Äänestys Tulisiko suojeluperuste palauttaa Ampuma-aselakiin, ja suojeluaseluvan ehdot

Pitäisikö ampuma-aseen kantaminen sallia itsepuolustuskäyttöön (nk CCW-lupa)?

 • Ei kenellekään

  Ääniä: 5 3.7%
 • Vain viranomaiset ja vastaavat; en itse kantaisi

  Ääniä: 15 11.1%
 • Vain viranomaiset ja vastaavat; kantaisin

  Ääniä: 16 11.9%
 • Vaatisi koulutuksen ja taustatarkistuksen; en itse kantaisi

  Ääniä: 17 12.6%
 • Vaatisi koulutuksen ja taustatarkistuksen; kantaisin

  Ääniä: 61 45.2%
 • Pelkkä taustatarkistus ilman koulutusvaatimusta; en itse kantaisi

  Ääniä: 2 1.5%
 • Pelkkä taustatarkistus ilman koulutusvaatimusta; kantaisin

  Ääniä: 7 5.2%
 • Kaikille oikeus kantaa ilman koulutusta tai taustatarkastusta; en itse kantaisi

  Ääniä: 1 0.7%
 • Kaikille oikeus kantaa ilman koulutusta tai taustatarkastusta; kantaisin

  Ääniä: 5 3.7%
 • Jokin muu; mikä? (Esim ei ampuma-aseita mutta sumuttimen saaminen helpomaa kuin nykyisin)

  Ääniä: 6 4.4%

 • Äänestäjiä yhteensä
  135

g21.45acp

Kapteeni
@g21.45acp Profiilikuvasi saa minulle kylmiä väreitä aikaan. Kuvittelen aina, minkälaista jälkeä tuo tekee lihassa...:eek:

Se saa aikaiseksi todennäköisesti pysäyttävän vaikutuksen.
Hornady .45 ACP +P , Flex Lock 14,3 g / 297 m/s 5" testipiipusta


Verokkina kotimaassa "virkapatruunana" käytettävä Speer GD 9x19 8g

 
Viimeksi muokattu:

g21.45acp

Kapteeni
Tieto siitä, että kadulla kulkevien ihmisten joukossa kulkee aseistautuneita kansalaisia (sekä sumutin attä ampuma-ase) saattaisi arvailujeni mukaan vähentää edes jonkun Sakke Sekakäyttäjän haluja ryöstää, raiskata, puukottaa tai jotain vastaavaa. Samoin se puukon kanssa rauhan uskontonsa levittämisen mielessä naisia ja lapsia tappava, saattaa harkita tekonsa onnistumisprosenttia, jos ensimmäistä uhria puukottaessa on kohtalainenkin riski tuntea silmillään piristävä annos OC:ta ja jos homma ei lopu niin 8g laajenevaa metallia elimistössään, molemmat suomalaisen kadulla sattumalta samaan aikaan kävelevän naisen annostelemina.
Nyt joku saattaa napata urheiluliikkeestä pesismailan, jos sellainen kauppa sattuu sopivasti kohdalleen tai sitten olla vain paljain käsin ja katsella kuin porukkaa lakoaa ympärillä.
 

YJT

Kenraali

YJT

Kenraali
Onko Suomessa tehty selvitystä, kuinka monessa tapauksessa Suomessa itsepuolustusaseen tuominen mukaan kuvioon olisi vaikuttanut positiivisesti lopputulokseen? Siis laadullista tapauskohtaista selvitystä.
Vastaan kuten on jo vastattu: tuskin on.

Tuossa olisi ongelmana myös aika paha iffailun vaara, eli jonkun mielestä aseen tuominen mukaan aiheuttaisi vain lisää vaaraa, joidenkin mielestä jo pelkästään aseen olemassaolo lisäisi turvallisuutta, ja jotkut olisivat jotain mieltä siitä väliltä.

Mutta sitä on tutkittu (yhdysvalloissa), että laillisen aseen haltijat ovat keskimäärin lainkuuliaisempia kuin väestö keskimäärin ja joutuvat harvemmin väkivaltatilanteisiin, käyttävät vähemmän päihteitä jne. Linkkasin jokunen päivä sitten linkin sivustolle jossa oli näitä tilastoja. Täytyy etsiä.
 

inscout

Ylipäällikkö
Vastaan kuten on jo vastattu: tuskin on.

