Ukrainan konflikti/sota

Ukrainan menetyksiä tarkastelemalla tuhotuissa liikkuvissa tykeissä on muistaakseni hyvin suuria epäsuhtia. Caesareita on tuhottu suhteellisesti vähän mutta AHS Krabeja huomattavan paljon vaikka puhtaasti kaliberi tarkastelun perusteella niillä luulisi olevan sama kantama ja siten etäisyys etulinj
Ryssä-bloggarien mukaan caesar on liukas kuin käärme. Shoot-n-scoot on sitä tasoa, ettei vaan kykene.

Olettais, että archer olisi kanssa samaa tasoa
 
Se on ryssille aika kallis tikki lopulta, että Ranskakin heräsi. Hitaasti, myöhään, mutta heräsi kuitenkin.


Polttoainevarastoihin on isketty viime yönäkin, ainakin Kalugan suunnalla.

Epäilen Ranskan heräämisen syyksi ryssän tunkeutumista vanhoille nautinta-alueille Afrikkaan. Tuo käy vanhan suurvallan kunnian ja talouden päälle vähän liikaa...
 
Ryssä-bloggarien mukaan caesar on liukas kuin käärme. Shoot-n-scoot on sitä tasoa, ettei vaan kykene.

Olettais, että archer olisi kanssa samaa tasoa

Voisi kuvitella että Archerin pitäisi olla parempi, mutta kenties ovat niin vähälukuisia Ceasariin verrattuna että maine ei ole (vielä) ehtinyt kasvaa. Caesarit ovat myös olleet töissä kauemmin.

Tosiaan ryssän väitteiden mukaan Caesar ehtii alta pois ennen kuin vastatykistö ehtii reagoimaan ja toisaalta sen ulottuma on pidempi joten tässäkin on valtit puolella.

Toisinaan on väitetty että ryssä käyttäisi droneja, varsinkin Lancet yhdenlaisena vastatykistönä, jolla paikataan oman tykistön heikkouksia, mutta eivät dronet riitä määrällisesti tähän touhuun. Lisäksi tieverkkoon tukeutuva kumipyörillä liikkuva Caesar (ja arvatenkin myös Archer sekä muut) ehtii joutuisasti alta pois, vaikka saisivatkin "ajoissa" Lancetin ilmaan ja kohdealueelle. Telaketjuilla varustettu voi olla useammassa paikassa eli siten ilmestyä yllättäviin paikkoihin, mutta ehtii hitaammin pois tulen alta / uhan tieltä.

Kenties tässä sodassa maastossa paremmin liikkuvat telaketjuilla varustetut SPG:t ovat haavoittuvampia kuin nämä kumipyörillä liikkuvat?

Mahdotonta sanoa, muuten kuin julki tulleiden numeroiden perusteella mutta suuri määrä jää varmasti pimentoon. Olisipa kiva tietää tarkat numerot ja eri järjestelmien hyödyt ja haitat juuria myöten, mutta nämä ovat tietysti salaista tietoa.
 
Voisi kuvitella että Archerin pitäisi olla parempi, mutta kenties ovat niin vähälukuisia Ceasariin verrattuna että maine ei ole (vielä) ehtinyt kasvaa. Caesarit ovat myös olleet töissä kauemmin.
Toinen mahdollisuus on, että archerissa on joku ongelma/haaste, jonka takia caesar on vaan hitosti messevämpi.

Toisaalta, eipä oo näkyny uutisia tuhotuista archereistakaan liiemmälti, eli on mahdollista että ryssä niputtaa molemmat samaan.
 
Eikö Archeriakin ole kuorma-autoalustalla? Vai oliko se vaan se yksi UK demopeli. Archerissa ei ole ketään taivasalla ampumatoiminnan aikana toisin ku Caesarissa.
Sehän on Volvon dumpperipohjainen mutta kun Volvo lopettanut tuon dumpperin teon niin ruotsalaiset joutuvat tekemään sen uudelle alustalle mutta Ukrainaan lienee mennyt juuri noita dumppervetoisia.
 
Nykyinen Volvon 30G dumpperi on käytännössä sama, kuin Acrherin pohjalla oleva 30D. Pientä kehitystä tietysti tulee kokoajan, mutta ei mitään merkittävää. Varmaan pienen sarjan tuontantohinta on ollut syy siihen miksi tuotantoa ei kannattanut jatkaa. Nykyvalossa tietenkin olisi pitänyt Ruotsin ja Norjan hankkia niitä enemmän, jolloin tuottaminen olisi kannattanut.
 
