Tulisiko huumausaineet laillistaa?

Alko on käyttänyt mielettömästi rahaa tähän valistamiseen, puhumattakaan aiheen tiimoilta tehtyyn tutkimukseen. Onko siitä ollut paljon apua?
Kyllä, kohtuukäyttäjät ovat hyvin tietoisia alkoholin positiivisista ja negatiivisista vaikutuksista, samoin ne jotka eivät ole kohtuukäyttäjiä, mutta he paskan nakkaavat näille.
Nuoriso taitaa juoda vähemmän kuin vanhemmat sukupolvet. Se on hyvä asia. Alkoholi on erittäin haitallinen päihde.
 
Ja Ylellä. Tämän tutkijan näkemysten kanssa havainnot tosielämässä ovat samansuuntaisia.

Opioidiongelma räjähtänyt käsiin: kovien huumeiden ongelmakäyttäjiä Suomessa enemmän kuin koskaan aiemmin
https://yle.fi/uutiset/3-11244072
Opioidien ongelmakäyttäjien määrän arvioidaan kaksinkertaistuneen viidessä vuodessa. Heitä on lähes 30 000. Erityisen paljon on lisääntynyt nuorten ja naisten ongelmakäyttö.

Opioidiongelmaisten määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Heitä on jo enemmän kuin amfetamiinin ongelmakäyttäjiä. Opioidien kauppanimiä ovat esimerkiksi Subutex, Panacod, Tramadol ja Metadon.

Opioidien ongelmakäyttäjien arvioitu määrä on lähes kaksinkertaistunut lyhyessä ajassa: vuonna 2012 heitä arvioitiin olleen noin 15 000. Uusimman, tänään perjantaina Duodecim-lääkärilehdessä julkaistavan tutkimuksen mukaan
heitä arvioitiin olleen vuonna 2017 lähes 30 000. Amfetamiinin ongelmakäyttäjiä on vähemmän.

– Huumeiden ongelmakäyttö on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä, mutta erityisesti nuorten ja naisten keskuudessa, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, THL:n tutkimusprofessori Hannu Alho.

Yhteensä amfetamiinin ja opioidien ongelmakäyttäjiä arvioidaan olevan jopa 44 500.

Räjähdysmäistä kasvua lukumäärissä selittää osin parantunut rekisteröintijärjestelmä, mutta missään nimessä se ei selitä kokonaan kasvua, sanoo Alho.

Ongelmakäytön lisääntyminen on tutkimusprofessorin mukaan todellista ja esimerkiksi opioidien kohdalla se johtuu siitä, että amfetamiinin käyttäjät siirtyvät usein opioidien käyttäjiksi.

– Ongelma on se, että amfetamiiniriippuvuuteen ei ole hoitoja tarjolla. Siihen ei ole löydetty hyvää hoitoa. Eli kun amfetamiininkäyttäjät eivät pääse hoitoon ja kun tulee huono olo, niin sitten mennään vielä kovempiin aineisiin, opiaatteihin.

Alhon mukaan kuntien pitää alkaa nyt tosissaan tarjoamaan hoitoa ja ennaltaehkäisyä nuorille ja lapsille: 15–24-vuotiaiden ongelmakäytön kasvu on hänestä erityisen huolestuttavaa.

Alhon mukaan myös yleinen huumemyönteisyys on johtanut kovempien aineiden käyttöön.

– Huumeiden käyttö on kaiken kaikkiaan lisääntynyt. Asenteet ovat lieventyneet, kannabiksen käyttö on lisääntynyt merkittävästi, niin myös kovempienkin huumeiden käyttö lisääntyy.

Alhon mukaan kannabiksen käyttö on lisääntynyt kaikista eniten 25–34-vuotiaiden naisten parissa. Hän näkee yhteyden kannabiksen, amfetamiinin sekä opioidien käytön välillä.


A-klinikka: "Lähes kaikilla hoitoon hakeutuvilla ovat opioidit mukana kuvioissa"
Opioidiongelman räjähtäminen käsiin näkyy myös hoitopaikoissa. Opioidien yleisyys kulkee käsi kädessä amfetamiinin käytön lisääntymisen kanssa – ja opioidit ovat kiilanneet amfetamiinin ohi.

– Lähes kaikilla hoitoon hakeutuvilla ovat opioidit kuvioissa mukana, sanoo Helsingin yliopiston työelämäprofessori, A-klinikka Oy:n johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

– Ei se kaikilla ykköspäihde ole, mutta kyllä se kakkosena on siellä mukana. Huolestuttavinta on, että se näkyy nuoremmilla ja naisilla kasvavassa määrin.

Simojen mukaan eniten käytetttävän buprenorfiinin eli esimerkiksi Subutexin rinnalla muidenkin opioidien, kuten Tramadolin ja parasetamolikodeiiniyhdisteiden väärinkäyttö näkyy klinikoilla.

Myös Simojoen mukaan opioidiongelma on todellinen, eikä uudenlainen rekisteröintijärjestelmä selitä ongelmakäyttäjien määrän kaksinkertaistumista lyhyessä ajassa.

