D
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Mikä juttu havaintotaulun "talvi- ja kesäpyrstöt" on?Sodan aikana Tampella teki noin puoli miljoonaa "Adolf"-mallin kranaattia:
Sota-aikana oli pulaa kunnollisesta teräslevystä ja huonosta (lamellista, kuin koirankeksi ja/tai epäpuhdasta) levystä tehdyillä siivillä oli taipumus irrota pistehitseistään pakkasessa ammuttaessa, tuloksena ammuksen sattumanvarainen lentorata.Mikä juttu havaintotaulun "talvi- ja kesäpyrstöt" on?
Tuttu ilmiö myös jokaiselle sota-aikaisia kranaatteja ampuneelle. Tunnistaa jo tuliasemissa erilaisesta äänestä, jolloin jokainen henkilöstöstä toistaa: "SUOJAAN". Kranaatin lentorata jää enemmän tai vähemmän lyhyeksi kun osa siivistä puuttuu. Sodassa vaarallista, kun lähes aina ammutaan omien yli.Sota-aikana oli pulaa kunnollisesta teräslevystä ja huonosta (lamellista, kuin koirankeksi ja/tai epäpuhdasta) levystä tehdyillä siivillä oli taipumus irrota pistehitseistään pakkasessa ammuttaessa, tuloksena ammuksen sattumanvarainen lentorata.
Tuttu ilmiö myös jokaiselle sota-aikaisia kranaatteja ampuneelle. Tunnistaa jo tuliasemissa erilaisesta äänestä, jolloin jokainen henkilöstöstä toistaa: "SUOJAAN". Kranaatin lentorata jää enemmän tai vähemmän lyhyeksi kun osa siivistä puuttuu. Sodassa vaarallista, kun lähes aina ammutaan omien yli.
Suomen kuuluisin pyrstörikko tosin tapahtui Tykistöleirillä elokuussa 1978 ihan uusilla uritetuilla kranaateilla. Siitä lienee veli @veeteetee kin kuullut.
Olivat aikaisemmin yleisiä ja ennen 1980-lukua ammuttiin lähes ainoastaan sota-ajan ammuksia. Rauhan aikana ei saa ampua henkilöiden yli joten suurin vaaranpaikka on tuliasemassa, jos koko pyrstö hajoaa. Siksi äänen havainnut huusi tuon "suojaan" jonka jokainen toisti. Sitten piti suojautua joka tosin toteutui aika vaillinaisena etenkin varusmiesten osalta. Perimätieto kertoi, että sodassa olleet olivat aina kokonaan maassa jo ennenkuin muut ehtivät paljoakaan liikkua.Vuonna -62 Rovajärvellä on tullut pyrstörikko ja vain Luojan käsittämätön armo salli aiheuttamasta vahinkoa. Ja taisivat ampua sota-ajan ammuksia.
Tuon ranskalaisen kranaatin pyrstö näyttää kyllä jo silmämääräisestikin aika heppoiselta.Isoisän sotareissulla 15.08.1941 koettua:
"Viisi kilometriä marssittuamme metsätietä tulimme linjoille. Sieltä tuli vastaamme Piikkiön porukkaa, joka kertoi pääsevänsä nyt lepäämään ja kertoi sodan olleen kovan. Kun kerroimme tulevamme Kollaalta, loppui poikien valitus. Asetimme heittimet samoihin asemiin, mistä toiset oli lähteneet ja rupesimme taloksi. Ihmettelimme, missä oli tapeltu, kun vain pari puuta oli ammus katkaissut.
Linja kulki pitkin puron vartta, jonka yli kaverit olivat perääntyneet vanjan takaa-ajamina. Ryssä oli kuitenkin jäänyt puron taa ja pojat jättäneet juuri saamansa siviilipaketitkin purolinjalle, mistä ne löysimme ja söimme.
Koeammunnan suoritimme jo illalla. Satuin olemaan heittimen takana ja näin, kuinka ammuksesta katkesi pyrstö ja se läksi matkaan poikittain. Huusin puhelinmiehelle varoituksen ja toivoin, ettei se räjähtäisi ollenkaan. Se meni kuitenkin kapteeni Iivanaisen teltan viereen ja räjähti siinä. Yksi mies haavoittui niskaan ja sekin pääsi JSP:ltä takaisin ja kirosi huonoa onneaan, kun ei päässyt edes lomalle. Ammukset oli ranskalaisia ja kovin kauniisti tehtyjä, mutta en tiedä, onko niissä paljonkin heikkoja pyrstöjä. Kapteeni Iivanainen ainakin pelkää, koska kielsi ammunnan. Teimme ensimmäisen korsunkin, oikein ryssän malliin. Illalla olin etulinjassa, mutta en saanut maalia näkyviini."
Katso liite: 18947
silmämääräisestikin aika heppoiselta.
Edgar William Brandtin I MS aikana keksimä ja (vasta) sen jälkeen patentoitu teräspyrstö on melko työläs, kallis ja painava.
Katso liite: 18982
Vuonna 1953 Hans Otto Donner / Tampella saivat suomalainen patentin 26160 vedetystä (kevytmetalli)materiaalista tehdylle krh-ammuksen pyrstölle:Katso liite: 18980
Katso liite: 18981
Piristetään ketjua nyt tälläkin.
Tampella oli 50-luvulta alkaen krh-ammusten kehittelyn kärjessä koko maailmankin mittakaavassa, mutta se taannut onnistumista jokaisessa yrityksessä:
Katso liite: 19019
Kuvassa ladattavana oleva ammus poikkeaa alla olevasta kuvasta sikkäli, että ammuksen perään on lisätty hitsatut listat tukemaan putkivaihetta:
Katso liite: 19021
Mitään tuotetta tästä ei tullut, ammuksia tehtiin vain koesarja ja jäljellä on kait yksi ainoa kappale. Pyrstöjä on näkynyt asemessuillakin, ilmeisesti ne ovat peräisin Tampellalla Sääksjärven varikolla olleesta varastosta, joka tavaroineen jäi Pv:ille Tampellan luopuessa Niinisalon koeradastaan 80-luvun lopulla. Tyrvään Tykkikin myi aikoinaan samasta lähteestä (?) 140 mm (!) krh-ammuksia, joita Pv:illa itsellään ei ole koskaan ollut.
Doddiin, esite löytyi, mutta siitä ei kantaman osalta paljoa kostuKatso liite: 18840Katso liite: 18841Katso liite: 18842Katso liite: 18843
Tuli tällainen vahingossa vastaan