Ryssäläinen Lostarmour on kerännyt Lancet-iskujen datan kuvaajaksi (ne mistä saadaan video tai kuvia). LÄHDE

Sivulla on muitakin kuvaajia kuten iskujen jako kohteiden perusteella sekä arvio onnistuneista vs lähiosumat. Antavat numeronsa taulukon muodossa, joten sinänsä helppo vilkaista, mitä siitä näkee (laskin tähän hieman lisää eli summat sekä prosenttiosuudet):

Katso liite: 94953

Kuten nähdään, SPG ja towed artillery sekä MLRS yhdessä muodostavat 22,0 + 23,0 + 2,9 = 47,9% kokonaismäärästä.

Panssarivaunut ja "kevyesti panssaroidut ajoneuvot" (oletan että IFV + APC) yhdessä muodostavat 17,3 + 10,0 = 27,3% kokonaismäärästä.

Nämä viisi kategoriaa yhdessä muodostavat 47,9 + 27,3 = 75,2% kokonaismäärästä.

Näiden jälkeen seuraava suurempi kokonaisuus on SAM + anti-aircraft (self-propelled) installations + radar and communications, jotka yhdessä muodostavat 4,8 + 1,2 + 6,3 = 12,3 % kokonaismäärästä - tosin ei voida olla varmoja, että "radar and communications" sisältäisi pelkästään tutkia ja ilmatorjuntakalustoa. Tässä mielessä on väärin niputtaa kyseinen numero pelkän "ilmatorjunnan kaluston" kategoriaan.

Tästä on silti todettavissa yleisesti, että "panssaroidut ajoneuvot, tykistö ja ilmatorjunnan kalusto" muodostavat yhdessä 75,2 + 12,3 = 87,5%

Kaikille muille kategorioille jää siis 100 - 87,5 = 12,5% - ei siis merkityksetön määrä, mutta selvästi pienempi osa, varsinkin kun huomioidaan jako eri kohdetyyppien kesken.

Sanoisinkin että kokonaisdatan perusteella voidaan todeta että Lancet-dronejen pääasiallinen kohde ovat "panssaroidut ajoneuvot, tykistö ja ilmatorjunnan kalusto".

HUOM: tästä ei nähdä pidemmän aikavälin trendiä ja sen muutoksia. Sitä varten olisi pitänyt tehdä otoksia sivun datasta sodan eri aikoina. JOS siihen on halua, kenties Wayback Machine tai vastaavien kautta voi kysellä tämän nettisivun otoksia joita otettu talteen eri aikoina, ja laatia niistä ko. ajankohtaa vastaavan taulukon. Näitä taulukoita vertailemalla voisi näkyä, onko Lancet-iskujen kohteissa (tais niistä julkaistuissa videoissa) löydettävissä eri ajanjaksoille trendejä.

Toki olisi kätevintä, jos joku olisi tehnyt tällaista seurantaa jo valmiiksi mutta en muista nähneeni sellaista. Ehkä joku venäläinen?

Voisi kuvitella että keväällä ja kesällä 2023 on kenties isketty panssarivaunuja ja kevyesti panssaroituja ajoneuvoja vastaan enemmän, kun Ukraina haki läpimurtoa.

Yleisesti ottaen Ukrainan tykistö on varmasti ollut kohteena koko sodan ajan, koska ryssän oman vastatykistön osaamista on haukuttu huonoksi - täten Lancet-droneja olisi käytetty omanlaisena vastatykistönä. En usko että tämä tarve olisi hävinnyt minnekään eli olisi pysynyt vakiona sodan ajan.

Lisäksi hyvä huomata että paljon näkyvyyttä saaneet iskut hävittäjiä, ilmatorjunnan tutkia ja ohjusvaunuja vastaan edustavat kohtuullisen pientä osuutta kokonaisuudesta. Toisaalta nämä ovat kalliimpia ja vaikeammin korvattavissa, joten sinänsä jokainen menetys on otettava vakavasti.

-

Tässä videoiden määrä per kuukausi:

Katso liite: 94943

Kuvan numeroiden summa 1 219 kpl aikavälillä 2022-07 - 2024-03 eli 20 kuukauden aikana (tosin 2024-03 on vielä kesken, eli täysiä kuukausia on 19 kpl).