– Meidän hoitojärjestelmämme ei ole pystynyt vastaamaan ainakaan viimeiseen kymmeneen vuoteen tarpeeseen, mikä päihdepuolella on, hän sanoo.

– Päihdepalvelujärjestelmämme on huonoissa kantimissa tällä hetkellä aika pitkälle kuntien säästötarpeiden vuoksi. Myös nuorten kohdalla se on tarkoittanut sitä, että palveluiden saaminen on heikentynyt.

Simojoki penääkin erityisesti lasten ja nuorten päihdeongelmien hoitamista. Nykyisin päihdehoidot kunnissa ovat usein keskittyneet pääasiassa täysi-ikäisille.

– Päihdeosaamisen sisällyttäminen lastensuojeluun olisi erityisen tärkeää. Ja se, että löytyisi matalan kynnyksen palveluita myös siellä missä nuoret käyvät eli verkko- ja somemaailmaan, Simojoki sanoo.
 
On paljon suomalaisia, jotka käyttävät alkoholia paljon enemmän kuin olisi kohtuullista. Lisäksi kaikki alkoholihaittojen vähentämiseksi tehty työ ei haittaa kohtuukäyttäjien elämää, esimerkiksi alkoholihaitoista valistaminen. Sellainen voi jopa olla hyväksi kohtuukäyttäjillekkin.

Alko on käyttänyt mielettömästi rahaa tähän valistamiseen, puhumattakaan aiheen tiimoilta tehtyyn tutkimukseen. Onko siitä ollut paljon apua?
Kyllä, kohtuukäyttäjät ovat hyvin tietoisia alkoholin positiivisista ja negatiivisista vaikutuksista, samoin ne jotka eivät ole kohtuukäyttäjiä, mutta he paskan nakkaavat näille.

Joo, eiköhän valistuksen tie ole kuljettu loppuun. Alkoholista puhutaan peruskoulussa, muissa kouluissa, terveydenhuollossa jne. - mitä vielä pitäisi tehdä? Kaikkia haittoja ei ehkä jokainen tiedä, mutta maksan hajoaminen ryyppäämisen seurauksena on kyllä yleisesti tiedossa, ja jos se ei pelota, niin ei sitten mikään.

Minä luulen, että etusijassa kannattaisi keskittyä niihin syihin, jotka ajavat ihmiset viinan pariin. Ja viimesijaisesti kyse on aina ihmisen omista defenssimekanismeista. Osa, kuten minä, huolestuu viimeistään kun krapulaa ei enää tule vaikka myrkkyä juodaan ja vähentää kulutustaan.
 
Joopa joo. Ihan hyvin piristyi ilman piriäkin.
Mies kärsi kaamosoireista, poltti hasista piristyäkseen ja meni riehumaan Tampereen kaduille
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/40ebd9aa-d442-409a-9aa3-27235f92d6d8

Mies tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa ehdolliseen vankeuteen muun muassa kolmesta pahoinpitelystä ja vahingonteosta.

Mies kertoi, että syksyn pimeys aiheutti hänelle mielialan laskua ja pelkotiloja. Kuvituskuva.

Mies kertoi, että syksyn pimeys aiheutti hänelle mielialan laskua ja pelkotiloja. Kuvituskuva.MOSTPHOTOS

Vuonna 1991 syntynyt mies kävi joulukuussa 2018 useiden ihmisten kimppuun ja vahingoitti kahden ihmisen omaisuutta Tampereella.

Mies muun muassa hyppäsi pysähtyneenä olleen henkilöauton konepellille, kompuroi katon yli ja kierähti pois auton päältä sillä seurauksella, että auton tuulilasi rikkoutui ja autoon tuli peltivaurioita.

Tämän jälkeen hän löi nyrkillä kuljettajan oven ikkunaan, avasi oven ja huitoi autossa kuljettajan paikalla istunutta naista. Mies myös huitaisi naisen kädessä ollutta puhelinta sillä seurauksella, että puhelin putosi ja sen suojakotelo vaurioitui.
Lisäksi mies löi kadulla yhtä henkilöä nyrkillä silmäkulmaan liikennevaloissa.

Mies jatkoi riehumistaan kaupan pihassa, jossa hän ensin löi yhtä naista nyrkillä vasemman silmän alapuolelle tämän ollessa palauttamassa ostoskärryjä.

Kaupassa hän ryntäsi toista miestä kohti ja tökkäsi tätä kasvoihin ja pään alueelle sellaisella voimalla, että mies kaatui. Hänelle tuli iskun ja kaatumisen seurauksena vammoja.

”Pimeys laski mielialaa”
Mies itse kertoi, että syksyn pimeys aiheutti hänelle mielialan laskua ja pelkotiloja. Tekopäivänä mies oli mennyt ystävänsä luokse ja polttanut hasista ajatellen sen helpottavan oloa. Hasis oli kuitenkin miehen kertoman mukaan aiheuttanut hänelle vain pahenevia pelkotiloja, ja mies oli tuntenut tukehtuvansa ja kuolevansa.

