Deeiii
Eversti
Kapiainen kirjoitti:Näin politiikan maallikkona olen kuitenkin sitä mieltä, ettei Suomen NATO-jäsenyys ehkä sittenkään muuttaisi kovinkaan paljoa Suomen ja Venäjän suhteita. Ensin ehkä pieni viileneminen - mutta sen jälkeen paluu normaaliin. Ei Suomen NATO-jäsenyys sittenkään juuri muuttaisi Suomen tilannetta Venäläisestä näkökulmasta - uskon heidän jo nyt suunnitelmissaan katsovan Suomen toimivan mahdollisessa kriisissä NATO:n kanssa tiivissä yhteistoiminnassa jos NATO:n edut sitä edellyttävät. Venäjän on siis jokatapauksessa toimittava kriisin sattuessa suunnilleen samalla tavalla eteläisen Suomen kanssa, oli Suomi NATO:ssa tai ei.
Voi olla. Toisaalta, Venäjältä kuuluu kyllä semmoisiakin äänenpainoja, että arvelisin heidän jo ihan suurvalta-uskottavuutensa säilyttämiseksi heittävän ihan jonkin verran kapuloita kahdenvälisten suhteiden rattaisiin. Olisivatko nämä pysyviä kapuloita, toivottavasti eivät.
Suurvallat eivät ole ikinä katsoneet hyvällä potentiaalisesti vihamielisen liittouman ryömimistä raukoille rajoille, enkä usko että nyt olisi kaikki toisin.
Lähinnä mä tässä ajattelen asiaa niin, että jos Suomen tulevaisuuden potentiaalisia menestystekijöitä katsoo, niin tuo Pietarin läheisyys ja naapureita parempi Venäjä-suhde ovat kyllä aina siinä listan kärkisijoilla. Eikä se lista muuten ole mitenkään ylettömän pitkä. Kun näin on, niin se pikkustrategi minussa sanoisi, että laitetaan kaikki paukut vahvistamaan menestystä, eikä estellä sitä millään odotusarvoltaan niinkin epämääräisellä arvalla kuin NATO-liittoutuminen.
Ei ainakaan sillä perusteella, että NATO olisi luja lukko Venäjää vastaan.
Kapiainen kirjoitti:Tuo "siirtomaasota-kuvio" onkin mielenkiintoinen. Se on nähty kuluneina vuosina, että NATO ei suhtaudu oikeastaan mitenkään jyrkästi siihen jos joku jäsenmaa ei tahdo lähteä johonkin operaatioon mukaan - ja kanta näyttää olevan edelleen lieventymään päin. Kyse on siis ennenkaikkea juuri tuosta minkä otit esille..eli siitä miten SUOMALAISET poliitikot asian ottavat. NATO ei pakota Suomalaisia joukkoja mihinkään "siirtomaasotaan" - sitä pidän selvänä - sensijaan siitä en olisi varma, etteikö Suomalaiset poliitikot väenväkisin olisi lähettämässä Suomalaisia sotilaita niihin sotiin..
Tämähän on ollut selkeä trendi joissakin tuoreissa NATO-maissa, että halutaan kovasti osoittaa...jotakin...NATO:n suuntaan osallistumalla hyvinkin aktiivisesti jokaiseen mahdolliseen siirtomaakahinaan...kun taas samaan aikaan vanhat, isot NATO-jäsenet lähtevät koko ajan huonommin ja huonommin mukaan.
Jep, justiinsa näin. Tietenkään mitään virallista pakkoa ei ole. Mutta meillä on tässä kyllä mielestäni nähty, että poliitikoillamme on kautta linjan kova halu osoittaa niille paremmille ihmisille eli ulkomaalaisille...jotakin. Ei niin väliä, mitä. Kunhan osoitetaan.

Vähän samalla tavalla epäilen maanpuolustuksen loppujen lopuksi kärsivän, jos NATOon mennään. Mitenkään se jäsenyys ei tietenkään sinänsä pakota esim. luopumaan asevelvollisuudesta tms. uudistamaan tai leikkaamaan varoja. Siinä vaan saattaa käydä niin, että kun yhteiskunta näin kokonaisuudessaan kärvistelee luultavasti jatkossakin rahapulan kanssa ja kriisit ovat kaukana, Balkanilla saakka, niin poliitikolle se liittouman selkänoja alkaa hyvin äkkiä näyttää blankettiluvalta "uudistaa puolustusta" ja "keskittyä tulevaisuuden haasteisiin" oikein isolla kädellä.
Joo, en ikävä kyllä pidä poliitikkoja ihan penaalin terävimpinä kyninä. En nyt minään pettureinakaan, hyväntahtoisina enimmäkseen mutta vähän höveleinä ja lyhytnäköisinä lähinnä.