Kuten nähdään, 2023-07 ja 2023-08 olivat selviä ennätyksiä mutta niitä seurasi neljän kuukauden hiljaiselo (tosin 2023-11 on näistä selvästi merkittävin).

Vuodenvaihteen jälkeen eli 2024-01 ja 2024-02 on palattu 2023-07 ja 2023-08 kanssa samalle tasolle ja jopa menty sen yli.

2024-03 osalta voidaan kokeilla laskea karkeasti:

37 / 9 x 31 = 127,44444

Eli jos käyttö jatkuisi samanlaisena, ollaan samassa kokoluokassa 2023-07 ja 2023-08 kanssa eli 125-135 kpl per kuukausi.

JOS kuukauden kaksi viimeistä kolmannesta ovat aktiivisempia, silloin ollaan 2024-01 ja 2024-02 kanssa samassa kokoluokassa eli 140-160 kpl per kuukausi.

HUOM: helmikuussa 2024 kerrottiin että Ukraina olisi parhaillaan viimeistelemässä oman Lancet-kopion testejä ja sen pitäisi tulla tuotantoon tämän tai ensi kuukauden aikana. Kenties siis seuraavien viikkojen aikana tullaan näkemään niiden videoita?

-

Sivulla on myös tällainen erittely datalle, tosin ei tarkempaa jaottelua:

Katso liite: 94954

Kuten nähdään, "repeated strikes" on merkitty ainakin 52 kpl iskuista - eli on isketty samaan kohteeseen useita kertoja (tätä ei ole huomioitu yllä olevassa suuremmassa taulukossa).

Lisäksi, jos tulkitsen tätä oikein, ainoastaan 57 kpl iskuista on tehty liikkuvia maaleja vastaan eli 57 / 1 219 = 0,0467596 eli ainoastaan 4,7%.

Tämä numero on kokonaismäärästä 1 219 kpl joka sisältää myös ohi menneet yritykset (93 kpl kokonaismäärästä, yllä olevan taulukon perusteella). Tarkemman datan puutteessa ei voida siis tietää, mikä määrä näistä 57 kpl on osumia ja mikä määrä ohi menneitä yrityksiä. Määrien perusteella on jopa mahdollista, että jokainen liikkuvaan maaliin kohdistettu Lancet on mennyt ohi - tosin ei voida tietää varmaksi.

Sanoisin silti että tämä pieni määrä liikkuvaa maalia vastaan tehtyjä yrityksiä voi kertoa siitä, että Lancet-dronet eivät juurikaan kykene osumaan liikkuvaan maaliin.

-

Sivuhuomiona: kun ryssän hyökkäys alkoi, tämä Lostarmour halusi kiillottaa omaa kilpeä ja tunnustaa väriä, heidän logonsa oli vaihdettu muotoon LoZtarmour.

Näkyy olevan vaihdettu takaisin entiselleen, tainnut olla jo jonkin aikaa:

Katso liite: 94944

Eivät silti suostu julkaisemaan ryssän joukkojen tappioita (kuten eivät ole tehneet koko sodan aikana), mikä kertoo heistä tarpeeksi.

En ole seurannut heidän tekemäänsä tilastointia Ukrainan tappioista, mutta muistaakseni määrät olivat hieman suuremmat kuin Oryx tai Warspotting -sivuilla. Kenties LostArmour näkee enemmän tai hoitaa tilastoinnin tarkemmin tai suuremmilla resursseilla? Tai kenties eivät malta tässäkään asiassa olla tunnustamatta väriä ja leimaavat tietyn osan ryssän tappioista Ukrainan tappioiksi? Mahdoton tietää, mutta suhtaudun terveellä epäilyksellä näin selvästi puolueellisen sivuston tekemään seurantaan.

Enkä tule unohtamaan heidän asemoitumistaan tässä sodassa, sikäli kun seuraan heidän sivuansa tulevaisuudessa.

Jaoin 9.3.2024 julkaistussa viestissä ryssäläisen LostArmour-nettisivun koostaman Lancet-dronejen datan taulukon muodossa. LÄHDE

Päätin päivittää ko. taulukon nyt, 9.3.2024 - 28.4.2024 aikaväli on 50 päivää.