Mies oli lähtenyt asunnolta ja soittanut hätäkeskukseen pyytäen paikalle ambulanssia ja sen jälkeen poliisin, mutta kumpaakaan ei hälytetty paikalle. Mies oli palannut asunnolle.

Myöhemmin mies oli lähtenyt asunnolta uudestaan ja omien sanojensa mukaan tuntenut, ettei hallinnut itseään. Hän muistaa juosseensa kadulla, ja seuraava muistikuva miehellä on kertomansa mukaan siitä, että hän oli putkassa.
Mies siis kiisti muistavansa tapahtuneita pahoinpitelyjä ja vahingontekoja, mutta oikeus piti asianomistajien kertomuksia tapahtumista uskottavina ja johdonmukaisina. Lisäksi kaupassa tapahtuneesta pahoinpitelystä oli olemassa todisteena valvontakameran tallenne.

Mies tuomittiin käräjäoikeudessa viime joulukuussa kolmesta pahoinpitelystä, pahoinpitelyn yrityksestä, vahingonteosta, lievästä vahingonteosta ja huumausaineen käyttörikoksesta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.
Lisäksi mies joutuu maksamaan asianomistajille korvauksia liittyen muun muassa omaisuusvahinkoihin ja asianomistajille tulleisiin vammoihin. Isoimmat korvaukset vastaaja määrättiin käräjäoikeudessa maksamaan kaupassa pahoinpitelyn uhriksi joutuneelle miehelle.

Kyseisen miehen osalta korvaussumma oli yli 13 000 euroa.
Kyseisten korvausten osalta tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä tuomittu valitti tuomiosta hovioikeuteen. Hovioikeus myönsi jatkokäsittelyluvan kaupassa pahoinpitelyn uhriksi joutunutta miestä koskevien korvausten osalta. Muilta osin hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion voimassa.
 
Ja lisää arkitodellisuutta. Se tuo vanhempana ja kasvattajana oleminen... mitä aikuiset edellä, sitä lapset perässä.
Suurin osa huostaanotoista johtuu vanhempien päihteiden käytöstä – Lastensuojelu: "Mielenterveysongelmia hoidetaan päihteillä"
https://yle.fi/uutiset/3-11244838

Päihteiden käyttö on lisääntynyt myös nuorilla, jotka käyttävät erityisesti kannabista.

Huostaanotto
7.3.2020 klo 07.17
En hand håller i en joint i förgrunden. I bakgrunden syns suddigt ett gäng ungdomar som sitter i en ring på en gräsmatta.

Kannabista saa helposti ja se on halpaa. Sitä pidetään myös riskittömänä, minkä takia käyttö on yleistynyt.

Vanhempien päihteidenkäyttö on yleisimpiä syitä lapsen huostaanotolle.

Yle kysyi eri kuntien lastensuojeluviranomaisilta vuosien 2018 ja 2019 huostaanottojen määriä ja syitä.

Huostaanottojen määrässä ei ole valtakunnallisella tasolla radikaalia muutosta, mutta esimerkiksi Porissa huostaanottoja tehtiin vuonna 2019 lähes 50 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

– Suurimmassa osassa huostaanottoja on syynä päihteet ja valtaosalla kannabis, kertoo Porin lastensuojelun päällikkö Leila Linnainmaa.

Porin lastensuojelun päällikkö Leila Linnainmaa


Porin lastensuojelun päällikkö Leila Linnainmaa on huolissaan kasvavasta kannabiksen käytöstä.Rami Koivula / Yle
Porissa on huostaanottojen lisäksi nousussa myös lastensuojeluilmoitukset, joita vuonna 2019 tehtiin 25 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Lasten kiireelliset sijoitukset lähes tuplaantuivat.

Kannabista käyttävät niin vanhemmat kuin lapset.

– Kannabista saa helposti ja se on halpaa. Sitä ei oikein pidetä enää minään ja haittoja vähätellään, Linnainmaa sanoo.

Harvalla vain yksi ongelma
Vaikka vanhempien päihteiden käyttö on valtakunnallisesti yleisimpiä syitä lasten huostaanotoissa, monella vanhemmalla ongelmat ovat varsin laaja-alaisia.

– Mielenterveysongelmia hoidetaan päihteillä, Porin lastensuojelun päällikkö Leila Linnainmaa sanoo.

Tämä ilmiö toistuu myös alaikäisten kohdalla. Lapsilla ja nuorilla esiintyy ahdistusta, jota he lääkitsevät kannabiksella. Lastensuojelussa nähdään, että tehokkain valistuskeino olisi entistä parempi varhaisen vaiheen neuvonta ja puuttuminen.

– Lasten ja nuorten pitäisi saada ahdistuksen ja tunteiden käsittelyyn riittävästi apua jo koulussa ennen kuin riippuvuuksia pääsee syntymään.

Nuori kävelee


Nuoret saattavat lääkitä esimerkiksi ahdistusta kannabiksella.Katja Halinen / Yle
Kannabista saa liian helposti
Porin lastensuojelun päällikkö Leila Linnainmaa sanoo olevansa yllättynyt siitä, miten nopeasti kannabis on yleistynyt ja "normalisoitunut" jopa nuorten kohdalla.

