, on minusta mahdollista järkätä niin, että järjestetään huutokauppa, jossa jokainen yhteiskunnan jäsen ilmoittaa, millä palkalla on valmis ryhtymään sotilaaksi (ja implisiittisesti silloin, jos sotilaan palkka on sitä alempi, osallistuu mieluummin touhun rahoittamiseksi veroja maksamalla). Sitten katsotaan, miten korkeaksi palkka pitää nostaa, jotta X sotilasta saadaan kasaan. Ja sitten maksetaan tämä palkka kaikille sotilaille. Kenelläkään ei tässä pitäisi olla nokan koputtamista, koska jokainen sai itse vapaasti valita, kumpaan ryhmistä (sotilas vai maksaja) haluaa kuulua.
Noin teorian tasolla. Käytännössä tuo voitaisiin toteuttaa niin, että varusmiehille (ja reserviläisille) maksettavaa palkkaa säädeltäisiin ylös ja alaspäin sen mukaan, miten paljon hakijoita palvelukseen on. Jos hakijoita on enemmän kuin tarvitaan, seuraavana vuonna lasketaan korvausta ja päinvastoin.
Voi olla, että tällä tavoin varusmiespalveluksesta maksettava korvaus nousee todella korkeaksi,
Tämä voisi olla luokkaa 3000 e/kk palkka, mikä on ihan hyvä palkka 19-vuotiaalle. Tällä menolla saataisiin mukaan osittain tuo yllä mainitsemani efekti, eli se, että pv arvottaisi ajattelussaan ihmistyötä sille kuuluvalla arvolla nykyisen täysin ilmaisuuden sijaan.