Tuossa olisi ongelmana myös aika paha iffailun vaara, eli jonkun mielestä aseen tuominen mukaan aiheuttaisi vain lisää vaaraa, joidenkin mielestä jo pelkästään aseen olemassaolo lisäisi turvallisuutta, ja jotkut olisivat jotain mieltä siitä väliltä.

Mutta sitä on tutkittu (yhdysvalloissa), että laillisen aseen haltijat ovat keskimäärin lainkuuliaisempia kuin väestö keskimäärin ja joutuvat harvemmin väkivaltatilanteisiin, käyttävät vähemmän päihteitä jne. Linkkasin jokunen päivä sitten linkin sivustolle jossa oli näitä tilastoja. Täytyy etsiä.

Totta. Ei tuollainen tutkimus mikään helppo rasti olisi. Pitäisi perehtyä asioihin tapaus kerrallaan ja vakioida niitä erilaisten muuttujien mukaan (esim. varoaika, hyökkäyksen äkillisyys, hyökkääjän aseistus, etäisyydet, jne.jne.) ja aina jäisi väittelyn varaa. Mutta silti uskon että ainakin kannattaisi yrittää. Uskon että se toisi lisävaloa keskusteluun. Lopullista totuutta tässä asiassa tuskin on olemassakaan kuten @Rannari jo aiemmin sanoikin.

Tuon tutkimuksen (tai jonkun aiheesta tehdyn ainakin) olen nähnyt. Toisaalta se ei yllätä koska rikollisten ja narkkien on vaikea saada laillisia mutkia jopa USA:ssa eivätkä he niitä vaivaudu hankkimaan joten verrokkiryhmä on jo lähdössä vinoutunut.

Aihe on haastava.
 

vz

Luutnantti
Pistämpä minäkin omat kaksicenttiset soppaan.

Vähän taustoja ensin.

Itsellä on kokemuksia Tsekin tilanteesta jossa useammalla kaverilla/sukulaisella on CCW lupa.

Ainakin metsästäjät hankkivat CCW lupia jolloin lyhyttä käsiasetta voidaan kantaa metsällä, jos ei olisi CCW lupaa ja vaikka sinulla olisi sopiva lyhyt ase niin se olisi laitonta. Monet ns. ylösajavien koirien ohjaajat hankkivat CCW lupia. Varsinkin villisikajahdissa lyhyt käsiase onkin kätevä valinta. Tilanteen jossa lyhyttä käsiasetta(357 mag revolveri) käytettiin, näin viimeksi joulukuussa haavoittuneen villisian lopetuksessa. Metsästävä CCW luvan saanut ei välttämättä sitä kuitenkaan kadulla kanna, siksi rauhallinen Tsekki kuitenkin on. Tämä johtaakin tavallaan tilastoharhaan koska vaikka CCW lupia on joltisenkin paljon myönnetty, niitä käytetään aika paljonkin metsästys tilanteissa enemmän kuin kadulla kannettuna.

Eräs Tsekki piirre on, että aseen kantaminen alkoholin vaikutuksen alaisena on kielletty ja tämän kiellon rikkominen voi johtaa lupien menetykseen. Asetta ei myöskään saisi tyhjään autoon jättää valvomatta. Eräs tuttu menetti lupansa kun kävi viemässä kauriin ruokintapaikalle evästä ja jätti metsästyskiväärinsa auton takapaksiin, josta joku sen sitten kävi lasin rikkomalla pöllimässä.

Veitsille, puukoille yms ja kaasulle ei ole isompia kieltoja. Ostaa saa ja kantaa silloin kun siltä tuntuu, niitä ei kuitenkaan saa viedä mielenosoituksiin, isoihin yleisötilaisuuksiin yms tapahtumiin.

Aselupa on voimassa kymmenen vuotta mutta sen uusiminen on aika simppeliä ja jonkinlainen automaatio tavallaan. Ei siis tarvita isoja todistelutaakkoja luvanhakijalta kun lupaa uusitaan. Btw, suustaladattavat mustaruutiaseet, max kahden piipun sellaiset ovat lupavapaita. Eli mustaruuti revolveri tarvitsee luvan, kertalaukeava taas ei.