Aikaisempi taulukko löytyy lainaamastani viestistä, tässä tuorein data:

1714319134794.png

Kuten viimeksikin, valtaosa julkisuuteen tulleista iskuista on kohdistettu tykistöä ja raketinheittimiä vastaan: 20,8 + 22,8 + 2,7 = 46,3% (9.3.2024 näiden kategorioiden osuus oli 47,9% joten muutos ei ole merkittävä mutta pieni laskeva trendi olemassa)

Panssarivaunut ja "kevyesti panssaroidut ajoneuvot" (oletan että IFV + APC) yhdessä muodostavat 17,8 + 9,6 = 27,4% kokonaismäärästä (9.3.2024 näiden kategorioiden osuus oli 27,3% joten näiden osuus on pysynyt käytännössä samana).

Nämä viisi kategoriaa yhdessä muodostavat 46,3 + 27,4 = 73,7% kokonaismäärästä (9.3.2024 näiden osuus oli 75,2% - eli edelleen valtaosa iskuista kohdistuu näihin viiteen kategoriaan mutta osuus on laskenut aavistuksen)

Näiden jälkeen seuraava suurempi kokonaisuus on SAM + anti-aircraft (self-propelled) installations + radar and communications, jotka yhdessä muodostavat 4,3 + 1,5 + 5,7 = 11,5% kokonaismäärästä - tosin ei voida olla varmoja, että "radar and communications" sisältäisi pelkästään tutkia ja ilmatorjuntakalustoa. Tässä mielessä on väärin niputtaa kyseinen numero pelkän "ilmatorjunnan kaluston" kategoriaan. 9.3.2024 näiden osuus oli 12,3% joten tämäkin osuus on laskenut aavistuksen.

Tästä on silti todettavissa yleisesti, että "panssaroidut ajoneuvot, tykistö ja ilmatorjunnan kalusto" muodostavat yhdessä 73,7 + 11,5 = 85,2% eli valtaosan Lancettien kohteista. 9.3.2024 näiden osuus oli 87,5% eli aavistuksen enemmän muttei merkittävästi.

Kaikille muille kategorioille jää siis 100 - 85,2 = 14,8% - ei siis merkityksetön määrä, mutta selvästi pienempi osa, varsinkin kun huomioidaan jako eri kohdetyyppien kesken.


-

Laskin samalla 28.4.2024 ja 9.3.2024 välisen muutoksen eli miten kategoriat ovat muuttuneet kuluneen 50 päivän aikana:

1714319175203.png

Osa kasvuprosenteista on huikeita, monta sataa prosenttia, mutta tämä johtuu siitä että alkuperäinen numero oli niin pieni, joten pienikin muutos tuottaa suuren prosentuaalisen muutoksen.

Tästäkin käy hyvin selväksi se, mitä kohteita vastaan Lancet-droneilla isketään. Toki osittain kohde voi johtua siitä että alkuperäinen kohde on vaihtanut paikkaa tai ei löydy, jolloin isketään johonkin toiseen kohteeseen.

Lisäksi tietysti todettava: tämä lista kertoo sen mitä julkisesta materiaalista on nähtävissä, joten jokin määrä jää pimentoon. Toisaalta voisi kuvitella että ryssä julkaisee jokaisen edes aavistuksen verran positiiviselta haiskahtavan videon, mistä kertoo sekin että julkaistujen listalla on 83 kpl sellaisia osumia joiden lopputulos jää epäselväksi ja 13 kpl selviä ohilaukauksia. Näiden summa on 96 kpl joka puolestaan on 33,7% kaikista viimeisen 50 päivän aikana tehdyistä Lancet-iskuista.

-

Lainaan myös LostArmour-nettisivulta heidän kuukausittaisen datansa: LÄHDE

1714318267816.png

Vuodenvaihteen jälkeen näytti siltä että kuukausittainen Lancet-iskujen määrä kasvaa tasaisesti, mutta huhtikuu 2024 on selvästi maaliskuuta pienempi. Toki nyt eletään 28.4.2024 joten tätä kuukautta on vielä kaksi päivää jäljellä. Määrä siis kasvanee hieman, mutta jos se kasvaisi samassa suhteessa kuin mitä tämän kuukauden keskiarvo on nyt, kokonaismäärä tulisi olemaan noin 160 kpl tasolla, mikä on selvästi vähemmän kuin edellinen kuukausi.

Kenties kolmen viimeisen kuukauden 160-180 kpl per kuukausi on jonkinlainen uusi normaali näiden käytölle? Kenties tässä on uustuotannon kapasiteetin raja, tosin todellinen käytön määrä on varmasti jonkin verran tätä suurempi. Mikä määrä videoita jää julkaisematta? Mikä määrä droneista kärsii vian kohdealueelle lentämisen aikana tai pian lentoonlähdön jälkeen?

-

Sivulla on myös tällainen taulukko:

1714318320383.png

Lainasin saman taulukon 9.3.2024 julkaistussa viestissäni, joka löytyy ylempää lainauksesta joten voi halutessaan vertailla, miten nämä numerot ovat muuttuneet viimeisen 50 päivän aikana.

Edelleen kiinnitän huomiota että liikkuvia maaleja vastaan tehtyjen iskujen määrä on 76 kpl kun taas kaikkien iskujen määrä on 1 505 kpl - eikä voida tietää, millaiseen tulokseen liikkuvia maaleja vastaan tehdyn iskut johtivat (tuhoutuminen, vaurio, ohilaukaus tms). Näiden määrä on kasvanut 57 kpl --> 76 kpl eli muutos on 19 kpl viimeisen 50 päivän aikana. Näille voidaan laskea prosenttiosuudeksi 6,67% iskuista, mikä tarkoittaa samalla sitä että 93,33% viimeisen 50 päivän aikana tehdyistä Lancet-iskuista kohdistui paikallaan oleviin maaleihin.

Muistan jo aikaisemmin lukeneeni huhuja että Lancet-dronet eivät olisi kovin hyvin liikkuvia maaleja vastaan, mitä tämä data tuntuisi vahvistavan.

Jonkinlaisella lämpökameralla varustettujen määrä on kasvanut 75 kpl --> 133 kpl eli muutos on 58 kpl. Lancet-dronejen iskuja oli 285 kpl tällä aikavälillä joten tästä voidaan laskea prosenttiosuudeksi 20,35%

Yleisesti ottaen jo pidemmän aikaa on puhuttu että lämpökameroiden (tai niiden kaltaisten laitteiden) käyttö on yleistymään päin erilaisten dronejen osalta. Tällä pureudutaan erityisesti yöaikana tapahtuvaan liikkeeseen, jonka havaitsemiseen nämä ovat tietysti paljon parempia kuin perinteisellä optiikalla varustetut dronet. Kiehtovaa nähdä, tuoko valoisa kesä muutosta tähän - tosin Ukrainan korkeudella ei nähdä samanlaista yötöntä yötä kuin meillä kotimaassa. Lisäksi lämpökamera auttaa myös muuhun aikaan havaitsemaan lämpimät mut naamioiden kohteet, joten kenties yleistyminen jatkuu jo tästäkin syystä.
 
Viimeksi muokattu:
Jahaa.,Ja Saksa tietenkin. No eikähän Saksa oman lustraation tehnyt ja virheitä myöntänyt, mistä moinen pelko Putler fashistien eliminoinnista?
"Saksa vastustaa jyrkästi suunnitelmia takavarikoida jäädytettyjä venäläisiä omaisuutta ennallistamista ja sotilaallista apua varten Ukrainalle, kirjoittaa The Wall Street Journal.
Berliinissä pelätään, että luotu ennakkotapaus herättää uusia oikeusjuttuja Saksaa vastaan toisen maailmansodan rikoksista.
"Berliinistä on tullut yksi jyrkimmistä vastustajista USA:n yrityksille takavarikoida osa Venäjän keskuspankin lähes 300 miljardin dollarin omaisuudesta", aineistossa sanotaan.
"Saksa pelkää, että näiden varojen takavarikointi jäädyttämisen sijaan voisi luoda ennakkotapauksen ja provosoida uusia oikeudenkäyntejä saksalaisia vastaan toisen maailmansodan rikoksista", artikkelissa sanotaan.
Kommentoidessaan G7-maiden suhtautumista Venäjän omaisuuden takavarikoinnin mahdollisuuteen WSJ muistuttaa, että tämän järjestön jäsenten mielipiteet ovat jakautuneet. Erityisesti "Japani, joka kohtaa Etelä-Korean ja muiden naapurimaiden korvausvaatimuksia, vastustaa tätä askelta."
Saksa maksoi toisen maailmansodan päätyttyä useita korvauksia Neuvostoliitolle ja liittoutuneille maille. Lisäksi vuodesta 1952 lähtien Berliini on juutalaisten järjestöjen mukaan maksanut yli 90 miljardia dollaria holokaustista selviytyneille ja heidän perheilleen".