– On vanhempia, jotka eivät tiedä lastensa päihteiden käytöstä. Mutta sitten on myös niitä, jotka käyttävät itse ja sen takia hyväksyvät myös lastensa polttelun.

Neljän vuoden välein tehtävän ESPAD-tutkimuksen (European School Survey Project) mukaan joka kymmenes 15–16-vuotias suomalaisnuori on käyttänyt kannabista ja asenteet huumeita kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi.

Kannabiksen kokeilu ja säännöllinen polttaminen on yleistynyt erityisesti pojilla viimeisen neljän vuoden aikana.

Säännöllisen käytön lisääntyminen selittyy nuorten oman arvion mukaan osittain sillä, että kannabista saa helposti. Moni kyselyyn vastanneista kertoo saaneensa tai ostaneensa kannabista kaveriltaan.

– Kynnys on matala senkin takia, että päihdettä saadaan luotettavina pidetyiltä kavereilta. Nuori voi ajatella, että on turvassa kavereidensa kanssa, Linnainmaa miettii.

KaupunkiHuostaanotot, 2018–2019Yleisin syy
JyväskyläEi muutostaVanhempien päihteiden käyttö
KokkolaEi muutostaVanhempien päihteiden käyttö
KuopioLisääntynytVanhempien päihteiden käyttö*
OuluVähentynytVanhempien päihteiden käyttö
PoriLisääntynytVanhempien ja lasten päihteiden käyttö**
PieksämäkiVähentynytVanhempien päihteiden käyttö
RovaniemiLisääntynytVanhempien päihteiden käyttö
SavonlinnaEi muutostaVanhempien päihteiden käyttö
TampereLisääntynytVanhempien päihteiden käyttö
TurkuEi muutostaVanhempien ja lasten päihteiden käyttö***
ÄänekoskiEi muutostaVanhempien päihteiden käyttö
Eksoten alue (Etelä-Karjala)VähentynytVanhempien päihteiden käyttö
Kymsoten alue ( Kotka, Kouvola, Hamina)LisääntynytVanhempien päihteiden käyttö****
*Vuosina 2018–2019 huostaanottojen syynä vanhempien päihteiden käyttö 26:ssa prosentissa tapauksista, lasten päihteiden käyttö kahdeksassa prosentissa tapauksista.

**Porissa tehtiin vuonna 2019 36 huostaanottoa, joissa päihteiden käyttö oli syynä 23:ssa tapauksessa.

***Turussa pienten lasten huostaanotoissa useimmiten syynä vanhempien mielenterveys- tai päihdeongelmat. Nuorten huostaanottojen taustalla on usein nuoren oma päihteiden käyttö.

****Vuonna 2019 Kymsoten alueella tehtiin 70 huostaanottoa, joissa vanhempien päihteiden käyttö oli syynä 44:ssä tapauksessa.
 
Ja lisää arkitodellisuutta. Se tuo vanhempana ja kasvattajana oleminen... mitä aikuiset edellä, sitä lapset perässä.
Suurin osa huostaanotoista johtuu vanhempien päihteiden käytöstä – Lastensuojelu: "Mielenterveysongelmia hoidetaan päihteillä"
Onneksi Suomessa ei ole yhtään perhettä, jossa lapset kärsivät vanhempien alkoholin käytöstä.
 
Onneksi Suomessa ei ole yhtään perhettä, jossa lapset kärsivät vanhempien alkoholin käytöstä.
Voi jos vain tietäisit. Ja sen, kuinka monen lapsen kehityshäiriöt, -vammat ja erilaiset diagnoosit johtuvat vanhempien tupakkatuotteiden, päihteiden ja huumeiden käytöstä. Tämän todellisuuden tietäen olen joskus täälläkin (toisessa ketjussa) kirjoitellut ”tuotevastuulaista”.

Olisi vaihteeksi mukavaa, jos maailmanhalaamisen sijasta kiinnitettäisiin huomiota siihen, että edes meillä täällä Suomessa jokaisella lapsella olisi oikeus syntyä ilman vanhempien syntitaakkaa ja elää lapsuutensa ilman perheessä pyörivää päihteiden ja huumeiden kirousta.

Oletko koskaan pitänyt sylissä tuntemiesi ihmisten imeväisikäistä pienokaista, jolla on vanhempien päihteiden käytön aiheuttamia rakenteellisia epämuodostumia tai esim. tupakoinnin aiheuttamaa häikkää keuhkoissa?
 
Oletko koskaan pitänyt sylissä tuntemiesi ihmisten imeväisikäistä pienokaista, jolla on vanhempien päihteiden käytön aiheuttamia rakenteellisia epämuodostumia tai esim. tupakoinnin aiheuttamaa häikkää keuhkoissa?
En ole. Mitä merkitystä sillä on?

Tupakointikin on sellainen asia mikä tulisi eradikoida. Mutta kun tupakka ei ole huume niin eihän sillä väliä..
 
En ole. Mitä merkitystä sillä on?