Omat ehdotukseni CCW luvan saantiin:
- jonkinlainen teoria koe, koulutuskin kävisi. Esim. 2x8h jossa käsiteltäisiin tarvittavia lakijuttuja, rikoslaki, ampuma-aselaki, hätävarjelusäännökset jne
- ampumaaseen käsittely koe. Osattava käsitellä turvallisesti ampuma-aseita ja ainakin kohtuullisesti osuttavakin. Esim. 25m matkalta ammutaan A4 kokoiseen paperiin x laukausta joista on z osuttava
- osattava ensiapua
- ikä min 18v
- tavallinen poliisin taustatarkastus ja haastattelu kuten normaalistikin aseluvan hakijalle

Eli ei siis mitään kovin liian vaikeaa mutta kuitenkin jonkinlaista kynnystä jotta ei ihan hetken mielijohteesta asetta saa.

Muita juttuja sitten:
- CCW asetta ei saisi viedä pankkeihin, oikeusistuimiin. Alkoholin tarjoilupaikkoihin ei kieltoa mutta tarjoava taho voi tietysti kieltää ampuma-aseet tiloissaan.
- ei myöskään isoihin yleisötilaisuuksiin ja mielenosoituksiin
- CCW asetta ei saisi kantaa päihtyneenä. Vähänkään jos alkometri värähtää se olisi lupa pois ja pienet sakot päälle(ei muita lupien menetyksiä jos on)
- kaasusumutin lupavapaaksi mutta tällekin voisi laissa olla pykälä jossa sen päihtyneenä kantaminen on kielletty

Noista yllämainituista pitäisin uutena juttuna vaatimusta päihtettömyydestä. Olettaisin että snägäri nahistelyt yms tyhmyydet jäisivät tällöin kaasujen tai CCW kantajilta pois. Varovasti arvioiden jonkinlainen määrä vesiselviä CCW kantajia Suomessa lisäisi turvallisuutta kun ns. pahikset eivät voisi tietää kellä on kannossa ja kellä ei.

Itse en ainakaan ampuma-asetta kovin ihmeellisenä pidä. Sillä mitään omaa tahtoa ole tms muuta mystistä. Tavallisia perheellisiä ne CCW kantajat kuitenkin olisivat. Jos joku haluaisi kantaa, ei se nyt minulta ainakaan olisi pois. Jos CCW ase olisi mahdollista Suomessa, ehkä kantaisin, ehkä en. En ole vielä siviilissä ns kättä pitempää tarvinnut, töissä kyllä joskus. En ole kyllä ikinä tarvinnut vaahtosammutintakaan vaikka sellainenkin minulla on.
 

YJT

Kenraali
Tuon tutkimuksen (tai jonkun aiheesta tehdyn ainakin) olen nähnyt. Toisaalta se ei yllätä koska rikollisten ja narkkien on vaikea saada laillisia mutkia jopa USA:ssa eivätkä he niitä vaivaudu hankkimaan joten verrokkiryhmä on jo lähdössä vinoutunut.

Aihe on haastava.
Mutta tuossa ei tutkittu laillisten vs laittomien aseiden haltijat, vaan laillisten aseiden haltijat vs koko väestö.

Mutta haastava on, kieltämättä.
 

Mili

Majuri
Ei nyt kuulu aseelliseen itsepuolustukseen, mutta lähipiirin rouvan kimppuun käynyt entinen mies pariin otteeseen, kuristamista jne. Hyvällä syyllä pelkää itsensä ja lasten puolesta. Ase ei ole mahdollisuus(on hommannut BB-pistoolin, olen hyvinkin skeptinen sen hyödyllisyyden suhteen), kaasusta en tiedä, mutta teleskooppipampun saisi. Lähimarketissa olisi sekä kiinteällä varrella että kierrejousimainen versio, kumpi parempi? Miten sen käyttö? Heti 110% voimalla isku käsivarteen? Pääosumassa ilmeisesti liiallinen kuolemanvaara? Miten sen käyttö sujuu kotioloissa, saako kaareen liiketta tarpeeksi vai onko enemmän ulkotilojen käyttöön? Vinkkejä ja neuvoja vastaanotetaan.
 

YJT

Kenraali
Ilmeisesti nyt ei puhuta Suomesta?

