Suomen vienti kolmeen maahan räjähti – katso epäilyttävä lista tuotteista
Vienti kolmeen maahan kasvoi parissa vuodessa euroissa yli 600 prosenttia.
Lauri Nuoska
6:00
EU:n pakotteet vuotanevat edelleen, ja IS:n selvitys paljastaa, että ainakin yksi reitti kulkee Suomen kautta.
Massiiviset Venäjä-pakotteet ovat estäneet yli sadan miljardin euron arvoiset viennit sotaa käyvälle maalle. Silti tavaroiden kulkua ei ole kokonaan voitu estää.
EU on ollut kiusallisen hyvin tietoinen jo ensimmäisten pakotteidensa määräämisestä lähtien, että kumppanimaidensa kautta Venäjä saattaa päästä käsiksi pakotteiden vastaisiin tavaroihin. Venäjä on nimittäin osa Euraasian talousunionia. Se tarkoittaa, että mikä tahansa tuolle alueelle viety tavara voi sieltä helposti liikkua eteenpäin Venäjälle.
IS selvitti tullin tilastoista, kuinka paljon Suomen vienti näihin Venäjän taloudellisiin kumppanimaihin on lisääntynyt. Se on Ukrainan sodan laajentumisen jälkeen suorastaan räjähtänyt.
Katso liite: 95672
Poikkeuksena on vain Valko-Venäjä, jonne viedään Suomesta enää neljäsosa entisestä summasta. Vienti Suomesta on romahtanut samassa tahdissa Venäjän kanssa.
Suomen Tullin valvontaosaston johtaja
Sami Rakshit tietää syyn: Valko-Venäjää koskevat muutamin poikkeuksin samat pakotteet kuin Venäjää.
Tullissa huomattiin viennin raju kasvu Suomesta muun muassa Kazakstaniin ja Kirgisiaan vain muutama kuukausi vuoden 2022 hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.
Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit KUVA: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA
Vuotavatko EU-pakotteet todella siis niin, että Suomen ja Euraasian kautta viedään tavaraa Venäjälle?
– Pidetään todennäköisenä, että ne vuotavat. Ei voida yksilöidä, kuinka paljon vuotaa ja minne vuotaa, Sami Rakshit sanoo Ilta-Sanomille.
Rakshit kertoo Tullin huomanneen, että viennin kasvua on ollut erityisesti esimerkiksi koneissa ja laitteissa.
– Merkillepantavaa on se, että kasvua viennissä on nimenomaan niissä tuotteissa, joissa on Venäjällä pakotteita, Rakshit sanoo.
IS tarkisti Venäjä-pakotteiden alaisten tuotteiden vientimäärät Kirgisiaan, Uzbekistaniin ja Kazakstaniin ennen sotaa eli vuodelta 2021 ja vastaavat luvut vuodelta 2023. Euroissa muutos on järisyttävät +637 prosenttia.
Katso liite: 95673
Yhteensä pakotteiden alaisia tuotteita vietiin näihin kolmeen maahan viime vuonna tullitilastojen mukaan yli 90 miljoonalla eurolla.
Toisaalta myös muiden tuotteiden vienti on kasvanut samalle alueelle lähes kolminkertaiseksi.
– On loogista, että muukin vienti on muuttunut, koska Venäjän kautta vienti on vähentynyt. Osa lisääntyneestä viennistä on ihan logistiikan muutoksia, Rakshit sanoo.
EU pyrkii vaikuttamaan Venäjän sodankäyntiin taloudellisin pakottein. KUVA: TASS / SIPA USA / MVPHOTOS
Vientiluvuissa erityisen silmiinpistävä on vienti Kirgisiaan, jonne vuosivienti on lisääntynyt yli kolmekymmenkertaiseksi sotaa edeltävään aikaan verrattuna.
Katso liite: 95674
Kazakstan on Euraasian talousunionin maista nykyään Suomelle ylivoimaisesti suurin vientimaa, ellei Venäjää lasketa mukaan.
Vaikka Uzbekistan on "vain" tarkkailijajäsen Euraasian talousunionissa, se on avoimesti pyrkinyt mukaan unioniin vielä Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeenkin. Vuosi sitten
Uzbekistan kertoi täyttäneensä jäsenyysehdot ja odottavansa liittymistä.
Miksei pakotteita sitten laajenneta koskemaan myös kaikkia muita Euraasian talousunionin maita?
Poliittisesti kaiken viennin kieltäminen Venäjän kumppanimaihin on vaikea asia, koska silloin pysähtyisivät myös täysin asialliset ja muualle matkalla olevat kuljetukset.
– EU:n ei ole tarkoitus vaikeuttaa kaikkien Keski-Aasian maiden kaupankäyntiä, Rakshit sanoo.
Muidenkin kuin pakotteiden alaisten tuotteiden vienti Suomesta Euraasian alueelle on kasvanut huomattavasti. Esimerkiksi terästuotteiden viennin arvo Suomesta on kasvanut suorastaan räjähdysmäisesti hyökkäyssodan alkamisen jälkeen ja pakotteiden tultua voimaan.
Katso liite: 95675
Viime vuonna teräsvienti oli yli 10 miljoonaa euroa. Esimerkiksi vuonna 2021 samalle alueelle vietiin terästä ja terästuotteita Suomesta alle miljoonalla eurolla.
Terästuotteiden viennin arvo Suomesta on kasvanut suorastaan räjähdysmäisesti. KUVA: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA
Teräksen lisäksi erittäin monen muunkin tuoteryhmän vienti Suomesta Kazakstaniin ja sen lähialueelle on kasvanut Ukrainan sodan alun jälkeen selvästi. Kymmenien merkittävien tuoteryhmien euromääräinen vienti on teräksen tapaan jopa kymmenkertaistunut sodan alun jälkeen.
Tullitilastoista selviää, että Suomen vienti muihinkin kuin Venäjän kumppanimaihin on lisääntynyt koronavuosien jälkeen paljon. Muun muassa tärkeään kauppakumppani Yhdysvaltoihin kokonaisvienti Suomesta on muuttunut vuosien 2021 ja 2023 välillä +82 prosenttia, Intiaan +55 prosenttia ja Indonesiaan +155 prosenttia.