HULLUIMMAT aseet

Kesäkuussa 1974 venäläiset laukaisivat kiertoradalle ensimmäisen sukupolven avaruusaseman nimeltään Saljut 3 (Tervehdys), Saljut vastasi suurinpiirtein NASAn Spacelab- asemaa. Saljut-nimen perusteella asema olisi siviilitutkimukseen tarkoitettu mutta Saljut 3 oli todellisuudessa sotilasversio nimeltään Almaz (Timantti) joka oli miehitetty tiedustelusatelliitti varustettuna 14 kameralla ja Rikhter R-23 lentokonetykillä. Tykki oli modifioitu versio T-22 Blinderin pyrstötykistä, ammuksia mukana 32 kpl. Ase oli kiinnitettynä aseman nokkaan ja tähtäys tapahtui kääntelemällä asemaa ohjausraketeilla. Miehistön poistuttua asemalta tykkiä kokeiltiin kauko-ohjattuna onnistuneesti, kyseessä on ilmeisesti ainoa kerta kun kiertoradalla on kokeiltu asetta. Alla kuva Saljut-asemasta.

rSg8UUl.jpg

Alunperin kosmonauteilla oli aseistuksenaan Makarov-pistoolit, mutta vuonna 1982 käyttöön tuli TP-82. Idea aseeseen tuli Aleksei Leonovilta joka ensimmäisenä ihmisenä teki avaruuskävelyn. Leonovin ja Pavel Beljajevin paluu ilmakehään Voshod 2:lla maaliskuussa 1965 oli epäonninen automaattijarrutuksen pettäessä ja kosmonautit joutuivat tekemään jarrutuksen käsiohjauksella jonka johdosta kapseli tippui 400 kilometriä sivuun keskelle Uralin metsää. Helikopteri onnistui löytämään miehet mutta laskeutumispaikan puuttuessa kosmonauteille pudotettiin lämpimiä vaatteita. Kaverukset viettivät yön pakkasessa susien pyöriessä lähistöllä. Seuraavan päivänä suksipartio pääsi kapselille ja teki laavun jossa miehet nukkuivat seuraavan yön, aamulla kosmonautit pääsivät lopulta kotiin.

Leonov myöhemmin johti komiteaa joka suunnitteli kosmonauttien selviytymisaseen jossa oli kaksi lyhyttä haulikonpiippua ja niiden alapuolella yksi 5,45 piippu. Ase on taittuvapiippuinen ja painaa 1,6kg, pituutta on 360mm. Olkatueksi aseeseen voi kinnittää varustukseen kuuluvan macheten. Ensimmäisen kerran ase oli mukana vuoden 1982 Sojuz T-6 -lennolla ja oli käytössä vuoteen 2007 jolloin aseeseen tehdyt ammukset vanhenivat. Nykyään on palattu takaisin Makaroviin.
Alla kuva TP-82 aseesta.
1366968673.jpg
 
Muistatteko mikä mahtoi olla -pulasinko-?

? :cool:

Noh-noh-noh. Meikäläinen on jo patentoinut 155 PulSko 08, eli 155mm PulaSinko vuosimallia 08. Kaliberi on tosin vähän auki. Riippuen ihan siitä mikä on noiden metallisten lyhtypylväiden kaliberi, ne kun toimii putken materiaalina. Ei tosiaankaan mikään RauhanAjan ameijan paraativäline vaan on "suunniteltu" kestämään muutaman kymmenen laukausta kovassa sotakäytössä ja sitten sen putken saa nakata menemään (jos ei se räjähdä sitä ennen). Tuo on enemmän Apilasta ja NLAW:ia korvaava. Mustiksi Mustin paikalle siitä ei ole. :a-smiley:

Ajatuksen sain hessubollahien (vai olikohan ne niitä himaseja?) keksinnöstä ottaa liikennemerkit parempaan hyötykäyttöön ja tehdä niistä kranaatinheittimiä.
 
Charles-Lancaster-Howdah-Pair-4-of-11.jpg


Howdah-pistooli. Jotenkin ei tekisi mieli ampua moisella, vaikka kuvan vempeleet taitavat olla mustaruutiaseita.

https://en.wikipedia.org/wiki/Howdah_pistol
 
Howdah-pistooli. Jotenkin ei tekisi mieli ampua moisella, vaikka kuvan vempeleet taitavat olla mustaruutiaseita.

https://en.wikipedia.org/wiki/Howdah_pistol
Tuossa wikipediassa kerrotaan, että noita käytettiin leijona- ja tiikerihyökkäyksien torjumisessa Intiassa ja Afrikassa. Kyllä minä varmaan mieluummin tuollaisella ampuisin, kuin että lähtisin painimaan jonkun ison kissan kanssa.