Patukkaa käytetään niin, että sillä lyödään siten että toista lyöntiä ei tarvita. Voimakas, piiskamainen isku kohteen "läpi". Tai sitten escrima-tyylisesti paljon nopeita iskuja. Päähän lyöminen voi aiheuttaa vakavia vammoja, joten on oikeusturvan kannalta riskialtista.

Patukka on siinä mielessä vaativa väline, että sillä on osattava lyödä, muuten siitä ei ole paljoa hyötyä. Lisäksi tosiaan vaatii tilaa. Kaasu on paljon helpompi. Jousipatukasta minulla ei ole kokemusta, mutta käsittääkseni sillä lyödessä lyönti pysäytetään juuri ennen osumaa, jolloin jousen päässä oleva paino tekee piiskamaisen lyönnin.
 

Mili

Majuri
Ulkomailla, tarkemmin Thaimaassa ollaan. Piti katsoa wikipediasta:
"Thailand: Use for self-defense is legal, and it is freely available in stores.
Possession in a public place can be punished by confiscation and a fine"

Pitää suositella kaasua hänelle. Hommata useampi eri puolille taloa ja autoon.

Kiitos vastauksesta.
 

YJT

Kenraali
Jos itsepuolustusvälineiden hankkimisessa ja kantamisessa ei ole rajoituksia, niin lähtisin aina kaasusta ja miettisin sitten, onko jotain tähän tilanteeseen paremmin sopivaa välinettä. Ja siitä huolimatta voisi se kaasu kulkea mukana vähän niinkuin backuppina - paitsi jos on jokin syy miksi ei.

Kaasuhan on monella tavalla hyvä: ei vaadi voimaa tai isommin taitoa, toimii muutaman metrin päähän, sillä voi torjua useamman hyökkääjän, ei ole suurta vaaraa aiheuttaa pysyviä vammoja (oikeusturva), on yleisesti viranonaisten käytössä (oikeusturva), kevyt ja pienikokoinen joten helppo kantaa, jne.

Huonona puolena lähinnä tuuliherkkyys ja kontaminointivaara sekä sivullisten altistumisen riski, eikä tietenkään ole 100% varma kuten ei mikään väline.
 

g21.45acp

Kapteeni
Ainakin omassa kokoelmassani oleva jousipamppu kuuluu mielestäni samaan sarjaan nokialaisen nuoriso-ohjaajan kanssa, enemmän rankaisu- kuin vk-väline.
(Sain sen joskus samassa kasassa, jossa tuli Voima käsirautoja ja läpällisiä FN-koteloita)
 

Fremen

Respected Leader
Ilmeisesti nyt ei puhuta Suomesta?

Patukkaa käytetään niin, että sillä lyödään siten että toista lyöntiä ei tarvita. Voimakas, piiskamainen isku kohteen "läpi". Tai sitten escrima-tyylisesti paljon nopeita iskuja. Päähän lyöminen voi aiheuttaa vakavia vammoja, joten on oikeusturvan kannalta riskialtista.
Kaasu on paljon helpompi. Jousipatukasta minulla ei ole kokemusta, mutta käsittääkseni sillä lyödessä lyönti pysäytetään juuri ennen osumaa, jolloin jousen päässä oleva paino tekee piiskamaisen lyönnin.
Itse ostin Ranskassa ysärin lopulla asuessani jousipampun ja kaasun, jousipampun kanssa tuli mietittyä pidempään että mihin helvettiin sitä oikein pitäisi käyttää, ja miten? Tuli testattua ja harjoiteltua lähinnä yhtä mäntyä vastaan Fontainebleaun metsäisellä kiipeilyalueella, se kartion mallinen teräsmöntti siellä päässä tosiaan tekee piiskamaisen liikkeen maaliin osuessaan, mutta takertuu (erityisesti avautuneen jousen osalta) samalla todella helposti vaatteisiin, kuulokejohtoihin, hiuksiin, laukun hihnoihin, yms.
Lisäksi tarkat lyönnit ovat yllättävän haastavia, ja palautukset ovat (astalon pienestä koosta huolimatta) hitaahkoja verrattuna teleskooppipamppuun, johtuen "letkumaisuudesta" sekä lyöntipään omasta inertiasta. Palautukset olkapään tasolle valmiusasentoon omalla vastuulla, varo kasvojasi!
Oma johtopäätökseni oli parin tunnin testaamisen jälkeen että josari voi olla tehokas/ käytännöllinen varauksin, lähinnä lyötäessä lamauttava/ vammauttava isku farkkujalkaista (paksu, jäykkä, kireähkö tekstiili) hyökkääjää polveen, jolloin teleskooppijousi rykäiseen painokärjen polvitaipeen pehmeisiin kudoksiin ja se polvi oli sillä erää siinä.
Mahdolliset korvaukset pysyvän ruumiinvamman tuottamuksesta ovat jokaisen kuviteltavissa, Suomessa puhuttaisiin varmaan kymmenistä tuhansista jos polvesta ei tule työkuntoista ikinä. Lisäksi kun josarilla kunnolla vetäisee, on pamppua käytännössä mahdotonta saada takaisin kuljetuskuntoon, ilman kunnon työpaja-sessiota ruuvipenkkeineen, kahveineen ja tupakoineen.
Johtopäätös oli melko nopeasti: lasten lelu, sopii lähinnä uhoamiseen yms. idiooteille jotka eivät paremmasta ymmärrä. Auton ikkunan yms. saa kyllä varmasti kätevästi paskaksi.
Ei jatkoon, eikä vakavaan käyttöön edes harkintaan.

