Terveisiä taas
käänteismaailmasta!
Varjohankinnassakin on päästy Best And Final Offers -vaiheeseen ja myyjät ovat enemmän tai vähemmän innokkaasti avanneet tarjouksiaan:
Suhoi yllätti jälleen ilmoittamalla että sen tarjous sisältää
pelkästään Su-35:ia. Suhoin myyntiedustajan Skot Davidovin mukaan tähän päädyttiin Suomen ilmavoimien kanssa käytyjen keskustelujen perusteella. Suhoin mukaan Su-35 on suorituskyvystään huolimatta helppo lentää ja lentäjän apuna toimii
taktinen tekoäly. Suhoi kieltäytyi paljastamasta sisältääkö sen tarjous täydet 64 konetta. "Tarkka lukumäärä ei ole tärkeää, olennaista on että Suomi saa tarvitsemansa suorituskyvyn" Davidov perustelee. Suhoin mukaan koneen suorituskyky on ylivoimainen: "Koneen sisäinen polttoainemäärä on isompi kuin MiG-35:n tai J-10:n tyhjäpaino. Datalinkit voivat liittää yhteen 16 konetta, ja tutkan kantama ja antennin kääntösäde ovat niin huomattavat ettei se tarvitse tuekseen AEW-koneita."
Koneen aseistuksen suhteen Suhoi oli avoimempi. Ehdottomasti mielenkiintoisin tieto on että tarjoukseen sisältyy
RVV-BD eli R-37:n vientiversio:
Tämä yli 200km kantaman omaava ohjus on Suhoin mukaan 'maailman pitkäkantamaisin ilmatst-ohjus'. Su-35 pystyy kantamaan viisi kappaletta näitä ohjuksia. Lisäksi tarjoukseen sisältyy R-77-1 ja R-73M -ohjukset. Rynnäkköaseistuksen 'pisin käsivarsi' on Kh-59ME, joka vie 320kg taistelukärjen 285km päähän.
Lisäksi tulee Kh-38ME lyhyen matkan (70km) risteilyohjus:
...ja KAB-500 -sarjan GLONASS-ohjattuja pommeja. Sen sijaan huhuttuja raskaita Klub tai Jahont-risteilyohjuksia ei tarjota. Syynä voi olla se ettei niitä ole Su-35:een Venäjälläkään vielä tiettävästi integroitu.
Yllättävää on koneen mukana tarjottava hyökkäyssäiliö, joka on
Litening III. Tätä säiliötä on aiemmin integroitu Su-30:n vientiversioihin. Lisäksi mukana tulee SAP-14 häirintäsäiliö:
Suhoin kilpailija MiG sen sijaan ilmoitti että sen tarjous sisältää
52 yksipaikkaista ja 12 kaksipaikkaista MiG-35:ttä. Mikojanin mukaan varsinaisesti harjoituskäyttöön kaksipaikkaista ei tarvitse, mutta toinen miehistönjäsen lisää huomattavasti koneen tehoa rynnäkkö- ja häirintätehtävissä. MiG-35:n optroninen järjestelmä OLS-K pystyy maalinosoitukseen myös maamaaleihin joten erillistä hyökkäyssäiliötä ei välttämättä tarvita:
MiG-35:n aseistukseen ei sisälly R-37:ää. Mikojanin mukaan ohjus on kallis ja hyödyllinen vain tietyissä erikoistilanteissa. Rynnäkköohjuksena on sama Kh-59ME kuin Suhoilla, mutta lyhyemmän matkan aseistukseen kuuluvat Grom-perheen aseet, joista Grom-E1 omaa noin 120 kilometrin kantaman, ja liitopommiversio -E2 noin 50km.
Intialainen HAL tarjoaa Suomelle
64 Tejas Mk1A:ta ja kolme DRDO AEW&CS -tutkakonetta:
Tejasin mukana tarjotaan I-Derby ER -tutkaohjus ja Python 5 -lähitaisteluohjus. Tulevaisuudessa mahdolliseksi tulee myös intialainen Astra. Rynnäkköohjuksena on sama Kh-59ME kuin venäläiskoneilla. Tulevaisuudessa on mahdollista integroida raskas Brahmos-risteilyohjus, ja huippumoderni Rudram -tutkasäteilyyn hakeutuva ohjus. Hyökkäyssäiliönä tulee tuttu Litening III. Intialaisten tarjoukseen sisältyy myös Elta EL/L 8222 Wide band-häirintäjärjestelmä jota he ja israelilaiset kehuvat maailman parhaana:
Lähin kilpailija Pakistan tarjoaa
60 yksipaikkaista ja 10 kaksipaikkaista JF-17 block 3:sta. Kyllä vaan, koneita tarjotaan enemmän kuin vaaditut 64! PACin mukaan koneen edullisuus mahdollistaa suuremman määrän tarjoamisen. Myös he ovat sitä mieltä että kaksipaikkaiset ovat edelleen tarpeen.
Koneen pääaseistuksena ovat SD-10 -tutkaohjukset ja PL-9 infrapuna-ohjukset. Rynnäkköohjuksina on Pakistanin itse kehittämä Ra'ad risteilyohjus ja kiinalainen C-802 -merimaaliohjus. Pakistanin mukaan tehtävään tarkoitettu merimaaliohjus on kustannustehokkaampi ratkaisu kuin kallis yleisohjus. Lisäksi mukana tulee Takbir-sarjan liitopommeja.
JF-17:n hyökkäyssäiliönä toimii turkkilainen ASELPOD:
Kiinalainen Chengdu on kommentoinut tarjoustaan vähäsanaisesti: "Tarjouksemme on Suomelle optimoitu ja kustannustehokas." Sen paremmin konemäärää kuin tarjottuja aseita ei avattu. Varjomaailman keskustelupalstan ilmahyökkäys.netin asiantuntijoiden mukaan Chengdu ei todennäköisesti pystynyt mahduttamaan 64 konetta tarjoukseen. Samojen asiantuntijoiden mukaan aseistuksena on todennäköisesti samat SD-10 ja PL-9 kuin Pakistanilla. Kiinan runsaasta risteilyohjusvalikoimasta on mahdoton tietämättä sanoa mikä koneen mukana tarjotaan. Koneessa on käytetty kiinalaista K/JDC01 -hyökkäyssäiliötä, mutta on epävarmaa onko tätä jo hiukan vanhaa säiliötä tarjottu Suomelle. Mahdollisesti mukana tulee KG600 -häirintäsäiliö jota on ehkä tarjottu myös JF-17:n mukaan.
Viimein, FA-50 on edelleen kuvassa mukana! KAI vahvisti että tarjous sisältää
64 FA-50 Block 20 -konetta. Suomelle tarjotaan tyypin suorituskykyisintä versiota jossa pääaseena on AIM-120C7 -ohjus. Koneen heikkoa asekuormaa ja toimintasädettä on kritisoitu, mutta KAI sanoo aseiden muodostavan huomattavan suuren osan paketin kokonaishinnasta. Rynnäkköohjuksena on Taurus KEPD-350K-2, jonka KAI sanoo olevan kilpailijoitaan huomattavasti modernimpi.
Tarjoukseen kuuluu myös Sniper Pantera-hyökkäyssäiliö, JDAM ja klassisen AGM-65 -ohjuksen uusin versio.