RPG83
Soome Majori
Tietenkin IT sijoitetaan juuri sinne missä sen koetaan tuovan suurin hyöty sille kokonaisuudelle. Se voi olla painopistealueen maavoimien yhtymä. Uskoisin kuitenkin vihollisen (Venäjä, USA, EU) pyrkivän lamauttamaan ilmapuolustuksen taistelujen alkuvaiheessa, joten pääkaupunkiseutu ja Ilmavoimien toimipisteet ovat etusijalla. Samaan pohjautuu myös käsitykseni että Crotaleilla on pääosin vastaava tilanne.
Maavoimien yhtymillä on oma ilmatorjuntansa ja se soveltuu erinomaisesti sitä vastaan kohdistuvaan uhkaan. Samaten uskoisin Hornettien toimivan pk-seudun ja Ahvenanmaan alueen lisäksi hyvin suurelta osin juuri siellä yhtymien suunnalla tarjoten niille lisäsuojaa.
Katson itse asioita niin, että hävittäjätorjunta suojaa maavoimien taistelevia joukkoja vain hyvin rajoitetusti, koska vihollisen vahva ilmatorjunta tekee etenkin maataistelujen painopisteessä lentämisestä hyvin riskialtista. Meikäläisten maavoimien joukot on myös kohtuullisesti suojattavissa ilmatorjunnalla, koska ne ovat keskittyneet suhteellisen pienelle alueelle, jolloin hävittäjäsuojan tarve on alhaisempi.
Hävittäjätorjunta taas on työkalu, jolla suojataan huomattavasti laajempaa kotirintamaa. Hävittäjillä suojataan asutuskeskuksia ja muuta siviili- ja liikenneinfrastruktuuria (sähkövoimalat, puolustustarvike- ja kemianteollisuus ym.) ilmahyökkäyksiltä. Lisäksi hävittäjät suojaavat luonnollisesti myös kauempana rintamasta sijaitsevia sotilaskohteita. Epäilen kuitenkin, että Hornetien käyttö maajoukkojemme yläpuolella lenteleviä taisteluhelikoptereita vastaan ei ole niiden tehokkainta käyttöä, koska vihollisellamme (Venäjä) on tunnetusti voimakas ilmatorjunta. Horneteja tuskin siis viedään etulinjaan.
Mitä tulee maavoimien riittävään ilmatorjuntaan, niin se on ihan hyvää tasoa yhdistettynä passiivisen suojan ja ilmasuojelun keinoihin, jos vastassa on lähinnä Mi-24 ja Su-25. Yksittäiset ajoneuvot ja joukkueet pysyvät hyvin turvassa. Maavoimilla on kuitenkin väistämättä lihaviampia maaleja, kuten huoltokeskuksia, jotka tarvitsevat ulottuvampaa ilmatorjuntaa suojakseen - Crotale alkaa olemaan minimitasoa, Nasams olisi parempi. Esimerkiksi huollon keskittymiä vastaan suunnattaisiin luultavasti ulottuvampaa kalustoa (Su-24, Su-34) jonkin Su-25:n sijaan, mikä muuttaa ilmatorjunnalle asetettavia suorituskykyvaatimuksia.
Muistutettakoon lisäksi, että panssariprikaateihin kuului aikanaan muutama Crotale, siis silloista ilmatorjuntamme huippua. Valmiusprikaateilla on tietysti ITO05, joka on miltei Crotalen luokkaa, mutta operatiivisista joukoista mekanisoiduilla ja moottoroiduilla taisteluosastoilla ei ole samantasoista suojaa. Alueellisilla joukoillakin ilmatorjunta on varsin riittämätöntä vähänkin korkeammalla lentäviä ilma-aluksia vastaan. Stinger antaa ihan kivasti suojaa yksittäisiä ajoneuvoja tuhoavia taisteluhelikoptereita vastaan, mutta millä suojataan isommat huollon keskittymät? Kolmessa kilometrissä lentävä suihkukone ei ole enää Stingerin helpoimpia maaleja.
Maavoimilla on siis selvä tarve Crotale- ja/tai Nasams-yksiköille. Orgaaninen ilmatorjunta ei ole riittävää, vaan vahvistuksia kaivataan kipeästi. Miten ne jaetaan tarkalleen meri- ja ilmavoimien kesken, sitä minä en tiedä. Sen kuitenkin tiedän, että ilmavoimat joutuvat jakamaan ilmatorjuntaa muiden puolustushaarojen kanssa.