Onhan Savonlinna on ainakin Itä-Suomen mittapuulla merkittävä turistikaupunki myös muuten kuin oopperajuhlien aikaan. Eli sikäli tilanne voisi olla paljon huonompikin.
Missaat pointtini: Savonlinnassa on
vain oopperajuhlien aikana niin paljon matkailijoita, että siellä voidaan edes jotain järkevää matkailuun perustuvaa liiketoimintaa harjoittaa, mutta esim. höyrylaivat ajaa viranomaisen kiellosta huolimatta yrittäen repiä sen heinäkuun liikevaihdon. Toki veronmaksajat osallistuu noihin oopperajuhlien järjestämisen talkoisiin ihan reippaasti.
Aikanaan näin statistiikan, että matkailijamäärä on Heinäkuussa noin kuusinkertainen talvikuukausiin verrattuna. Nyt tilanne lienee huonompi, kun ryssät ei tule vuodenvaihteessa lomailemaan. Eli: En usko matkailun mitenkään voivan ratkaista Savonlinnan tai Itä-Suomen aluetalouden ongelmia. Joku yksittäinen yrittäjä voi itsensä elättää, mutta ei sinne merkittävää alueellista BKT:tta matkailusta synny.
Jos matkailua saadaan kasvatettua, kuten Rovaniemen talvimatkailussa on onnistuttu, syntyy sesonkiryntäyksiä työllistäen muualta tulevia keikkailijoita ja paikalliset kärsii oheishaitat (airbnb-kaplakka, asukkaiden virkistyspaikat turisteille). Aluetalous ei kehity juurikaan.
Suurteollisuus usein pyrkii sijoittumaan sataman läheisyyteen, mikä ei tee Savon–Karjalan–Kainuun alueesta kovin houkuttelevaa sijaintipaikkaa sille. Saimaalla on vain matala väylä, ja Saimaan kanavankin tilanne on mikä on.
Äänekoskelle tekivät kauheen biotuotetehtaan. Ei siä ole kuin huvivenesatama ja sekin vaatimaton. Kuopiossa oli hyvä hanke, mutta ituhipit torppas.
Tämä yhteiskunta on käännetty sellaiselle tolalle (ympäristösäätely, työmarkkinoiden jäykkyys, energian saatavuuden / hinnan epävarmuus), ettei niitä investointeja synny.
Mielestäni alueelle pitäisi ohjata hallinnollista työtä, muuta etä-työtä ja matkailun kehittämistä.
Valtion ohjaus on ainoa mikä tekee muutoksen. Määrääminen.
Katso THL:n sijoittaminen osittain Kuopioon: Ei asiantuntiat lähde edes yliopistokaupunkiin, puhumattakaan jonnekin pikkukylille. Vai meinasitko, että perustetaan uusia hallintovirastoja maakuntiin, että voidaan sinne sitten Savonlinnan pitkäaikaistyöttömät rekrytä?
Valtion ohjaus on ylivoimaisesti varmin tapa tuottaa epäonnistuneita ja lässähtäneitä selvityksiä, projekteja, kehityshankkeita, joiden rapsat vievät tallennustilaa, aikaisemmin mapit veivät arkistotilaa. Muutaman vuoden välein tehdään samat selvitykset uudestaan.
Kun toimintaympäristö (valtion & kuntien tehtävä) on kunnossa, investointeja ja taloudellista toimeliaisuutta syntyy. Varsinkin AVI- ja ELY-keskukset tuntuvat välillä tekevän kaikkensa, ettei niitä synny. Kuukkeloi Kuopion selluhanke: Yksityisellä rahalla oli tarkoitus tehdä miljardi-investointi ja ympäristökyrvät torppasivat. Katso erityisesti se miksi ympäristölupa lopulta peruutettiin. Kymmeniä miljoonia paloi toiminnanharjoittajalta lupaprosessiin. Kannustaa voimakkaasti aloittamaan uusia hankkeita?