RistoJ kirjoitti:
Mosuri kirjoitti:
RistoJ kirjoitti:
Riitti tietysti kun yhdellä prikaatilla oli vain yksi ilmatorjuntaohjuspatteri. Tuo oli valitettavan vähän miten päin vain tarkasteltuna.
Eli sinun mielestäsi 10 ohjuspartiota ja 20 ohjuslaukaisinta sekä niihin 80 ohjusta on vähän? Ihme ja kumma aselajin johto oli toista mieltä ja käytännössä prikaatin joukkojen kimppuun ei voinut hyökätä joutumatta ohjustulituksen kohteeksi. Kehoitan tutustumaan vaikka Antti Iivosen diplomityöhön olkapääohjusten sodan ajan organisoinnista.
Antti Iivosen diplomityö oli ItO78-kaluston organisoinnista ja valmistui niiden hankinta-aikaan eli 70-luvun lopulla. Luuletko tosiaan, ettei tätä alaa ole tutkittu kovasti sen jälkeenkin? Ihme ja kumma niiden perusteella on nykypäivänä päädytty vähän erinäköiseen ratkaisuun ja siihen on syynsä.
No ei ole minun ongelmani jos et ymmärrä suomalaisten lähitorjuntaohjusten käyttöperiaatteiden neroutta. Pystytkö nyt ylipäätänsä tekemään minkäänlaista eroa laitteiden speksien ja niiden tehokkaan käyttämisen välillä?
RistoJ kirjoitti:
RistoJ kirjoitti:
Jääkäriprikaatien it oli kohtalaisessa kuosissa olettaen, että vihollinen toimii suht hyvän näkyvyyden vallitessa. Pimeällä tai huonossa säässä se ei sitä ollut.
"Ristipisto" harjoituksessa 1984 kokeiltiin ilmamaalien torjuntaa pimeällä ja tulokset olivat "hieman" toisenlaisia...
Oliko tosiaan? Tiedätkö minkälaiset olosuhteet tuossa harjoituksessa oli?
[/quote]
Tiedän koska olen jopa lukenut suomalaista alan kirjallisuutta. Kenttämiehen syvällä rintaäänellä voin myös kertoa, että useimpien it-aseilla toimintakyky ei lopu auringonlaskuun.
RistoJ kirjoitti:
Miksi muuten jätät mainitsematta, että jo 90-luvulla tehtiin laajoja kokeiluja valonvahvistimien käytöstä ilmatorjunnassa? Tutkimuksessa todettiin, että ITKK:n ja olkapääohjusten käyttö onnistuu hyvin erilaisia valonvahvistimia hyödyntäen. Nykyisinhän valonvahvistimia löytyy mm. ITKK:n ampujilta. Itsekkin käpistelin aikoinaan Iglaa jossa oli kiinni Magnavoxin valonvahvistin.
Kokeiluja tehtiin joo, mutta sen pidemmälle ne eivät vieneet Iglojen osalta koska suorituskyky niiden kanssa jäi kuitenkin varsin vaatimattomaksi.
Noin se muisti paranee ja nyt tiedät jo suorituskyvynkin... No toivottavasti et puhu ohi suusi. Toisaalta eihän höpöjen jutteleminen riko mitään vaitiolovelvollisuutta.
RistoJ kirjoitti:
RistoJ kirjoitti:
Sitä saatiin Crotalen muodossa, mutta rahaa ei ollut ostaa niitä riittävästi jääkäriprikaatien vakiokalustoksi.
Crotale ei sovi kovin hyvin liikkuviin sotatoimiin. Se on parhaimmillaan puolikiinteiden kohteiden suojaamisessa. Sen vuoksi ei ole yllättävää, että huomattava osa Crotale pattereista on määrätty ilmavoimien ja merivoimien tukikohtia suojaamaan.
Ai ei sovi vai? Miksiköhän Crotalet olivat panssariprikaatien (kohtuullisen liikkuvia joukkoja) vakiokalustoa? Miksiköhän muualla maailmassa vastaavia järjestelmiä on paljonkin käytetty liikkuviin sotatoimiin (esim. SA-8, Roland, perus-Crotale)? Crotalet kyllä ovat ihan soivia pelejä liikkuviinkin sotatoimiin, mutta ongelma on lähinnä pienehkö määrä, joka pakottaa priorisoimaan.