Kaasu toimii, mutta (ulkohanska)käsi omien silmien suojaksi, ja uloshengitys - saat todennäköisesti ainakin jonkin verran maistaa omaa lääkettäsi niin ulko- kuin sisätiloissakin. Ja purkki tyhjäksi niinkuin oli puhetta jo.
Siinäpä minun viisi kopeekkaani aiheesta, ajalta kun katuväkivallan kohteeksi joutuminen oli todellinen, ja realisoitunut, uhka. Hyvä tilannekuva, jatkuva riskiarviointi ja vikkelät jalat - valmius paeta, myös henkisesti - ovat parasta hätävarjelua, lisäksi kyky kiivetä nopeasti 3-5 metriä turvaan rakennetussa ympäristössä (bouldering --> buildering) on mielestäni aliarvostettu taito; suurin osa hyökkääjistä ei harrasta kiipeilyä, ja korkean paikan/ putoamisen pelko on universaali, jollei sitä ole harjoittelulla suppressoitu. Lisäksi kasvojen menetys jengin edessä estää monia edes yrittämästä, ja yrittäjän sormet ovat siinä kuin tyrkyllä :).


Sorry OT. Kyllähän pistoolimies on kadun kuningas, lepo!
 

Vaultboy

Luutnantti
Omasta mielestä jokaisella (Edit. täysi-ikäisellä) (koulutetulla ja luvan saaneella) pitäisi olla oikeus kantaa ja käyttää ampuma-asetta itsensä ja läheistensä suojaamiseksi. Asetta ei saisi viedä festareille yms. tilaisuuksiin ja alkoholin sekä huumeiden käyttämiselle ja aseen kantamiselle samaan aikaan nollatoleranssi. Mikäli henkilöllä on taipumusta väkivaltaan, seksuaalirikoksiin, rattijuopomuksiin tai on syyllistynyt huumausainerikoksiin viimeisen 5-10v aikana, lupaa ei myönnetä.

Itse saattaisin kantaa, ihan vain sen takia että on parempi omata se ja ei tarvita, kuin olla ilman ja tarvita. Samasta syystä kannan pientä EA-pakkausta aina mukanani.
 
Viimeksi muokattu:
Yksi tilanne, joka on tullut mieleen, ovat naiset joiden väkivaltainen (ex)mies vainoaa. Rikkoo lähestymiskieltoa jne. Ainakin kotonaan voisi pitää asetta, kunnes uhka on ohi. Se on sitten eri asia, ovatko naiset halukkaita tähän mahdollisuuteen, mutta se ei minusta ole kiellon peruste. En ole kovin optimistinen, että tämä menee läpi.

Muuten en kannata aseiden kanniskelua kaduilla, paitsi viranomaisten toimesta.
 

g21.45acp

Kapteeni

MeriTJ

Kenraali
Erittäin mielenkiintoinen päätös kun ajattelee mitä yleisesti oltu monasti enemmänkin riisumassa oikeuksia kuin lisäämässä tuolla saralla. En näe tuossa kyllä mitään väärää, onhan rikollinen valinnut itse puolensa.
 
Top