USA:n merijalkaväki tutki, miten naiset menestyvät taistelussa – tulos sekoitti Pentagonin suunnitelmat
Yhdysvaltain asevoimat haluaa avata kaikki tehtävänsä myös naisille. Merivoimissa tehty tutkimus osoittaa, että miesten ja naisten välinen fyysinen ero on huomattava haitta varsinkin jalkaväen taistelutehtävissä maastossa.
Yhdysvaltojen merijalkaväen suorittamassa selvityksessä miehistä koostuneiden osastojen suoritukset olivat selvästi sekaosastoja parempia 69 prosentissa tehtävistä. Kuva: Yhdysvaltojen merijalkaväki
Yhdysvaltain merijalkaväki on saanut valmiiksi laajan selvityksen, miten taistelutehtävissä menestyvät sotilasosastot, joihin kuuluu myös naisia, menestyvät vain miehistä koostuviin osastoihin verrattuna.
Tutkimus oli seurausta puolustusministeriön asettamasta tavoitteesta avata kaikki asevoimien tehtävät myös naisille ensi vuoden alusta lähtien. Tutkimuksella haluttiin selvittää, onko taistelutoiminnassa sellaisia osa-alueita, jotka tulisi jättää edelleen vain miehille.
Tutkimukseen otettiin mukaan 400 vapaaehtoista sotilasta, joista neljännes oli naisia. Sotilaista muodostettiin sekaosastoja ja vain miehistä koostuvia osastoja. Näiden osastojen suorituksia vertailtiin lukuisissa erilaisissa tehtävissä noin vuoden ajan.
Fyysinen ero tuli ilmi
Tulosten mukaan miehistä koostuneiden osastojen suoritukset olivat selvästi sekaosastoja parempia 69 prosentissa tehtävistä.
Ainoa tehtävä, jossa sekaosastot olivat miesosastoja parempia oli tarkkuusammunta ampumaradalla 50. kaliiberin konekiväärillä. Tämäkään menestys ei jatkunut, kun osasto teki ammuntoja maastossa, mihin kalusto jouduttiin kantamaan.
Kaikilla muilla aseilla - karbiinikiväärillä, rynnäkkökiväärillä ja käsiaseeseen kiinnitettävällä kranaatinheittimellä - ammuttaessa miesosastot olivat tarkempia.
Miesosastojen liikkuminen oli nopeampaa kuin sekaosastojen. Ero korostui, kun osastolla oli kannettavanaan henkilökohtaisen varustuksena lisäksi osaston aseet ja ammukset.
Naissotilaista 40,5 prosenttia sai erilaisia vammoja testiaikana, kun miesten loukkaantumisprosentti oli yli puolet pienempi, 18,8.
Naissotilaiden fyysinen ero tuli väistämättä esiin raskaimmissa tehtävissä. Koeradalla on 2,4 metriä korkea esteseinä, jonka yli sotilaan on heitettävä varusteensa päästäkseen itse kiipeämään sen yli. Naissotilaat tarvitsivat usein miesten apua. Evakuointitehtävässä oli 90-kiloinen nukke, joka esitti haavoittunutta taistelutoveria. Naissotilaat eivät jaksaneet liikuttaa sitä, joten "haavoittuneen" siirtäminen jäi miesten tehtäväksi.
Pentagon pohtii tuloksia
Tutkimuksen naissotilaiden kannalta huonot tulokset on osittain selitettävissä testitilantella. Miesvapaaehtoiset tulivat lähes kaikki taisteluyksiköistä, joten heillä oli kokemusta kyseisistä tehtävistä. Naiset tulivat jalkaväen oppilaitoksista tai sellaisista sotaväen tehtävistä, joihin ei liity taistelutoiminta.
Tätä ongelmaa tutkijat yrittivät lieventää perustamalla yhden sekaosaston, jolla ei ollut jalkaväkikoulutusta taustallaan.
Merijalkaväen tutkimusosaston apulaisjohtaja, eversti Anne Weinberg toteaa, että tutkimuksella selvitettiin sotilaiden tämänhetkinen taso. Kehittämällä koulutusta sukupuolten välistä eroa voidaan kaventaa.
Merijalkaväen, samoin kuin muidenkin asevoimien osien on tämän syksyn aikana tehtävä esitys Pentagonille, pitäytyykö se tavoitteessa, jonka mukaan asevoimien työt ovat sukupuolineutraaleja.
Jos merijalkaväen komentaja, kenraali Joseph Dunford päätyy esittämään poikkeuksia, puolustusministeri Ash Carter tai laivastoministeri Ray Mabus voivat hylätä ne.
Tutkimus on julkaistu merijalkaväen lehdessä
The Marine Corps Times.
http://yle.fi/uutiset/usan_merijalk...ulos_sekoitti_pentagonin_suunnitelmat/8300833