Tupakointikin on sellainen asia mikä tulisi eradikoida. Mutta kun tupakka ei ole huume niin eihän sillä väliä..
Kokeillaan empatiasimulaatiota. Kuvittele pitäväsi kuvatun laista pikkuista sylissäsi tuollaisessa tilanteessa. Kuuntele sisintäsi, mitä tuntemuksia sinulla on?

Tupakointia on saatu jonkin verran suitsittua, mutta toisaalta nuuskaaminen on yleistynyt.

Ja ketjun otsikkoon noin yleisesti:
Jos et ymmärrä sitä, että lisää taakkaa ei enää tarvita, et voi ymmärtää. Eipä siihen voi muuta sanoa.
 
Kokeillaan empatiasimulaatiota. Kuvittele pitäväsi kuvatun laista pikkuista sylissäsi tuollaisessa tilanteessa. Kuuntele sisintäsi, mitä tuntemuksia sinulla on?

Tupakointia on saatu jonkin verran suitsittua, mutta toisaalta nuuskaaminen on yleistynyt.

Ja ketjun otsikkoon noin yleisesti:
Jos et ymmärrä sitä, että lisää taakkaa ei enää tarvita, et voi ymmärtää. Eipä siihen voi muuta sanoa.
Kyse ei varmaan ole siitä, että päihteiden väärinkäyttö nähtäisiin hyvänä asiana.
Pikemminkin, etten itse usko käytön kriminalisoinnin tuovan mitään hyvää. Päihteiden väärinkäyttöä on vähennettävä muilla keinoin.
 
Kyse ei varmaan ole siitä, että päihteiden väärinkäyttö nähtäisiin hyvänä asiana.
Pikemminkin, etten itse usko käytön kriminalisoinnin tuovan mitään hyvää. Päihteiden väärinkäyttöä on vähennettävä muilla keinoin.
Tämäpä juuri!
Onhan meillä ollut aika jolloin alkoholi oli kiellettyä. Mihin se auttoi? Ei ainakaan vähentänyt alkoholin käyttöä ja siitä johtuvia ongelmia, rikollisuutta se kylläkin lisäsi.
No entäpä vaikka nuuska sitten? Myynti on kielletty. Siitä huolimatta nuuskaa kuluu Suomessa ihan hitonmoisella volyymilla. Ei ole myyntikielto tainnut käyttöä vähentää, mutta myynnin ympärille on rakentunut kaikenlaisia lieveilmiöitä.
No kannabis sitten? Käyttö lisääntyy vain koko ajan kielloista huolimatta. Kuka hyötyy? No rikolliset kai lähinnä.
Äkkiseltään voisi päätyä luulemaan että sallittu ja sen myötä edes jotenkin kontrollissa oleva myynti olisi pienempi ja edes jotenkin hallittavissa oleva paha kuin kielto ja kiellon ympärillä pyörivät lieveilmiöt.
 
Kyse ei varmaan ole siitä, että päihteiden väärinkäyttö nähtäisiin hyvänä asiana.
Pikemminkin, etten itse usko käytön kriminalisoinnin tuovan mitään hyvää. Päihteiden väärinkäyttöä on vähennettävä muilla keinoin.
Korjasin vähän tuota tekstiä; kun käyttö vähenee, vähenee myös väärinkäyttö.

Niistä muista ja oikeasti toimivista keinoista (eli muista kuin laillistaminen, dekriminalisointi ja ”vero tuotot”) olisi mukava kuulla lisää.

Edit: Tavoitteena on fyysisesti ja psyykkisesti terve ihminen, joka ei ole riippuvainen haitakkeista, päihteistä ja huumeista. Tästä perusaineksesta saadaan enemmän kuranttia materiaalia / ikäluokka myös maanpuolustuksen tarpeisiin, väitän ma.
 
Korjasin vähän tuota tekstiä; kun käyttö vähenee, vähenee myös väärinkäyttö.

Niistä muista ja oikeasti toimivista keinoista (eli muista kuin laillistaminen, dekriminalisointi ja ”vero tuotot”) olisi mukava kuulla lisää.

Edit: Tavoitteena on fyysisesti ja psyykkisesti terve ihminen, joka ei ole riippuvainen haitakkeista, päihteistä ja huumeista. Tästä perusaineksesta saadaan enemmän kuranttia materiaalia / ikäluokka myös maanpuolustuksen tarpeisiin, väitän ma.
Samaa mieltä määrästä ja tavoitteista.
Valitettavasti en osaa vastata kysymykseesi, en edes yritä väitää muuta.
Tiedän kuitenkin sen, etteivät nykyiset keinot, eli lähinnä kieltäminen tunnu auttavan. Huumeongelma on globaali.

