"Vitut Euroopasta"-presidentti, jos viitata Trumpiin, oli mielestäni enemmänkin "Tehkää nyt vittu lopultakin itsekin jotain"-kommentti. Ja tällä äyskähdyksellä on pitkässä juoksussa todennäköisesti ja toivottavasti vain positiivista vaikutusta Euroopan puolustuskykyyn. Reaktio lännestä tuli mielestäni paremminkin liian myöhään. Ja erittäin aiheesta.
Ei se ollut, koska se oli narsistinen tyyppi, joka luulee sotateollisuuden olevan itse tunteimiensa tyyppien harjoittamaa liiketoimintaa ja kykeni ajattelemaan sitä vain sellaisena. Trumpilta puuttui kokonaan historiallinen näkökulma siihen, että ison sodan jälkeen USA:lle annettiin hegemonia ja sitä kautta myös vastuu läntisen Euroopan puolustamisesta. Trumpin historiaton näkökulma oli, että pitäisi maksaa useaan kertaan samasta asiasta, kun edellistä "maksua" ei muisteta.
Tuskin HX-hanke on kill switcille, johon sammuttamisella viittaat, "lupaa" antamassa. Kommentti on sinällään relevantti jos kryptattua dataa siirtyy ilman että isäntämaa tietää sisällöstä ja huoli on aiheellinen erityisesti politiikan vuoksi.
Siksi viittasinkin call home termiin. Datan jakamisen pitäisikin olla ennen kaikkea poliittinen päätös, ja sen laajuus voi valittavan hävittäjän elinkaaren aikana elää paljonkin. Vierastan vain henk.koht ajatusta että F-35 olisi datan keräämiskykynsä vuoksi altavastaaja koska toimittava maa on USA.
Sinällään esimerkiksi spekulaatiot (pian korvattavan) ALIS-järjestelmän tiedonkeruusta ovat ymmärrettäviä ja toivottavasti HX-hankkeessa huomioituja ulkopoliittisen ulottuvuutensa vuoksi. Folioksi koen ajatuksen että HX voittaja jää maahan koska ei avaa palomuuria huoltoplatalla.
Kill switchin olemassaolosta ei tarvitse kertoa ostajalle mitään, jos tosiaan liikenne kulkee kryptattuna niinkuin kulkee, ainakin mil-gps-signaalin kautta ja luultavasti myös kommunikointisatelliittien, jos (kun) sellaisten käyttö kuuluu tuotteen repertuaariin. Ne lienevät varmasti niitä mustia laatikoita, joihin ei ostaja pääse. Kaikenlaiset estot toki ovat folio-osastoa, kunnes sellainen ilmenee. Iranin F-14-yms. trauman perusteella olisi käsittämätöntä, ellei harvakseltaan esille tullut ajatus olisi toteutettu koneessa, johon kirjaudutaan sisään jotta sillä pääsee lentämään. Ostajalle siitä ei tarvitse kertoa mitään, ja myyjillä on takuuvarmasti kotimaansa lupa valehdella asiasta tarjousasiakirjoissa, jos haluavat. Mitä taas uhkailuun tulisi, siihen riittää presidentin suullinen kuiskaus toiselle taikka suurlähettilään vihjaus. Ei siitä ilmavoimat välttämättä kuule koskaan (paitsi jos PV itse kykenee sen löytämään).
Mutta kill switch on tässä pienempi ongelma kuin se, jos sodankäyntilaitteiden valmistus- ja tuotekehitysmonopoli pääsee syntymään yhteen maahan, joka on tunnettu täysin yksisuuntaisesta omien intressiensä ajamisesta. Suomen ei kannata sellaisia oman kotitalonsa avaimia antaa millekään valtiolle.
ALISin tai sen seuraajan rakenteinen data on tosiaan oma juttunsa, johon USA on päättänyt antaa kontrollikykyä ennen kuin tieto lähtee kryptattuun putkeen. Sen sijaan signaalitiedusteludata ilmeisesti kulkee sellaisenaan (ja se imuroi ilmatilasta myös siviili-RF:n mitä varmimmin rajoja tuntematta).
Tuosta ilmatilannekuvasta; jos F-35 kerää ilmeisesti teratavuittain dataa joka lennolla ja lähettää sen uudelle mantereelle, se kuva ei toki ole tietoliikenneviiveen takia sitä reaaliaikaista tilannekuvaa, mutta muutaman tunnin viiveellä toimitettuna aika kuranttia. En tiedä onko sellaisenkaan toimittaminen järkevää vaihdantaa (ja lisäksi siitä pitää maksaa aika paljon itse).