Tämä nyt ei ollu erityisen monimutkainen mutta näiden venäläisten radioiden käyttöliittymistä löytyi runsaasti "idän ihmeitä".
03:31 Piikkinokkaisessa Gaz-69 radioautossa radioina olivat kuvan Lv 404 sekä monelle tutun Lv 305:n tehovahvistimella "terästetty" malli Lv 306.
Näistä tuli mieleen, että keskustelua voisi siirtää hepoisista vaikka viestipuolelle. Joulun aikaan selailin Doriaa ja tällainen tarttui verkkoon.
Olennaiset kohdat lihavoitu.
1970-lukua koskeva osuus alkaa sivulta 50.
https://www.doria.fi/handle/10024/116066
Perusyhtymän viestijoukkojen suorituskyvyn kehittyminen jatkosodasta alueelliseen puolustukseen
Tiivistelmästä:
"Puhelin- ja keskuskaluston vanheneminen ja radiokaluston puutteet alkoivat muodostaa todellisen ongelman perusyhtymän suorituskyvyn kannalta. Taistelunkuvan muuttuminen 1960-luvulla vaati perusyhtymän kokoonpanon tarkistamista. Erityisesti operatiivisen ja taktisen liikkuvuuden parantamiseen tähdänneen uudistuksen aikana suunniteltiin prikaati 70.
Viestikomppanian osalta muutos pienensi yksikön vahvuutta ja jakoi sen aiempaa pienempiin osiin. Jaolla pyrittiin joustavoittamaan prikaatin, erityisesti esikunnan, tarvitsemien yhteyksien rakentamista. Kaapeliyhteyksien rakentamisvoiman karsiminen sitoi perusyhtymän johtamistoiminnan osittain kantaviestiverkon yhteyksiin. Kaluston puutteita yritettiin korvata hankkimalla välttämätön määrä jo valmiiksi teknisesti vanhentunutta materiaalia Neuvostoliitosta. 1950-luvulla suunnitellut radiot päätettiin hylätä ja lopulta 1973 siirryttiin länsimaisen radiokaluston käyttöön.
Viestitoimintaan suunnattujen määrärahojen vähyyden vuoksi perusyhtymille ei saatu hankittua niiden tarvitsema viestikalustoa tutkittavalla aikakaudella. Viestimateriaalin puutteiden vuoksi perusyhtymät eivät olisi kyenneet toteuttamaan ohjesääntöjen ja oppaiden mukaista taktiikkaa."
sivu 51:
LV-306 ei ollut tekniikaltaan kovinkaan modernia ja Viestiosaston asiakirjoista päätellen hankintaan ei suhtauduttu täysin varauksetta.
Pataljoona- ja prikaatiradioiden puutteiden paikkaaminen alkoi vuodesta 1973 lähtien, kun kotimaisesti alettiin valmistaa lisenssillä amerikkalaista AN PCR-77 (LV-217) radiota. Vaikkakin radioiden hankintamäärät olivat tutkittavalla aikakaudella verrattain pieniä, silti uuteen kalustotyyppiin siirtyminen nosti ainakin teoriassa pataljoonan ja prikaatin radioverkkojen suorituskykyä.
Vanha kunnon Venttiseiska oli ilmeisesti nuorisokielellä ilmaistuna kuuminta hottia 1970-luvulla.
sivu 52:
Sotien jälkeen kenttäpuhelinkalusto ei kokenut suuria muutoksia ennen 1970-luvun alkua jolloin Puolustusvoimat teki ensimmäisen suuren kenttäpuhelinhankintansa Neuvostoliitosta.194 Uusien kenttäpuhelinten hankinta tuli osittain uuden radiokaluston seurauksena. Uudet koti-maiset kenttäpuhelimet eivät soveltuneet radioiden kaukokäyttöön, mutta neuvostoliittolainen TA-57 oli varustettu kyseisellä ominaisuudella.
sivu 53:
Arvion mukaan prikaateilta puuttui noin 75 prosenttia niiden tarvitsemista kenttäparikaapelimääristä.
sivu 65:
Prikaatien moottorointi paransi suorituskykyä osassa perusyhtymiä, mutta
pääosa perusyhtymistä olisi saanut todellisuudessa käyttöönsä noin 60–75 prosenttia suunnitellusta kuljetuskalustosta ja sillä olisi ollut väistämättä vaikutusta myös viestitoimintaan.
Mitäköhän tuo tarkoittaa? Kohta puhuu kuitenkin 70-luvun ajasta.