Pitäisi ehkä miettiä mistä päihteiden väärinkäyttö oikein kumpuaa.
- Osalla on "adiktiogeeni" tätä voi olla vaikea "korjata", mutta yhteiskunnan pitäisi tarjota nuorille jotain mihin kanavoida tuota. Jotain positiivista. Tarjoammeko oikeasti sellaista mitä nuoria kiinnostaa?
- Sosiaalinen hätä, nykyinen sosiaaliturva passivoi ihmistä, kun harva kuitenkaan haluaa olla "sosiaalipummi", alkaa matka pohjalle hyvin helposti. Aivan liian helposti.
- Onko yhteiskuntamme vallitsevat odotukset ja elämän realismi kaikille sopiva yhdistelmä? Jonkin aikaa sitten eräs nuori kertoi mitä hän odottaa elämältään. Periaatteessa tavallisia asioita, kiva asunto hyvältä paikalta, auto ja matkoja maailmalle. Eihän tässä mitään ihmeellistä, tai pahaa ole. Ongelma on, että hänellä ei ole mitään realistista suunnitelmaa sen elämän rahoituksesta. Normaali työskentely ei nimittäin kiinnosta, eikä opiskelukaan ole maistunut niin, että voisi helposti päästä "hyvä palkkaiseen" duuniin. "Hänellä on kuitenkin oikeus hyvään elämään, hän ei ole mitään paskasakkia". Pelkään, että kun kovan maailman realismi iskee, se lyö nuoren maahan ja itsetunto hajoaa. Silloin päihteet ovat helppo pakotie.
Pitäisikö nuorille opettaa, että "hieno elämä" vaatii rahaa ja se raha ei sada taivaalta. Ja painottaa, ettei "hieno elämä" ole meillä mahdottomuus kenellekkään, mutta se vaatii suurimmalla osalla meistä paljon työtä, ensin koulussa ja sitten työpaikalla.
 
Millainen kipulääke on muuten kannabis? Onko tästä mitään kunnollista tieteellistä infoa?
 
Luulisi olevan todettua vaikutusta kun se joissain maissa on sallittu esim syöpäsairaille.
 
Tukea voi saada, mutta syöverin imu on kova. Ja sitä tukea huumeista irti pääsemiseen saa eri paikkkakunnilla kovin eri tavalla.
Parikymppisen Marian kavereita kuoli huumeisiin: “Torniossa on helpompi saada huumeita kuin kyyti” – Nuorten huumekuolemat aloittivat poliisin tehotoimet ja satoja jäi kiinni
https://yle.fi/uutiset/3-11254859
Poliisin väliintulo katkaisi satojen lappilaisnuorten huumeidenkäytön viime vuonna.
Huumeet
4.4.2020 klo 17.00
Huumenuori katselee Tornionjokea

– Kyllä siinä elämässä näki paljon myös väkivaltaa ja rikoksia, torniolainen Maria sanoo.Antti Ullakko / Yle
13-3-6551457.jpg

Jenni Mehtonen

Jaa artikkeli:

Jaa artikkeli Facebookissa684
Jaa artikkeli Twitterissä
Vuosi sitten huumeongelma Lapin pikkukaupungissa Torniossa räjähti käsiin. Lehtien otsikot kertoivat(siirryt toiseen palveluun) nuorten huumekuolemista sekä siitä, kuinka yläkoululainen tyttö piikitti itseään(siirryt toiseen palveluun) suoneen kesken koulupäivän.

Rajakaupunkia ravisuttanut huumeongelma herätti kansalaisten lisäksi viranomaiset.
Poliisin teho-operaatio ulottui myös torniolaisen parikymppisen Marian kotiin.
– Poliisi teki kotietsinnän minun ja senhetkisen asuinkaverini asuntoon, hän kertoo.
Maria ei tänä päivänäkään tiedä, kuinka poliisi pääsi heidän jäljilleen ja päätyi kotietsintään. Tuolloin hänen huumeidenkäyttönsä oli kestänyt noin vuoden ajan.

Kannabiksen lisäksi Maria käytti myös muita huumausaineita, kuten ekstaasia ja amfetamiinia.
Aluksi hän käytti huumeita kokeilunhalusta ja niiden tuoman jännityksen vuoksi. Pian lähes jokainen ilta oli huumehuuruinen.
– Siinä vaiheessa meno alkoi olla jo aika kovaa, hän muistelee nyt.
Marian mukaan Tornion kaltaisessa paikassa huumeiden netistä tilaamiselle ei ole tarvetta, sillä huumeita saa nopeammin ja helpommin paikallisten verkostojen välityksellä.
– Torniossa on helpompi saada huumeita kuin kyyti jonnekin, hän kertoo Lapin huumepääkaupungin titteliä kantavan Tornion nuorten todellisuudesta.
Huumenuori katselee Tornionjokea

Antti Ullakko / Yle
Rikoskomisario Reko Silvenius Lapin poliisista vahvistaa saman havainnon: rajaseudulla huumeita on helposti saatavilla. Ruotsista tuodaan huumeita pääasiassa Etelä-Suomen markkinoille, mutta samalla niitä jää paljon myös välille, erityisesti rajaseudun solmukohtaan. Nyt Ruotsin rajan sulkeminen koronan leviämisen estämiseksi näkyy jo huumekaupassa ja aineiden saatavuudessa.
– Ruotsin järjestäytynyt rikollisuus on ulottanut lonkeronsa myös tänne. Huumeiden takavarikoissa jää kiinni yhä suurempia huumemääriä, ja huumeet ovat yhä halvempia.

