Myös Ruotsissa ovat sotilaat tehneet parhaansa, poliitikkojen toiminta ja yleisen asevelvollisuuden alasajaminen ilman korvaavia resursseja on kuitenkin käsittämätöntä. Seuraava juttu kannattaa lukea. Siinä asiantuntijat kohdistavat murskaavaa kritiikkiä juuri tehtyä sopimusta vastaan, jota he pitävät käsittämättömän riittämättömänä ja puolustuskykyä edelleen näivettävänä. Mutta mitä pitäisi sanoa Suomen osalta, meillä ei ilmeisesti tule jakoon edes näin suuria rahoja, retoriikkaa kylläkin!
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/forvarrat-lage-efter-forsvarsbeskedet_4497536.svd
Förvärrat läge efter
dagens försvarsbesked
Haveriet inom försvarspolitiken blev i dag fullbordat genom en ”pyrrhussatsning”. Det skriver de båda försvarsbloggarna Carl Bergqvist och Niklas Wiklund.
Carl Bergqvist och
Carl Bergqvist och Niklas Wiklund
17 april 2015 kl 21:04, uppdaterad: 17 april 2015 kl 22:24 BRÄNNPUNKT | FÖRSVARET
Konsekvenserna av dagens försvarspolitiska besked är att Försvarsmakten endast får cirka hälften av det man har begärt, något som man har sagt är en absolut lägstanivå.
Carl Bergqvist och Niklas Wiklund
Dagens besked från förhandlarna innebär att den underfinansieringen av vårt försvar som har varit en realitet sedan försvarsbeslutet 2000 nu kommer att eskalera ytterligare och inom kort övergå till ett akut läge. För ett år sedan var i stort sett alla politiska partier överens om att lösa problemet, något man har lagt flera års arbete på. Men med dagens besked kommer situationen med stor sannolikhet att förvärras ytterligare.
Lyssnar man till representanterna från de partier som varit med och gjort upp om försvaret så framställs dagens besked som en stor framgång och att vi nu kommer att stärka vår försvarsförmåga. Inget kunde vara mer fel, och det verkar som att det existerar två parallella världar när det kommer till den här frågan.
För perioden 2016-2020 har Försvarsmakten begärt cirka 18 miljarder för att täcka de absolut mest kritiska hålen som uppstått efter att försvarsbeslutet från 2009 visat sig vara allvarligt underfinansierat. Efter arbete på övertid så har regeringen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet till slut enats om att skjuta till 10,2 miljarder under samma period. Parterna använder åter igen det i försvarssammanhang mest missbrukade ordet under den föregående mandatperioden, nämligen ”satsningar”. Att använda ordet
"satsningar" kopplat till dagens försvarspolitiska besked blir väldigt märkligt.
"Betalar nästan halva notan" är en mer korrekt benämning. För att ta ett exempel; enbart renoveringen av två korvetter kommer att äta upp motsvarande summa som den aviserade anslagsförstärkningen under 2016 omfattar.
Man bör också vara medveten om att 1,7 miljarder av den föreslagna ökningen om 10,2 miljarder försvinner på grund av ökade ungdomsarbetsgivaravgifterna och Fortifikationsverkets höjda avkastningskrav. Därmed återstår 8,5 miljarder i friska pengar och således når man inte ens upp till hälften av det som enligt Försvarsmakten är en kritisk lägstanivå. Till detta skall även läggas nya uppdrag så som att sätta upp ett permanent förband på Gotland. Ett mycket välkommet besked, men som också innebär fortsatt hög risk för obalans mellan uppgifter och anslag.
Det blir därför obegripligt när företrädare för de politiska partierna står på en presskonferens och hävdar att man är stolt över att ha lyckats, att det är en tydlig signal till omvärlden, samt att man med dagens besked förhåller sig till omvärldsutvecklingen. Man hävdar från Moderaternas håll att det här handlar om betydande resursförstärkningar som stärker försvarsförmågan.
Så sent som i januari skrev Hans Wallmark (M) en mycket självkritiskt debattartikel här
på SvD Brännpunkt om det egna partiets sätt att hantera försvarsfrågan. ”
Just att beskriva verkligheten på ett sätt som människor känner igen sig i, har inom försvarspolitiken stundtals varit svårt för Moderaterna” och konstaterade även att
”Stundtals har partiet haft ett tonläge som snarast speglat hur man önskat att verkligheten sett ut. Inte hur den faktiskt varit”. Den här vitaliserande klarsyntheten verkar idag vara förpassad till arkivet.
Vid samma tidpunkt, vid ett anförande under Folk & Försvars rikskonferens i Sälen så sa försvarsminister Peter Hultqvist i sitt tal att; ”
under de kommande åren måste den viktigaste prioriteringen vara att höja den operativa förmågan i krigsförbanden … där det ytterst handlar om att kunna möta väpnat angrepp”. Försvarsministern konstaterade helt riktigt att ”
Sammantaget måste tröskeln för angrepp på Sverige och vår suveränitet bli högre”. Det råder nog inga tvivel om att försvarsministern har gjort allt som står i hans makt för att övertyga såväl statsminister som finansminister om försvarets verkliga behov och den oroväckande omvärldsutvecklingen. Vi tror att Peter Hultqvist vill betydligt mer än så här, men från mottagarsidan i regeringen har man uppenbart inte lyssnat.
Konsekvenserna av dagens försvarspolitiska besked är att Försvarsmakten endast får cirka hälften av det man har begärt, något som man har sagt är en absolut lägstanivå. Det här innebär att det fortfarande saknas runt 15 miljarder för att beslutet från 2009 kan anses vara finansierat. Det beslutet togs dessutom i en helt annan tid. Före det att Ryssland fattade beslutet om att rusta sin militärmakt för 5000 miljarder, före man började uppträda allt mer aggressivt i Östersjöområdet, före man började hota sina grannar med kärnvapen och före Ryssland annekterade Krim och med militärmakt flyttade gränser i Europa.
Överbefälhavare Sverker Göranson sa i januari att ”
Det är ett faktum att ökningen av vår operativa förmåga inte är i nivå med den utveckling som Försvarsberedningen förutser kommer att prägla vårt närområde. Ett sådant scenario utsätter oss för ökade och enligt min mening oacceptabla risker”. Han säger i ett uttalande i dag att
”jag står fast vid bedömningen att detta innebär en kvarstående risk i en orolig omvärld”.
Det förefaller sig onekligen som så att
”skönmålning av läget” åter igen verkar bli den gällande linjen under den kommande femårsperioden. Som politiker kan man inte sitta nöjd med att ha lyckats med det historiska konststycket att öka försvarsutgifterna, vilket i sig är bra. Men nöjd kan man bara vara när den föreslagna finansieringen möter omvärldsutvecklingen, vilket dagens besked inte gör på långa vägar. De verkliga försvarsbehoven är som alltid relativa givet vår omvärld och de kan aldrig isoleras. Dagens besked riskerar därför att vara direkt skadligt för svensk försvarsförmåga och därmed farligt för Sverige.
CARL BERGQVIST
major i flygvapnet, försvarsdebattör bakom bloggen Wiseman’s Wisdoms
NIKLAS WIKLUND
örlogskapten i flottan, försvarsdebattör bakom bloggen Skipper