Saksan viranomaiset aikovat jättää Venäjän omaisuuden ennalleen, jotta niitä voidaan käyttää vipuvaikutuksena tulevissa neuvotteluissa Venäjän kanssa ja pakottaa se vapauttamaan takavarikoidut Ukrainan alueet.
Yhdysvallat ja Britannia pitävät Venäjän jäädytettyjen varojen takavarikointia "ratkaisevana" toimenpiteenä Ukrainan voitolle sodassa Venäjän kanssa. Euroopan unioni pelkää talouden epävakautta. Lisäksi Venäjän ulkoministeriön edustaja Maria Zakharova uhkasi takavarikoida eurooppalaista omaisuutta Venäjällä. "Meillä on merkittävä määrä länsimaisia varoja ja omaisuutta Venäjän lainkäyttöalueella, mikä saattaa olla toimintamme kohteena", hän painotti."
 
Karkee tiivistelmä tekosyistä olla toimittamatta lisää Patrioteja Ukrainaan:

So Greece, a NATO member that has a Patriot system deployed in Saudi Arabia, can't send any of the remaining Patriots to Ukraine because it needs them all to defend against NATO member Turkey, which is currently defended by a Patriot system from NATO member Spain, which actually really needs them all to protect themselves against Marocco, which is actually increasingly being armed by NATO member Turkey and NATO member USA.

Did I get the full circle of excuses correctly?
 
Nyt iskun jälkeen voidaan todeta määrien osalta "pieniä ovat silakat joulukaloiksi": ohjuskattaus oli monipuolinen mutta kokonaismäärät jäivät hyvin pieniksi kun verrataan talven muihin "merkittäviin ohjusiskuihin":

Katso liite: 96927

Tässä on pari huomionarvoista yksityiskohtaa:

- käyttivät Kalibreita 8 kpl joista 6 kpl torjuttiin. Kalibreita on käytetty hyvin vähän ja hyvin harvoin tämän talven aikana (aikavälillä 6.11.2023 - 27.4.2024 eli melkein 6 kuukauden aikana näitä on käytetty 17 kpl eli ennen viime yön iskua ainoastaan 9 kpl), joten tämä on huomattava yksityiskohta

- Kh-101/Kh-555 risteilyohjusten määrä on hyvin pieni. Tuo ylempi taulukko sisältää kokonaisuutena merkittävimmät ohjusiskut, ei kaikkia ohjusiskuja. Silti kun tarkastellaan viimeisen parin kuukauden iskuja, havaitaan että Kh-101/555 ohjusten käyttö on muuttunut harvinaisemmaksi ja määrät ovat pienempiä. Arvatenkin tämä kertoo siitä että näitä ohjuksia ei ole varastoissa suurta määrää, vaan niitä käytetään sitä mukaa kun niitä valmistuu. Toinen selitys olisi, että ohjuksia on varastoissa jonkinlainen määrä mutta niitä ei ole käytetty, syystä tai toisesta.

- käytettyjen ohjusten kokonaismäärä on pieni kun verrataan aikaisempiin "merkittäviin ohjusiskuihin" mutta ei kuitenkaan kaikkein pienin

- Shahed-136/131 / Geran-2 droneja ei käytetty yhtäkään. Tämä ei ole poikkeuksellista näiden "merkittävien ohjusiskujen" osalta, mutta vaikea olla näkemättä viimeisen kahden viikon "hiljaisuutta" näiden käytössä - ja vaikea olla vetämättä siitä yhdysviivoja Iranin 13.4.2024 tekemään ohjus- ja droneiskuun. Kenties dronejen ja niiden komponenttien toimitukset Venäjällä viivästyivät tai vähenivät sen jälkeen?

-

Tässä Shahed-136/131 / Geran-2 dronejen käyttö Ukrainan ilmoitusten mukaan aikavälillä 1.1.2024 - 27.4.2024:

Katso liite: 96928

Aikavälillä 13.4.2024 - 27.4.2024 (15 päivää) ryssä on käyttänyt näitä droneja seuraavat määrät:

Katso liite: 96929

Dronejen laukaisumäärä on tällä aikavälillä 69 kpl joista Ukraina sanoo torjuneensa 6 kpl.

