RistoJ kirjoitti:Venäjällä on rantaa myös Kaliningradissa ja siellä on isot satamat ja mm. Itämeren laivaston päätukikohta ja suurin osa Itämeren laivaston lentotukikohdista. Sitä ei todellakaan voi unohtaa kun Itämeren laivastosta puhutaan. Suurin osa laivoistakin tukeutuu pääasiassa Kaliningradiin eikä esim. Pietariin. Samaten Itämeren merijalkaväen yksiköt (jotka todennäköisesti olisivat maihinnousut suorittavia yksiköitä) sijaitsevat Kaliningradissa eikä Pietarissa.
Mikä sitä paitsi estää vastapuolta siirtämästä laivojaan ja maihinnousualuksiaan valmiiksi pois Suomenlahdelta ennen varsinaisia sotatoimia ns. harmaan vaiheen aikana? Sieltä ne voisivat sitten suoraan vallata esim. Ahvenanmaan, joka saisi nopeasti kätevän tukikohdan toimia mantereen suuntaan. Maalta laukaistuna vanhemmat ohjukset eivät yltäisi riittävän kauas estämään tätä. Vasta upouudet ohjusmallit kuten RBS-15 Mk3 yltäisi riittävän kauas mutta saataisiinko niille riittävän hyvä maalinnus noin kaukaa ilman ohjusveneiden sensoreita? Lentokoneesta laukaistuna tietysti tuo toki onnistuisi mutta RBS-15:ta ei ole integroitu Hornetiin ja se maksaisi. Harpoon on, mutta vasta sen viimeisin versio on suunniteltu rannikon lähellä toimintaan toisin kuin RBS-15 joka on aina ollut rannikon lähellä toimintaan. Hamina-luokkakin on rakennettu jo vuosia ennen Harpoonin uusinta versiota.
Ohjusveneen sensorivarustusta ei pultata mihinkään lennokkiin ellei nyt taas puhuta niistä tosi halvoista ehkä vain kolme kertaa ohjusvenettä kalliimmista Global Hawk-tason lennokeista. Maalle asennettuna ongelmana on se, että ne pitäisi laittaa jonnekin ulkosaaristoon, jossa ne olisivat aivan turhan haavoittuvia ja paikallaan olevina niitä ei voisi siirtää muuttuvissa tilanteissa minnekään.
Eli kuten edelläkin on jo todettu, niin Saaristomeren-Ahvenanmaan suunnalla ohjusvene puolustaa paikkaansa. Tuollahan alukset todellakin liikkuvat paljon notkeammin kuin maalavetit ja kykenevät tarvittaessa myös ampumaan saarten suojista hyvän matkaa avomerelle. Tilanne toki muuttuisi, mikäli Åålantiin saataisiin siirrettyä sinne kaavaillut rannikko- ja maajoukot. Ohjusveneiden tehtävät painottuisivat vahvasti kriisin alkuvaiheeseen. Hornetit toki toisivat tuohon hommaan joustavuutta, mutta kustannukset todennäköisesti kaataisivat projektin heti lähdöstä.
Suomenlahdella taas on helppo keksiä perusteluja linnakkeiden ja maalta laukaistavien ohjusten puolesta. Siellä ohjusveneet olisivat kuitenkin käytännössä koko ajan joko avomerellä tai aivan rannan tuntumassa.
Ei siis luovuta sotalaivoista kokonaan, mutta keikautetaan painopistettä vahvasti rannikolla toimivien joukkojen suuntaan. Yksi ohjuslaivue ja miinantorjujat olisi riittävä määrä ja hieman nykyisestään kasvatetut merivartiostot yms. viranomaisalukset siihen päälle.
Pahoitteluni niille, joita selvästi loukkasin epäilemällä Pyhän Maanpuolustusmantran järkevyyttä. Kokemuksesta viisastuneena lupaan tehdä saman toistekin :a-grin: