1. Vuoden 1994 Budapestin sopimus jossa Venäjä, USA ja Britannia sitoutuivat turvaamaan Ukrainan valtion koskemattomuuden, sen luopuessa ydinaseistaan.
- sopimus on validi ja kaikkia osapuolia sitova.
- Venäjä rikkoo yksiselitteisestä tätä sopimusta hyökkäyssodallaan Ukrainassa ja Krimillä.
- kaikkien maailman maiden tulisi vaatia tämän sopimuksen noudattamista. Jos sitä ei huomioida se tekee mahdottomaksi sopia uusista ydinaseista luopumisia tulevaisuudessa.
2. Sellaista sopimusta jossa olisi mainittu NATO:n laajenemisesti ei ole olemassa.
- kysymys NATO:n jäsenyydestä on aina hakijamaan ja NATO:n keskinäinen sopimus.
- jokainen itsenäinen maa on vapaa käyttämään omaa päätösvaltaansa omanmaansa puolustuksen suhteen.
- liittymisessä vaaditaan yksimielisyyttä kaikilta vanhoilta NATO:n jäsenmailta. Ulkopuolisilla ei ole, eikä voikaan olla minkäänlaisia ns. Veto-oikeuksia.
- esim. Suomen ei tarvitse keskustella Venäjän kanssa mahdollisesta puolustusliiton jäsenyydestä. Pikemminkin jäsenyydestä pitää sopia NATO:n nykyisten jäsenien kanssa.
- NATO ei tule missään tilanteessa loukkaamaan Venäjän koskemattomuutta.
On täysin järjetöntä kuvitella että Venäjällä voisi olla jonkinlainen erioikeus esim. puuttua naapurimaidensa hallinnollisiin päätöksiin.
3. Jossain aikaisemmassa meilissä oli ajatus siitä että olisi olemassa jonkilainen suurvaltojen välinen etupiirijaottelu. Tällaisia on joskus aikoinaan ollut esim. Tilsit-sopimus v. 1807, Napoleonin ja Aleksanteri I välillä, jolla jaettiin Ranskan ja Venäjän etupiirejä. Samoin Hitler ja Stalin sopivat v. 1939 etupiirien jaosta. Sattumoisin näissä kummassakin sovittiin että Suomi kuuluu osaksi Venäjää. Putin on useammassakin yhteydessä vihjaillut näiden sopimusten merkityksestä. Todellisuudessa kumpikaan sopimus ei annan minkäänlaista nykyaikaan ulottuvaa oikeutta sopijavaltioilleen.
Jos kaikesta huolimatta puhutaan suurvaltojen oikeudesta etupiireihin on syytä miettiä onko Venäjä enää minkäänlainen suurvalta. Sillä on toki suuri määrä tekniikaltaan ja turvalliselta käyttöiältään vanhenevia ydinaseita. Onhan se myös maantieteellisesti suuri maa (ei luulisi olevan tarvetta sotia uusien maa-alueiden ja kansojen alistamiseksi). Talouden koolla se ei missään tapauksessa voi olla suurvalta. Eikä sillä ole enää sellaista armeijaakaan jotta se voisi esiintyä todellisen suurvallan tavoin. Poliittisesti Venäjän on yksinvaltainen diktatuuri.
4. Moraalinen riippuvuus Venäjästä.
- Suomi on ollut viimeisten kahden sadan vuoden ajasta puolet (1809-1917) osana Venäjää. Lisäksi käytännössä 50 vuotta (1945 - 1991) Neuvostoliiton kontrolloimassa etupiirissä.
- meillä on edelleenkin ihmisiä jotka näkevät Venäjän ystävällisenä Suomen etujen ajajana. Ottaa varmasti useamman sukupolven aikaa jotta meillä Suomessa kyetään ymmärtämään että Venäjä on vain tavallinen valtio muiden joukossa. Ihan samanlainen kuin mikä tahansa muu itsenäinen maa ja kansa.
- Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Itä-Saksassa, Slovakiassa, Tsekissä, Unkarissa, Bulgariassa, Romaniassa, Georgiassa, Ukrainassa jne. jne. on huomattavsti nopeammin kuin Suomessa, opittu elämään ilman Venäjän ohjeistusta.
- Näyttää tosin myös siltä että venäläisillä kestää pitkään oppia ymmärtämään että kaikilla itsenäisillä mailla ja kansoilla on aivan samanlaiset ja tasavertaiset oikeudet ja velvoitteet.
Noiden lisäksi sen kummemmin kaivamatta tulee mieleen:
YK:n Peruskirja
Helsingin ETYK sopimus
Venäjän ja NATON:n peruskirja vuodelta 1994
joita kaikkia Venäjä nyt rikkoo. Mutta Venäjällähän ajattelu on että sopimuksista pidetään kiinni, niin kauan kun ne ovat omalta kannalta edullisia. Muuten ovat "vain papereita".Helsingin ETYK sopimus
Venäjän ja NATON:n peruskirja vuodelta 1994
Suomessa on ongelmaksi muuttunut että Venäjä ei kukistanut Suomen armeijaa 1940 tai 1944. Vaikka Adolf Ehrnrooth totesi "Ei koskaan enää yksin!" luullaan että 5 vmiljoonan kansa on joku spartalainen soturikansa joka pärjää yksin kaikissa olosuhteissa.
Tietenkin pärjäämme kohtalaisesti kulttuurimme johdoosta, joka antaa edellytykset tehtävätaktiikalle kun itämaassa käsky-yhteiskunnassa on mahdotonta kouluttaa tehtävätaktiikaan kun eletään käsky-yhteiskunnassa ja luottamusta ei ole.
Käsittämätöntä on että emme liity 900 miljoonan ihmisen puolustusliittoon, johon kuuluu 95% EU:n kansalaisista. Me, 1 % EU:n kansalaisista olemme johdettuja pään hiekkaan laittavien strutsilauman käytöstä matkivien politiikkojen porukalla.
UGH!