Pidemmät "hiljaiset kaudet" eivät ole tavattomia näiden dronejen käytön osalta, kuten kuvaajasta nähdään mutta aikaisemmat kaudet (tammikuu 2024 ja maaliskuun 2024 kolme ensimmäistä viikkoa) olivat sellaisia, jolloin nähtiin suurehkoja iskuja ja näiden iskujen jälkeen useita välipäiviä.

Nyt on eletty hieman yksi kaksi viikkoa, jolloin on ollut paitsi useita välipäiviä niin myös kaikki iskut ovat olleet "pienehköjä". Hyvin poikkeuksellista suuremman kokonaisuuden kannalta.

En oleta että tällainen hiljaisuus jatkuisi pitkään vaan jossain vaiheessa droneja aletaan taas käyttämään enemmän. Joku voisi sanoa että "ryssä valmistaa nytkin näitä droneja varastoon, jotta voi käyttää niitä selvästi suuremman määrän toukokuussa tai kesäkuussa". Tämä voi pitää paikkansa, mutta vaikea olla näkemättä mahdollista yhteyttä Iranin iskuun ja kenties sitä seuranneeseen toimitusten taukoamiseen. Tälle ei ole vahvistusta, ainoa yhdistävä tekijä ovat vähentyneet dronejen käytöt Iranin iskun jälkeen. Kenties näillä on yhteys toisiinsa, kenties ei. Seurataan tilanteen kehittymistä.

Spekuloin eilen Shahed-136/131 / Geran-2 dronejen selvästi vähentyneellä käytöllä Iranin ohjus- ja droneiskun eli 13.4.2024 jälkeen.

Sattumalta lueskelin mitä Alexander Kovalenko on kirjoittanut viime aikoina ja sieltä löytyi tällainen 21.4.2024 julkaistu viesti:

According to the raids of the Shahed-136 kamikaze drones for April 2/3 and not only...

Over the three weeks of April, the ROV used 265 kamikaze drones, of which 239 were shot down.

At the same time, the raids during the third week of April sharply decreased and amounted to 41 kamikaze drones of which 41 were shot down. That is, 100%.

The use of kamikaze drones decreased by 2.5 times this week.

What is it connected with?

Apparently, due to the fact that the main part of the Shahed-136 was used during Iran’s attacks on Israel, Russia began to receive less of these weapons in the second half of April.

This once again points to the fact that in Russia there is no production of finished products that would fully meet the needs of the ROV for strikes on Ukraine and there remains an acute dependence on Iran.

The use of fpv drones in general also remains within the daily launch range of 150-200 units. Since the beginning of April, the average rate of use of these drones has exceeded 200 units per day several times, and on one day exceeded 300 units, but in general these are isolated cases that do not yet allow us to talk about a stable growth trend.

However, even with such saturation of LBS with enemy fpv drones, the problem of deploying electronic warfare equipment of all types remains acute.

The use of Lancet loitering ammunition remains within a constant average of 10 per day. There are no clear signs of increasing use of Lancets due to the expansion of production.

In conclusion, it is worth paying attention to the sharp increase in the use of reconnaissance UAVs “Zala”, “Orlan-10”, “Supercam”, etc. UAV data is especially recorded near the rear of Ukraine in anticipation of attacks by ballistic missiles and other components. The trend is negative, but also demonstrates the inability of the ROV to receive comprehensive intelligence information to adjust strikes by other means.



-

En oleta että hän vahvistaa tässä, että Iranin ohjus- ja droneisku sekä sen jälkeen selvästi vähentyneet Shahed-136/131 / Geran-2 dronejen käyttö ovat VÄLTTÄMÄTTÄ suorassa yhteydessä toisiinsa.

Käännös käyttää sanaa apparently, minkä voisi kääntää "ilmeisesti" - eli tehdään oletus.

Silti näiden dronejen käytön raju leikkaus voisi hyvin johtua siitä että Iran on ainakin hetkellisesti vähentänyt dronejen ja komponenttien toimituksia Venäjälle ja koska heillä ei ole kyky valmistaa tai hankkia kaikkia komponentteja itse, tämä näkyy suoraan dronejen uustuotannossa per kuukausi ja siten näiden dronejen käytössä Ukrainassa.

Miten pitkään tilanne jatkuu tällaisena, se jää nähtäväksi. Seurataan miten asia kehittyy.
 
Back
Top