Silvenius kertoo, että katukaupan lisäksi nuoret tilaavat aineita myös netistä, mikä tosin on vähentynyt jättimäisen nettihuumekaupan, Silkkitien, palvelimen sulkemisen jälkeen.
Lapin poliisin rikoskomisario Reko Silvenius

Antti Mikkola / Yle
Tiukat poliisikuulustelut pysäyttivät
Meri-Lapin rannikolla sijaitsevan Tornion tilanne oli vuosi sitten huolestuttava, minkä vuoksi Lapin poliisi sai lisärahoitusta, joka suunnattiin ennalta estävään huumeiden vastaiseen toimintaan.

Lisäresurssien ja panostuksen ansiosta poliisin haaviin jäi pelkästään Meri-Lapissa noin 250 nuorta huumeiden käyttäjää, joista jopa 80 prosenttia oli poliisille ennestään tuntemattomia. Osa kiinnijääneistä oli käyttänyt huumeita jo pitkään, osalla jo ensimmäinen käyttökerta saattoi johtaa poliisikuulusteluun.

– Poliisikuulustelut olivat todella tiukkoja ja monelle nuorelle kova paikka. Toisaalta poliisien jämerä ote saattoi toimia herättelijänä, Tornion A-klinikan nuorten päihdetyöntekijä Piia Bimberg sanoo.

Kiinnijääneillä oli monenkirjava tausta.
– Osa kiinnijääneistä oli niin sanottuja kympin tyttöjä, joista ei olisi ikinä uskonut, että he käyttävät. Vaikea sanoa, olivatko kiinni jääneet nuoret itse vai heidän vanhempansa enemmän järkyttyneitä, Bimberg pohtii.
Hän kertoo, että monen nuoren tytön huumekokeilun pariin oli houkutellut poikaystävä. Järkyttyneiden vanhempien kanssa hän kertoo puhuneensa pitkiä puheluita.
– Olen yrittänyt sanoa vanhemmille, että ei tämä kuitenkaan maailmanloppu ole.
Poliisin mukaan Lapin huumepiireissä suosittuja ovat kannabis sekä huumaavat lääkeaineet. Lisäksi nuoret käyttävät jonkin verran myös amfetamiinia ja psykedeelejä.
Päihdetyöntekijä Piia Bimberg keskustelee huumenuoren kanssa

Jenni Mehtonen / Yle
Ensikertalainen voi välttää syytteen
Torniossa on käytössä hoito syytteen sijaan eli HSS-malli, jossa ensimmäistä kertaa huumeista narahtava alle 25-vuotias nuori voi valita, tuleeko rekisteriin merkintä vai sitoutuuko hän hoitoon. Maria valitsi hoidon, vaikka hän ei silloin kokenutkaan tarvitsevansa A-klinikan tarjoamia palveluita.
– Ensimmäisellä kerralla sinne meneminen tuntui lähinnä pakotetulta. Valitsin hoidon, jotta huumeidenkäytöstä ei jäisi merkintää rekisteriin.

Hän kertoo pohtineensa, että rekisteri olisi voinut vaikuttaa muun muassa hänen opiskelupaikkaansa sekä myöhemmin myös mahdollisuuksiin työllistyä. Hoidon jatkuessa se alkoi tuntua kuitenkin hyödylliseltä.
Torniossa HSS-mallista on käytössä muoto, jossa nuori sitoutuu hoitoon puolen vuoden ajaksi. Jakso sisältää keskusteluja, säännöllistä osallistumista huumeseulontaan sekä yksilöllisten tarpeiden mukaan esimerkiksi korvaushoitoa ja muita sosiaalipalveluita.

Maria ei tarvinnut korvaushoitoa, sillä hänellä ei ollut fyysistä riippuvuutta huumeisiin.
– En saanut aineista vieroitusoireita, olin koukussa niihin ja niiden tuomaan oloon henkisesti.
Sittemmin huumeiden tuoma jännitys ja olotila on täytynyt löytää muualta. Huumehuuruisten iltojen tilalle on tullut uusia harrastuksia, jotka nyt täyttävät hänen vapaa-aikansa huumeidenkäytön sijaan.

Huumeet yksi pahimmista syrjäyttäjistä
Lapissa poliisin saaman lisärahoituksen turvin alueelle on voitu palkata lisää työntekijöitä huumeidenvastaiseen työhön. Silveniuksen mukaan heidän palkkansa kuittaantuu jo sillä, että yksikin nuori saadaan vuoden aikana pelastettua huumekierteeltä ja sen mukanaan tuomalta syrjäytymiseltä.

Yhden nuoren syrjäytymisen on arvioitu maksavan yhteiskunnalle yli miljoona euroa, eikä tähän summaan ole edes laskettu mukaan huumeongelman usein mukanaan tuomia rikoksia ja muita lieveilmiöitä.
– Tiedämme, että huumeet ovat yksi pahiten nuoria syrjäytymisen tielle vievistä asioista, Silvenius sanoo.