[/quote]
No ei sovi. Asia on jopa on kirjattu ohjesääntöihin. Kerro miksi Crotalea ei sijoitettu esim. valmiusprikaateihin ja mek.tst.osastoihin jos se sopii liikuntasotaan niin hyvin?
Toisaalta olen itse ollut noissa harjoituksissa joissa crotalea on käytetty erilaisissa tehtävissä ja voin helposti allekirjoittaa sen käsityksen mikä aselajin johdolla on asiasta.
RistoJ kirjoitti:
Jätät taas mainitsematta, että se ITO 2005M patteri lisättiin valmiusprikaateihin jälkikäteen. Syytä tähän ei ole mainittu, mutta ITO 2005 patteri on nopeasti kyllästetty monimaalitilanteessa.
Siis hetkinen, mielestäsi 20 ampumavalmista olkapääohjusta luo huipputehokkaan suojan mutta 20 ampumavalmista Bolidea (yksi ITO 2005 patteri) on helppo kyllästää? Vaikka torjuntaetäisyydet ovat 2-3 kertaiset (katso vaikka siitä Ahti Lapin kirjasta) ja osuma- ja tuhoamistodennäköisyydet ovat myös huomattavasti suuremmat. Unohtamatta tietysti kykyä seurata moninkertaista määrää maaleja. Just joo...
[/quote]
Taas melkoista vääristelyä. Igla patteri pystyi kerralla tulittamaan 20 maalia- mihin ITO 2005 patteri ei pysty. Haluat jälleen sekoittaa lukijoita "ampuvalmiudella". "Kyky seurata maaleja" just joo - kuinka perillä mahdat olla asioista kun suollat tuollaista roskaa! Kerro ihmeessä missä konfliktissa RBS-70 tehokkuus on todettu? Oikeasti mitä ilmatorjuntaan tulee niin olkapäältä laukaistavien ip-ohjusten tehokkuus on fakta josta löytyy runsaasti todisteita vuoden 1973 jälkeen. Maaliin ohjattavien ohjusten tehokkuus taas nojaa ampurata-ammunnoista saatuihin "todisteisiin" ja simulaatiohin. Todellisissa taisteluissa Blowpipe, Javelin ja RBS-70 ovat pudottaneet vain muutaman koneen. Aina on toki löytynyt hyviä "selityksiä" esim. Falklandilla olosuhteet ja Afganistanissa sissien huono koulutus... Tosiasia on että ammu- ja unohda täsmäaseella (ip-ohjus) on aina suurempi osumatodennäköisyys kuin maalin ohjattavilla ohjuksilla kuten RBS-70.
RistoJ kirjoitti:
Mikä ihme juttu tuo on, että ITO 2005M patteri olisi lisätty valmiusprikaateihin jälkikäteen? Kyllä, patterit tosiaan hankittiin muutama vuosi ITO 2005-pattereiden jälkeen mutta molempien hankintaa valmisteltiin aivan samoihin aikoihin. Ensin vain hankittiin nuo ITO 2005-patterit (ml. niiden MANPAD-jalustat).
No jos löydät jonkun lähteen jossa kerrotaan, että valmareihin oli tarkoitus tulla kaksi ohjuspatteria (ITO 2005 ja ITO 2005M) niin laita se vain esille! Taisi vaan käydä niin, että harjoituksissa todettiin ettei niitä ITO2005:lle sopivia tuliasemia suomalaisesta maastosta löydykkään niin paljon kuin harppien kanssa torjuntatilavuuksia laskevat luuli. Jollakihan ne katveet on täytettävä kun olkapääohjuksia hankitaan vasta vuoden 2015 jälkeen...
RistoJ kirjoitti:
Väitätkö ihan tosissasi, ettei ilmatorjuntakykyä olisi meillä(kin) huomattavasti keskitetty maavoimien joukkojen osalta?
Eli se, että 90 % joukoista on ilman kuranttia ilmatorjuntaa on nykyisin "keskittämistä"! Hienosti on ilmavoimien ilmapuolustusopit uponneet teknikkoon....