Raivio on myös entinen Ilmailu-lehden päätoimittaja. Eläkkeellä on ollut jo vuosia, mutta on tainnut käydä kuten eläköityville toimittajille usein käy, ei osaa olla kirjoittamatta. Raiviohan oli myös vuosikausia Hesarin Yhdysvaltojen kirjeenvaihtaja ja on ajatusmaailmaltaan perinteisen keynesilainen. Ei ehkä ihan ensimmäisenä kommunisti tule hänestä mieleen.
Minusta tuo oli ihan hyvä juttu, eikä ylikorostanut #turpo-tyylisesti poliittisen aspektin merkitystä. Tuossakin todettiin että on selvää, ettei politiikalla tule olemaan osuutta suorituskykyarviointiin, mutta tuotiin esiin kysymys siitä, mikä on hankintaprosessiin kuuluvan turvallisuuspoliittisen arvion merkitys.
Jo se että sellainen on hankkeeseen kirjattu, tekee turvallisuuspoliittisesta harkinnasta isomman kuin Hornet-hankinnassa, jossa sitä ei myönnetty olleen ollenkaan. Silloin oli maailma erilainen ja kyse oli enemmän siitä, mitä suostutaan tai uskalletaan Suomelle myydä. Turvallisuuspoliitiikka tuli kuvioihin lähinnä myyjien tekemänä painostuksena ja kiristyksenä, nyt on tilanne taas toinen. Ei silti varmaan monikaan ajattele, etteikö Hornet-kauppa olisi vaikuttanut positiivisesti Suomen turvallisuuspoliittiseen tilaan, etenkin kahdenvälisissä suhteissa Yhdysvaltojen kanssa.
Voi tuon jutun nähdä Yhdysvaltojen vastaisena, mutta turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta yhteistyön rakentaminen maiden kanssa, joilla on yhteiset geopoliittiset intressit on ymmärrettävän houkuttelevaa. Suomen ja Yhdysvaltojen turvallisuuspoliittinen yhteistyö on jo rakennettu ja hyvällä tasolla, paljolti aiemman hävittäjäkaupan seuraamuksena.
Totta on sekin, että erityisesti Amerikkalaisen hävittäjän suorituskyky on sidottu maan poliittiseen järjestelmään. Maan asevienti on pitkälti myös ulkopolitiikan väline, ja on siten alistettu ministeriöiden ja kongressin harkinnan alle. Tämä koskee erityisesti F-35:a, jonka ylläpitojärjestelmä on keskitetty Yhdysvaltojen johtamaksi, esim. kaikki koneen varaosat ympäri maailmaa omistaa Yhdysvaltojen puolustusministeriö. Toki voi tehdä Israelit ja irroittautua koko järjestelmästä, mutta sen hintalappu on iso kysymysmerkki.