Koulutus 100+

Teräsmies

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Suomen tyttöjen ja poikien ero lukutaidossa oli tällä kierroksella OECD-maiden suurin. Piste-ero oli tyttöjen hyväksi 52 pistettä, kun OECD-maissa keskimäärin ero oli 30 pistettä.

Luonnontieteissä ja matematiikassa sukupuolten väliset erot ovat tätä maltillisemmat.

Suomalaisoppilaiden asenteet lukemista kohtaan ovat muuttuneet entistä kielteisemmiksi. Yhä useampi suhtautuu kielteisesti lukemiseen ja yhä harvempi pitää lukemista mieliharrastuksenaan.

Pojista jopa 63 prosenttia ilmoitti lukevansa vain, jos on pakko.

Asenteet heijastelevat osaamista. Ne, joita ei kiinnosta, ovat taipuvaisia menestymään huonosti. Kun huonosti menestyy yhä useampi, se näkyy kaikkien tulosten keskiarvossa.


Oppilaiden väliset lukutaitoerot olivat tuoreen tutkimuksen valossa suuremmat kuin kertaakaan Suomen PISA-tutkimusten historiassa. Suomalaiskoulujen välinen vaihtelu ei ole kuitenkaan kasvanut edelliseen tutkimukseen verrattuna ja oli osanottajamaiden pienin.

Pääkaupunkiseudun oppilaiden keskimääräiset tulokset ovat jälleen parempia kuin muualla maassa. Tulosten eriävyys muuhun maahan on kuitenkin pienentynyt edelliseen Pisa-tutkimukseen verrattuna.

Erityisesti poikien keskuudessa heikkojen lukijoiden määrä on noussut. Tytöt ovat edelleen reilusti poikia edellä ja sukupuolten välinen ero lukutaidossa on ollut koko ajan osallistuvien maiden suurimpia. Tällä kierroksella ero oli OECD-maiden suurin.

Myös suhde lukemiseen on heikentynyt, kun yhä useampi suhtautuu kielteisesti kirjaan tarttumiseen. Suomalaispojista jopa 63 prosenttia vastasi myöntävästi väittämään "luen vain, jos on pakko".
 
Viimeksi muokattu:

PSB 5500

KenraaliMistä tämä johtuu, arvauksia/ näkemyksiä tähän? Oma listani syyllisistä tähän voisi olla seuraava: älylaitteiden käyttö ja sukupolvenvaihdos vanhemmissa.( Eli ensimmäinen konsolipelien kasvattama polvi on nyt vanhempina.) Ja ihmisten jeesuksenmoinen kiire elämässä.
 
  • Tykkää
Reactions: EK

StmSvejk

Ylipäällikkö
Pisassa Viro Suomi edellä, rahaa vähemmän ja haasteita enemmän, esim. käytännössä yhden vanhemman perheitä enemmän siirtotyöläisyyden vuoksi, venäjänkielinen iso vähemmistö ym.

 

arix

Kenraali
Mistä tämä johtuu, arvauksia/ näkemyksiä tähän? Oma listani syyllisistä tähän voisi olla seuraava: älylaitteiden käyttö ja sukupolvenvaihdos vanhemmissa.( Eli ensimmäinen konsolipelien kasvattama polvi on nyt vanhempina.) Ja ihmisten jeesuksenmoinen kiire elämässä.
Tuohon on yksi selkeä syy, maahanmuuttajalapset...
 

PSB 5500

Kenraali
Tuohon on yksi selkeä syy, maahanmuuttajalapset...
Joo, nuo kyllä jäi omaan listaan laittamatta. Ja ne 1. ja 2. polven maahanmuuttajalapset jotka ei koulussa häävisti menesty ja joita jo on koko joukko ilonamme tosiaan laskevat näitä tuloksia aikalailla. Ja tätähän ei tietysti saa oikein ääneen sanoa..
 

Umkhonto

Kenraali
Olen aiemminkin kirjoittanut ihmetyksestäni liittyen sekä oman jälkikasvun, että yleisemminkin nuorten aikuisten asenteisiin ja odotuksiin opintoja ja työelämää kohtaan. Eli siitä, miten kaiken työn (ja opiskelun) pitäisi aina olla kivaa, mukavaa, nautittavaa, mielenkiintoista, kehittävää, haastavaa jne. Päivän uutisvirrasta eräs vapaaehtoisesti Suomeen asepalvelukseen tullut nainen tuumaa näin: "Olisi mahtava olla vaikka jonkun firman johtaja ja päästä matkustelemaan ympäri Eurooppaa. Pitäisin varmasti sellaisesta vaihtelevasta työstä."

Sitähän voisi vaikka kysyä joltain "työkseen matkustelevalta johtajalta", kuinka mahtavaa se onkaa olla 150 päivää vuodessa reissun päällä.
 

Passi

Kenraali
Tästä tulee varmaan todella onnistunut uudistus.Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

"Koulua ei voisi enää nykyiseen tapaan ennustaa suoraan kotiosoitteesta. Nyt jokaisella Helsingin koululla on oma pieni oppilaaksiottoalueensa. Tulevaisuudessa oppilaat valittaisiin tätä laajemmalta reviiriltä, joka olisi 3–4 koulun ja vielä useamman päiväkodin yhteinen.

Päätösvalta kunkin lapsen paikasta olisi entistä vahvemmin rehtoreilla ja päiväkotien johtajilla. Ideana on nimenomaan sotkea nykyistä jakoa niin, että samaan kouluun tulee lapsia erilaisista perheistä."

Ajatuksena on hillitä eriarvoistumista ja lisätä tasa-arvoa”


https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006336197.html
 
Top