Ilmeisesti jokin halukas komponenttitoimittaja on löydetty. Tulivat osat sitten Kiinasta tai
tekivät kotimaassa, niin rivimiehen rynnäkkökiväärin päälle riittänee joka tapauksessa vaatimattomampi rauta kuin erikoisjoukkojen tarkka-ampujakiväärin päälle. Lisäksi komponentteja voi kannibalisoida kaupallisesti ostetuista muista lämpökameroista tähtäinvalmistusta varten.
Luvatonta maastavientiä on esiintynyt Atlantin takana ja yksittäistapauksina ilmiötä ei voi enää pitää kukaan muu kuin Taponen. Kyse on piilorikollisuudesta, jossa paljastuneet tapauksevat muodostavat vain jäävuoren huipun.
Tekniikan kehittyminen ja hintojen putoaminen avaavat portit tässä suhteessa kaikenlaisille roistovaltioille. Raja siviili- ja sotilasmateriaalin välillä hämärtyy. Siviilimateriaali kehittyy sotilaslaatuiseksi tai sotilasmateriaali halpenee siviilihintaiseksi - miten asiaa nyt haluaa katsoa. Siviilit innostuvat ja kohta lämpötähtäimet ovat yhtä arkipäiväisiä kuin kiikaritähtäimet, punapistetähtäimet, heijastintähtäimet, tritium-valaistut tähtäimet ja lasertähtäimet. Niitä hankitaan metsästysaseisiin (lain rajoissa), kodinpuolustusaseisiin, suurpetojen varalta kannettuihin aseisiin, partiopoliisien kivääreihin, munanjatkeeksi ampumaradalle...
Selailin uutisointia aiheesta. Ukrainalaiset (sepot?) tilasivat miltei 200 000 dollarilla pimeänäkölaitteita. Venäläismies yritti tilata maltalaiselle yritykselleen kymppitonnien arvosta pimeänäkölaitteita. Vientirajoitettua mikroelektroniikkaa meni yli 50
miljoonan dollarin arvosta Venäjälle ilman lupaa. Pohjois-korealainen tuli Hawajille väärällä passilla ja yritti ostaa kolme pimeänäkölaitetta, mutta joutui peiteoperaation kohteeksi ja vankilaan.
Onko ATN tuttu yhtiö? Tuotteita voi löytää Suomestakin mm. Viranomaisen hyllyiltä. Taustalla on tosin lievästi sanottuna hämärä kuvio. Tai sanotaan mieluummin pimeä, yhtä pimeä kuin Airiston Helmessä.
Perheenäiti, Irina Morgovsky, on Yhdysvaltoihin muuttanut neuvostoemigrantti Ukrainasta(!). (Ei tarvinne huomauttaa, että Airiston Helmen talonmies on ukrainalaissyntyinen...) Irina Morgovskyn poika, Marc Vayn (entiseltä nimeltään Marc Morgovsky), perusti Hitek-nimisen yrityksen 90-luvulla Yhdysvaltoihin ja jätti sen muutaman vuoden jälkeen äidin ja tämän miehen haltuun. Marc Vayn perusti edelleen lämpökameroita ja pimeänäkölaitteita valmistavan ATN:n, joka teki bisnestä Hitekin kanssa. Äidin mies, Naum Morgovsky, on etevänä liikemiehenä laajentanut toimintaansa myös Venäjälle, jossa hänellä on Infratec-niminen yritys. Infratecin tärkeimpiä asiakkaita ovat FSB ja muut Venäjän valtion turvallisuusviranomaiset. Infratec toimii samasta osoitteesta kuin ATN:n Venäjän maahantuoja. Naum Morgovsky on niin kiireinen mies, että hän käyttää ainakin kolmea varastettua henkilöllisyyttä. Rohkeuden puutteestakaan ei voi syyttää - Naum Morgovsky matkustaa Venäjälle kaksi Yhdysvaltain passia taskussaan. Kuva on sama kummassakin, nimi ei. Hän joutuu rajaviranomaisten tarkempaan syyniin lähtiessään Venäjältä, piiloteltu toinen passi paljastuu ja hän yrittää syödä sen. Ihme kyllä, Morgovsky pääsee takaisin Amerikkaan tämän episodin jälkeen, mutta Venäjän rajaviranomaiset ovat yhteydessä amerikkalaisiin kollegoihinsa, jotka ottavat miehen haltuun tämän saapuessa Yhdysvaltain maaperälle. Myös kiltti perheenäiti Irina Morgovsky on matkaillut Venäjällä toiselle henkilölle kuuluvalla Yhdysvaltain passilla - ainakin kolme kertaa.
Että sellainen monikansallinen perheyhtiö.
(Lähteet:
1 ja
2)