Kaikkiaan Lapissa jäi vuoden aikana kiinni noin viisisataa huumeiden käyttäjää, näistä noin sata oli torniolaisia. Kolmannekselle heistä voitiin tarjota hoitoa syytteen sijaan ja valtaosa tarttui siihen. HSS-mallin avulla irti huumeista on saatu kymmeniä nuoria. Vain muutama on jättänyt hoidon kesken.
– He ovat olleet niin syvällä ongelmassa, että ovat kokeneet, että eivät ole valmiita luopumaan huumeiden käytöstä, Bimberg valottaa hoidon kesken jättäneiden taustoja.

Torniossa hoidon ja seurannan pituudeksi on määritelty kuusi kuukautta, mikä on puolet pidempi ajanjakso kuin esimerkiksi Rovaniemellä vastaavassa mallissa vaaditaan.
– Tutkimusten mukaan kolme kuukautta on jakso, jonka huumeiden käyttäjä jaksaa usein sinnitellä irti aineista ja palaa sitten usein takaisin käyttäjäksi. Kuuden kuukauden jälkeen tulokset ovat pysyvämpiä, Bimberg kertoo syyksi Tornion tiukemmalle mallille.

Huumeista kiinni jäävät nuoret ovatkin eri puolella Suomea eriarvoisessa asemassa. Käytössä olevat mallit ja saatavilla oleva hoito vaihtelee sen mukaan, millä paikkakunnalla nuori sattuu asumaan.
– Muutama asiakkaanani oleva nuori muutti hoitojaksonsa aikana Ouluun ja heillä hoito katkesi siihen, sillä siellä ei ole vastaavaa palvelua tarjolla, Bimberg harmittelee.

Poliisin kotietsintä muutti elämän suunnan
Maria alkoi aikanaan käyttää huumeita kokeilunhalusta ja niiden tuoman jännityksen vuoksi, itsellään hänellä on ihan tavallinen tausta.
– Hoidossa olemme keskustelleet ja käyneet läpi historiaani lapsuudesta lähtien. Taustalta syynä käytön aloittamiselle on paljastunut kokeilunhaluinen luonteeni.
Kiinnijääminen ei tuntunut hänestä aluksi uudelta mahdollisuudelta.
– Silloin se lähinnä vain otti päähän.
Kiinnijäämisen ja hoidon myötä Maria kertoo kuitenkin elämänsä muuttuneen täysin: sen lisäksi, että huumeet ovat vaihtuneet harrastuksiin, on myös koko kaveripiiri mennyt uusiksi. Pienellä paikkakunnalla ja aikuisiällä tämä ei kuitenkaan ole ollut helppoa. Hän pohti myös paikkakunnan vaihtoa, mutta päätyi kuitenkin jäämään kotiseudulleen.
– Halusin sitten kuitenkin jäädä, sillä kaikki läheiseni asuvat täällä, hän perustelee.

Huumepiirien mukanaan tuomat ilmiöt ovat tuttuja myös Marialle.
– Kyllähän siinä elämässä näki paljon myös sitä väkivaltaa ja rikoksiakin, hän kertaa mennyttä.
Maria kertoo rahoittaneensa huumeidenkäyttönsä töissä käymällä ja siitä ansaitsemillaan palkkarahoilla.
Päivittäisestä käytöstä huolimatta hän kykeni käymään koulussa sekä töissä. Myös läheisiltään hän onnistui peittämään huumeiden käyttönsä.
– Loppuaikoina työn, koulun ja huumeiden yhdistelmä alkoi olla jo vaikea, hän myöntää nyt.
Maria arvelee, että kauaa pakka ei olisi enää pysynyt kasassa, ja jos käyttö olisi jatkunut, koulu- ja työpaikat voisivat nyt olla mennyttä.

Apu tulee viime tingassa
Valvonnalla ja ennalta estävällä työllä kitketään myös markkinoita huumekaupalta. Rikoskomisario Silveniuksen mukaan ehkäisevät toimet aloitetaan edelleen liian myöhään. Huumeiden vastainen taistelu pitäisi aloittaa vielä nykyistä varhaisemmin.
– Nyt tämä on monissa tilanteissa jo oireisiin puuttumista, olemme liikkeellä viime tingassa, monia asioita oltaisiin voitu tehdä aikaisemmin.

Aluksi hoitoon vastahakoisesti suhtautunut Maria kiittelee nyt saamaansa apua ja on jäänyt A-klinikan asiakkaaksi myös hoitojaksonsa päätyttyä. Hän käy edelleen kerran kuukaudessa keskustelemassa klinikan työntekijän kanssa.
Marian elämä näyttää valoisalta. Hänellä on jo vakituinen työpaikka, nurkan takana opinnoista valmistuminen, ja mielessä siintävät jatko-opinnot. Mitä sitten kuuluu hänen aiemmalle kaveripiirilleen?
– Monella ei mene hyvin, osa on jo kuollut, hän sanoo.
Maria ei esiinny jutussa omalla nimellään asian arkaluontoisuuden ja hänen yksityisyytensä suojelemisen vuoksi.
 
Toivottavasti koronavirus saa yhä useamman arvostamaan terveyttään ja lopettamaan alkoholin ja tupakan käytön!
 
Back
Top