Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
@SJ @Einomies1 varmasti nämä jo tiedättekin mutta laitan kuitenkin kun kirjoituksissanne joitain epämääräisyyksiä. ITO90M (Crotale NG) on komento-ohjattu ei puoliaktiiviseen tutkahakeutumiseen perustuva. Se ei tarvitse tutkaa ohjuksien maaliin saattamiseen.
Millainen vehje olisi NASAMS HML?
Voitaisiin samalla hommata lisää tutkia yms palikoita siihen.
Tuollainen olisi kustannustehokkaampi kuin toinen aivan eri järjestelmä.
Niin, tiedän kyllä että se on komento-ohjattu. Tuossa tekstissä saatoin ilmaista asian huonosti, tarkoitin vain sitä, että mikäli se maalinosoitustutka olisi hajalla, niin luultavasti sieltä olisi hajalla myös se osa, joka lähettää ohjauskomentoja ohjukselle.
Jos tutka on hajalla niin ei se komentolinkkiin vaikuta. Edelleenkin se on komento-ohjattu. Tietenkin jos tutkalla tarkoitat tutkan, kameroiden ja komentolinkin kokonaisuutta niin sitten.
Ajattelin lähinnä sitä, että jos se käyttää antennia hyväkseen.
Ok, hyvä täsmennys kameroiden ja tutkan toiminnasta Crotalessa. Toki yleisesti tiedossa on tutka-ohjautuvan järjestelmän sääriippumattomuus enkä sitä ole muistaakseni kiistänytkään, päinvastoin. Yksittäinen TELAR (lavetti-tutka) saa toki tilannekuvaa mutta se ei kykene edelleenkään torjumaan itsenäisesti 360 asteen sektorissa tulevia uhkia vaikka sillä on tilannekuva oman tutkansa tai ulkoisen tilannekuvan mukainen tieto. Crotalen lavetin kamerat ja tulenjohtotutka mittaavat tietääkseni vain samaan suuntaan ja siis näin täydentävät toisiaan? Vain samassa suunnassa olevat eri kohteet siis havaitaan ja niistä voidaan torjua 1 kerrallaan. Verkottumalla toki saavutetaan tehokkain torjuntakyky koska muita lavetteja voidaan alistaa yhdelle TELARille. Tämä ei silti korvaa puutetta yhdessä järjestelmässä eli sitä että 1 TELAR voi torjua vain 1 uhkaa kerrallaan vaikka se voi laukaista useita ohjuksia mutta vain samaan maaliin.
Ei pidä paikkaansa. Allaolevassa linkissä AirPower Australian sivuilla sanotaan että Crotalen kehitys alkoi 1960-luvun lopulla ja sai alkunsa E-Afrikan tarpeista (Crotale 1000). 1970-luvulla Crotalen ensimmäisiä versioita toimitettiin mm. Kiinaan jossa järjestelmä lisensioitiin sino-Crotaleksi HQ-7/HHQ-7. Crotale NG on 1980-luvulla tehty alkuperäisen Crotale sarjan syvä päivitys eli perusta on n. 40 vuotta vanha. Uusin versio on Mk.3 jonka ohjusta on tiettävästi hankittu myös meille päivityksen yhteydessä. Tutka tosin taitaa olla vielä se vanhempi versio.
Kyllä varmasti näin mutta ohjusjärjestelmänä komento-ohjaus on suuresti riippuvainen TELARin ku-Band osoitustutkasta. Jos tutkasäteet havaitaan tai sitä häiritään (mikään tutka ei ole täysin immuuni häirinnälle) Crotale on kameran varassa joten sen suorituskyky laskee kyllä varsinkin huonoissa olosuhteissa. Koppin artikkelissa TELARien välinen etäisyys on aikaisemmassa Crotalessa 3 km joten jos sitä ei ole merkittävästi parannetu niin järjestelmän verkottuneisuus ei ole kovin laaja (vrt. NASAMS 20 km).
Saat vapaasti olla mitä mieltä tykkäät mutta noista sinun linkeistä ei ollut paljoakaan apua tässä täsmä-aseiden tiedonhankinnassa. Lennokit yleistyvät myös naapurissa ja samaten täsmä-aseet. Hakekoon jokainen tähän vahvistusta itse tiedon valtatieltä- etsivä löytää. Muitakin korvaavia järjestelmiä varmasti on ja tulee mutta Denelin tuote on yksi hyvä vaihtoehto josta on jo kokemuksia.
Se vaan käyttää Amraam:ia ohjuksena. Hinta on melkoisella varmuudella 7 numeroinen, joskin ekana lienee vain ykkönen. Crotalen ohjus taas lienee vielä 5 numeroinen, joten siinä on omat etunsa. Mutta älkää kysykö lähteitä näille hinnoille.
Eikös siihen NASAMS HML:ään menisi sidewinderikin? Silloin oltaisiin aika lähellä nykyisen Crotalen suorituskykyluokkaa ja ohjuksen hintakin on reilusti edullisempi. Bonuksena voisi sitten olla muutama kalliimpi kynttilä siltä varalta, että alkavat lällättelemään siellä sidewinderin kantaman rajoilla.
Ohjuksen hinta olisi silti huomattavasti enemmän kuin komento-ohjatun ohjuksen.
Alkaako joka sään toimintakyky olla uusissa järjestelmissä "vakiovaruste"? Maallikko voisi kuvitella tuon olevan melko hyvä ominaisuus.
Näinhän se on. Voi tietysti kysyä, onko lasersädeohjaukseen perustuva IT05M joka sään vehkes.
Siinä ampujan on nähtävä maali ohjatakseen sitä vaikka lämpökameran avulla.
http://www.puolustusvoimat.fi/porta...HTqP9g1PDyYVGhiMJxq22jmNaIx9NiWIsqg6WOCbsV5p-
Ei se ole joka sään vehje. Tarvitaan tutkaohjaus jotta kaikissa säissä voi toimia. Ja silloinkin tulee kysymys, että toimiiko tuo laser paksun pilven läpi?
On muistettava, että Crotalen päivittäminenkään ei ole poissuljettu vaihtoehto, jos n. 5 vuodessa järkevä sellainen vaihtoehto tulee.
Tällä hetkellä sitä täytyy tosin epäillä.
Crotalet on justiinsa päivitetty. Alustat varmasti vaihdettaisiin uusiin, ei ne loputtomiin voi kestää ne vanhat.
Tarkoitin rajumpaa päivitystä, eli ranskalaisten mahdollisesti tekemää koko järjestelmän tehon ja ominaisuuksien elinkaaripäivitystä.
Alustan voi aina vaihtaa...