Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Laukkaava ratsu on aika vikkelä. Ja nuoli lentää loppumatkasta hitaammin. Mitä luulette, onko nuolen väistely ollut mahdollista tai yleistä? Kyllähän luotejakin voi väistellä eli maahan jos näkee valon välähdyksen.
Aivan ensimmäisissä käytettiin Kaseiiniliimoja ja näissä koneissa esiintyi ongelmia.Eikös brittein mosquito ollut myös liimaamalla tehty, ja liimasaumat eivät sitten kestäneet eteläisimmillä taistelukentillä?
Intiaaneja vastaan käydyissä sodissa todettiin että amerikkalaisotilaiden nuolivammat olivat yleisemmin käsissä.
Zig-zag ratsastusreittiä lienee käytetty, toisaalta epätasainen maasto pakottaa siihen muutenkin. Fiksu jousiporukka kanavoi vihollisen ja ampuu keskityksen. Sitten vetäytyy taistellen. Sotalaivatkin tekee zigzag torpedon pelossa. USS Indianapoliksen kapteenia syytettiin siitä kun ei tehnyt ja laiva tuhoutui. Ratsujen kanavointi onnistuu ehkä niemellä, sillalla, solassa ja metsiköiden välissä.Lähinnä varmaan hajamuodostelmissa on voinut olla tilaa ja aikaa väistellä nuolia. Yleisempää on ollut että nuolia torjuttiin käsillä tai kääntämällä kasvot poispäin. Intiaaneja vastaan käydyissä sodissa todettiin että amerikkalaisotilaiden nuolivammat olivat yleisemmin käsissä.
Onkohan lentokoneita kokeiltu liimailla ahvenliimalla.
Minulla tulee mieleen konekiväärin kaarituli vs. suoratuli tässä keississä. Kuinka paljon konekiväärin kaaritulta käytettiin viime sodissa?
Suomessa valmistauduttiin tuohon kyllä ennen sotaa.Kuinka paljon konekiväärin kaaritulta käytettiin viime sodissa?
Minulla tulee mieleen konekiväärin kaarituli vs. suoratuli tässä keississä. Kuinka paljon konekiväärin kaaritulta käytettiin viime sodissa?
Epäsuora ammunta kk:lla lienee aihe, jota ei kukaan ole tutkinut. Sehän löytyi sotien välilla laadituista ohjesäännöistämme, joten kai metodia myös harjoiteltiin kun tähtäimetkin oli hankittu. En ole löytäny kirjallisuudestakaan muuta, kun tämän jo mainitun yhden kerran, jolloin 6:lla kk:lla ammuttiin Summassa linjojen takana olevaa niittyä yhtäjaksoisesti koko valoisa aika. Miksi siis ei sitten käytetty enempää?Ps, Tässäkin voidaan kysyä miksi sitä ei käytetty?
Aseet olivat valmiina patruunat oli suunniteltu sitä varten.
Epäsuorastatuletta oli huutava pula.
Intiaanit ei kai kauheasti harrastaneet ratsurynnäköitä, vaikka käyttivätkin kyllä välistä keihäitä peitsinä, lähinnä ehkä takaa-ajoissa.
Näin kun aiheeseen liittyvää on tullut harrasteltua ja sen myötä ajankuluksi vähän "tutkittuakin" niin asia on juuri näin.
Ns. mongolijouset ovat teknisesti hyvin erilailla tehty kuin eurooppalaiset jouset. Sinänsä osasyy tähän on sekin että mongolien asuttamilla aroilla käytettävissä olleet materiaalit olivat hyvin erilaisia kuin euroopassa, joten olosuhteiden pakostakin jouset ovat olleet erilaisin menetelmin tehtyjä kuin Euroopassa tehtiin. Myös käyttöperiaate oli paimentolaiskansoilla erilainen. Jousta käytettiin ratsailta - Euroopassa jousi oli jalkamiehen väline. Tästäkin syystä eurooppalainen jousi on hyvin erilainen kuin mongolijousi.
Jos taas jousta tarkastellaan sota-aseena, niin silloinkin käyttötapa on ollut hyvin erilainen Euroopassa ja paimentolaiskansoilla.
Euroopassa pitkäjousi, tai oikeastaan pitkäjousen "sotilasversio" warbow, oli lähinnä epäsuorantulen ase. Warbow:n käyttöperiaate oli että iso määrä jousimiehiä ampuu yhtäaikaa samalle etäisyydelle suuren määrän nuolia. Jousiampujan tärkein taito oli osata ampua nuolensa käsketylle etäisyydelle, ei osua tarkasti pieneen maaliin. Jos on warbow:n joskus saanut käsiinsä, ymmärtää hyvin miksei yli 100 paunaisella, usein jopa pitkälti yli 100 paunaisella, pitkäjousella voi ampua kovin tarkasti..
Mongolijousella taas ammuttiin taistelussakin hevosen selästä, läheltä, nopeasti ja tarkasti - jolloin sen ominaisuudetkin ovat siihen sopivat ja erilaiset kuin pitkäjousen warbow-versiolla.
Sinänsä kyllä euroopassakin osattiin hienoja jousia valmistaa. Pitkäjousia tehtiin joko sellaisista puulajeista, joista saatiin luonnonmukainen "laminaattijousi" tai sitten käytettiin erilaisia puulajeja niitä yhdistäen, jotta jouseen saatiin halutut ominaisuudet. Tietysti eri puulajien yhdistäminen oli haasteellista keskiajan liimaamismenetelmin, mutta sitä kuitenkin osattiin tehdä.
Ylipäätään keskiajan jouset, olivat ne sitten eurooppalaisia "long bow- tyyppisiä tai paimentolaiskansojen "horse bow" - tyyppisiä jousia, ovat teknisesti erittäin hienoja aseita.