KKO: Poliisi ei saa tutkia toimittajalta takavarikoitua muistitikkua
Korkeimman oikeuden mukaan keskusrikospoliisi ei saa tutkia toimittajalta kotietsinnässä takavarikoitua muistitikkua, jolla poliisi epäilee olevan Puolustusvoimien salaisen aineiston tietovuotoon liittyvää tietoa.
KKO määräsi kuitenkin poikkeuksellisesti, että poliisi saa yhä pitää muistitikun takavarikoituna siltä varalta, jos muistitikku mahdollisine aineistoineen tuomitaan menetetyksi ja siten esimerkiksi hävitettäväksi.
Muistitikun aineisto on kuitenkin sinetöity eikä poliisi saa tutkia sitä tai käyttää esitukinnassa todisteena, koska se voisi johtaa toimittajan tietolähteen paljastumiseen.
Helsingin Sanomat julkaisi joulukuussa 2017 lehtijutun Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta niin, että jutussa viitattiin salaiseksi luokiteltuihin asiakirjoihin.
Puolustusvoimat teki asiasta tutkintapyynnön poliisille.
Kun toinen jutun toimittajista soitti artikkelin julkaisua seuraavana päivänä hätäkeskukseen ja pyysi apua tietokoneen tulipaloon, poliisi meni takavarikoimaan toimittajan kotoa laitteita, joilla saattoi olla tietovuotoon ja jutun tekoon liittynyttä aineistoa.
Hätäpuhelussa toimittaja itse kertoi olevansa kyseisen jutun kirjoittaja ja puhelusta sai käsityksen, että hän oli tuhoamassa aineistoa tietovuodon paljastumisen estämiseksi muun muassa rikkomalla tietokonettaan hakkaamalla sitä vasaralla niin, että laite syttyi tuleen.
KKO katsoi jo aiemmin, että poliisilla oli oikeus tehdä kotietsintä tässä tilanteessa ja takavarikoida toimittajan kotoa iso määrä esineitä kuten tietokone, muistitikkua, paperilla olleita muistitikkuja ja ylipäätään tietoaineistoa eri muodoissa.
Poliisi tutki muun muassa turvallisuussalaisuuden paljastamista sekä tietovuotajan osalta mahdollista virkarikosta.
Koska kotietsintä koski toimittajan laitteita, kyse oli erityisestä etsinnästä, jossa toisaalta tulee suojata toimittajan lähdesuojaa.
Poliisi kutsui paikalle siksi etsintävaltuutetun valvomaan etsintää ja keräsi teknisiä laitteita ja muistivihkoja talteen niin, ettei niiden aineistoa heti tutkittu, vaan vasta sen jälkeen, kun oikeus oli antanut luvan niiden tutkimiseen.
Kiistanalaiseksi jäi kuitenkin yksi muistitikku ja sen aineisto.
Helsingin käräjäoikeus sekä sitten hovioikeus olivat antaneet poliisille luvan sen tutkimiseen, mutta toimittaja valitti ratkaisuista ja KKO ratkaisi asian nyt toisin.
Esitutkinta salaisen tiedon vuotamisesta sekä mahdollisesta kahden toimittajan ja heidän esimiehensä osuudesta asiaan on vielä poliisissa kesken.
Korkeimman oikeuden mukaan keskusrikospoliisi ei saa tutkia toimittajalta kotietsinnässä takavarikoitua muistitikkua, jolla poliisi epäilee olevan Puolustusvoimien...
www.savonsanomat.fi