Samaan aiheeseen liittyen:
Leijonat söivät salametsästäjän Etelä-Afrikassa
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005563247.html
 
Palstan yleisessä hengessä on kyllä pakko vähän viritellä ajatusta, että entäpä jos Suomessakin...
Sisu + Leon torni

Oheinen malli lienee tarkoitettu viivytysjoukoille, mutta voisihan sen tornin asentaa pystyssä olevan merikontin päälle, jolloin putken saisi osoittamaan eteenpäin. Olisikin vimosen päälle soiva vehjes Hull-down -asemiin.

Kyseinen laitos tunnetaan nimellä Leo 2A4 tällä hetkellä. Edellinen versio puolestaan T-72 :D

Ruotsalaisillehan tuo putki eteenpäin ei ollut pelkkä vitsi. Viittaan Stridsvagn 103 -tankkiin (1960-1990) jossa oli putki edessä - mutta apukuski/radistille laitettu kakkosohjaamo taaksepäin, puolustuksellista roolia ja asemista vetäytymistä silmällä pitäen. Taaksepäin pystyi ajamaan yhtä kovaa kuin eteenkin.
 
Viimeksi muokattu:
Olihan tuo kieltämättä räyhäkkä peli, mutta USA:n merijalkaväki oli jo aikapäiviä sitten pannut paremmaksi tällä M50 Ontos- sinkovaunullaan:
tumblr_n6jy4i151U1txx6x7o4_500.jpg

60-luvun tienoolla näitä oli useammallakin armeijalla, raskas sinko oli ilmeisen kiva peli integroitavaksi kevyisiin vaunuihin aikakautena kun pst-ohjukset eivät olleet vielä kauhean korkeatasoisia.

Japanilaiset kehittelivät vielä hifimmän Type 60 -vaunun, n. 9 tonnin massa ja kaksi mustia. Komentaja-ampuja on hydraulisesti nousevassa tornissa, jolla sai myös reippaan alakoron. Kaksiputkiset olivat lie enemmän väijytysaseita panssarintorjuntaan ja kaksi laukausta varmistivat osumisen, kun jenkkien lähestymistapa kuudella putkella oli että latausta ei tarvinut hetkeen suorittaa ja pystyttiin esim. antamaan tulitukea jalkaväelle.



640px-JGSDF_Type60_RR%28SP%29.jpg


j1c1N71.jpg
 
USA:n laivasto tunsi kylmän sodan alkuvuosina asemansa olevan uhattuna sillä atomipommit olivat ilmavoimien strategisten pommittajien yksinoikeus. Laivaston oli saatava ydinpommittaja mutta lentotukialukset olivat liian pieniä joten oli tehtävä strateginen lentovenepommitaja. Convair ja Martin antoivat ehdotuksensa joista jälkimmäinen voitti ja tuloksena oli Martin P6M Seamaster. Kyseessä oli 40m pitkä lentovene jonka maksimi lentoonlähtöpaino tyynellä säällä oli 86000kg ja se kykeni 14000kg:n pommikuormalla lentämään 3300km.

Voimanlähteinä Seamasterissa toimi 4 siiven yläpuolista J75 suihkumoottoria jotka antoivat merenpinnan tasolla huippunopeudeksi 0,9 Mach eli n. 1100 km/h. Pommikuilu oli merivedeltä pneumattisesti suojattu ja malliltaan pyörivä joka teki 180° pyörähdyksen auetessaan. Laivasto hyväksyi Seamasterin testien jälkeen ja ensimmäiset tuotantokoneet valmistuivat alkuvuodesta 1959 ja valmistusmäärä nousi kahdeksaan kunnes elokuussa 1959 laivasto hylkäsi konetyypin sukellusveneistä ammuttavien Polaris-ohjusten tehtyä koneen tarpeettomaksi. Kahdeksasta valmistuneesta tuotantokoneesta vain kolmella lennettiin ennen kaikkien romuttamista. Nykyrahassa projekti maksoi n. 2,5 mrd dollaria.

Martin_P6M_Seamaster_in_flight_c1955.jpgMartin_P6M-2_Seamaster_taking_off.jpgp6m-6a.jpgp6m-8a.jpg
 
Tämä?
Kieltämättä, ehkä Suomen kaikkien aikojen miehekkäin asejärjestelmä :eek:
Mitä tällä oikeasti ajateltiin tehtävän, pelottaa ählyiltä kurat viittaan?

12724690_1729808040575536_1356459452_n.jpg
Kuva hävinnyt. Löytyykö jostain?
 
Back
Top